Mikrobno modificirane žučne kiseline mogu utjecati na rizik od raka debelog crijeva


Mikrobno modificirane žučne kiseline mogu utjecati na rizik od raka debelog crijeva

Mikrobi koji žive u našim crijevima pomažu nam probaviti hranu preoblikujući žučne kiseline koje naša jetra proizvode za razgradnju masti. Sada se ispostavilo da dvije od ovih mikrobno modificiranih žučnih kiselina mogu utjecati na naš rizik za razvoj raka debelog crijeva.

Naime, pokazalo se da mikrobno modificirana žučna kiselina koja podržava funkciju proteina FXR usporava rast raka debelog crijeva, dok mikrobno modificirana žučna kiselina koja inhibira FXR djeluje kao gorivo za tumore.

Inače, ovo je prvi put da su ove specifične mikrobno modificirane žučne kiseline povezane s razvojem ili zaštitom od raka debelog crijeva. Smatra se, da razumijevanje ovih složenih mehanizama predstavlja značajan korak prema poboljšanju ranog otkrivanja i razvoju ciljanih terapija za rak debelog crijeva.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences