Mnoge žene nisu svjesne da krvarenje u postmenopauzi signalizira rak endometrija


Mnoge žene nisu svjesne da krvarenje u postmenopauzi signalizira rak endometrija

Unatoč činjenici da je rak endometrija najčešći rak ženskih reproduktivnih organa, značajan postotak žena ne zna da je krvarenje u postmenopauzi ključni znak upozorenja bolesti. Što je još gore, još manje žena navodi da su od svojih zdravstvenih djelatnika dobile bilo kakvu vrstu savjetovanja o toj temi.

Iako ne postoji test probira za rak endometrija, dijagnoza se često postavlja u ranoj fazi jer je bolest popraćena tako vidljivim simptomima, kao što su abnormalno krvarenje i krvarenje u postmenopauzi. Kada se simptomi dijagnosticiraju u ranoj fazi, petogodišnja stopa preživljenja je gotovo 95%. Ako se ne prepozna i ne dijagnosticira na vrijeme, rak može napredovati i metastazirati, što rezultira znatno nižom stopom preživljenja od manje od 19%.

Unatoč lako prepoznatljivim simptomima, mnoge žene ostaju nedijagnosticirane jer ne znaju da je krvarenje u postmenopauzi simptom raka endometrija - čak i ako se krvarenje pojavi samo jednom. Novo istraživanje temeljeno na gotovo 650 sudionica, od kojih je 145 bilo u postmenopauzi, pokazalo je da više od jedne trećine sudionica ankete (37%) nije prepoznalo krvarenje u postmenopauzi kao ključni simptom, a 41% je reklo da ne bi rekli svom zdravstvenom djelatniku ako su imale postmenopauzalno krvarenje nakon samo jedne epizode. Dio problema proizlazi iz premalog broja žena (samo 46,5% u trenutnoj studiji) koje uopće razumiju ispravnu definiciju menopauze, što je nepostojanje menstruacije 1 godinu ili više.

Čini se da zdravstveni djelatnici također nemaju adekvatnu edukaciju, jer je manje od 50% ispitanih žena izjavilo da ih je njihov zdravstveni djelatnik savjetovao o postmenopauzalnom krvarenju. Takve ogromne brojke sugerirale su znanstvenicima da postoji potreba za poboljšanom edukacijom pacijenata i kliničara, kao i za poboljšanim savjetovanjem pacijenata u vezi s rakom endometrija te znakovima i simptomima na koje treba paziti.

Izvor:
The Menopause Society