Poremećaji u obrascima spavanja povećavaju rizik od depresije kod žena


Poremećaji u obrascima spavanja povećavaju rizik od depresije kod žena

U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su istraživali odnos između promjena spavanja i budnosti i simptoma depresije kod žena srednjih godina. Njihovi rezultati pokazuju da se žene koje imaju dugotrajne teške promjene spavanja i budnosti mogu suočiti s povećanim rizikom od pojave simptoma depresije, naglašavajući važnost održavanja stabilnih obrazaca spavanja kako bi se ublažili rizici za mentalno zdravlje.

Promjene u obrascima spavanja i budnosti povezane su s razvojem metaboličkih, kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i psihijatrijskih poremećaja. Održavanje stabilnih ritmova spavanja i budnosti ključno je za mentalno blagostanje, budući da su nepravilnosti povezane s povećanim rizikom od depresije.

Prethodne studije pokazale su da poremećaji cirkadijalnog ritma, poput neredovitih noćnih smjena ili kasnijih središnjih točaka spavanja, koreliraju s povećanim rizikom od depresije.

Tijekom menopauze žene imaju više poremećaja spavanja i simptoma depresije, potencijalno zbog fluktuirajućih hormona jajnika. Unatoč tome, istraživanja rijetko uzimaju u obzir razinu hormona i status menopauze pri ispitivanju ritmova spavanja i budnosti i depresije.

Ova je studija otkrila da veće promjene u obrascima spavanja i budnosti značajno povećavaju rizik od razvoja simptoma depresije kod žena srednjih godina, podupirući teoriju da je nestabilnost sna tijekom menopauze ključni faktor rizika.

Žene s ozbiljnim promjenama u spavanju imale su 57% veću vjerojatnost da će razviti simptome depresije u usporedbi s onima s blagim promjenama, neovisno o drugim čimbenicima rizika.

Izvor:
Scientific Reports