Mediteranska prehrana značajno smanjuje rizik od zatajenja srca, osobito kod žena


Mediteranska prehrana značajno smanjuje rizik od zatajenja srca, osobito kod žena

Rezultati nove studije pokazali su da pridržavanje mediteranske prehrane može smanjiti rizik od zatajenja srca, s većom dobrobiti za žene. Inače, kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrtnosti u cijelom svijetu, te pridonose porastu hospitalizacija i ekonomskom teretu. 

Zatajivanje srca, česta kardiovaskularna bolest, povezana je s lošim stopama preživljavanja, s oko 50% pacijenata koji prežive pet godina nakon dijagnoze.

Mediteranska prehrana bogata je mononezasićenim mastima (iz maslinovog ulja), koje smanjuju upalu i poboljšavaju zdravlje srca, smanjujući rizik od zatajenja srca. Mediteranska prehrana povezana je sa smanjenom smrtnošću od svih uzroka i kardiovaskularnim rizikom, uključujući i bolesnike sa zatajenjem srca.

Prema studiji, zaštitni učinci mediteranske prehrane mogu se pripisati njezinim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, koja pomažu u smanjenju upale i oksidativnog stresa, oba ključna čimbenika kod kardiovaskularnih bolesti i zatajenja srca.

Smatra se, da rezultati ove studije naglašavaju važnost načina života i prehrane za zdravlje srca, nudeći potencijalnu strategiju prevencije koja bi mogla usmjeravati buduće prehrambene preporuke i javnozdravstvene inicijative. 

Izvor:
European Journal of Clinical Nutrition

Link na izvor