Povećana dnevna konzumacija hrane bogate flavonoidima može smanjiti rizik od demencije


Povećana dnevna konzumacija hrane bogate flavonoidima može smanjiti rizik od demencije

Rezultati nove studije pokazali su da povećanje konzumacije hrane i pića bogatih flavonoidima može smanjiti učestalost demencije, osobito kod onih koji su genetski ranjivi, pate od depresije ili imaju hipertenziju.

Jednako tako, rezultati pokazuju da konzumacija šest dodatnih porcija hrane obogaćene flavonoidima, poput bobičastog voća, čaja i crnog vina, može značajno smanjiti rizik od nove demencije, osobito u visokorizičnim skupinama.

Valja spomenuti, da je čaj pokazao najveću povezanost sa smanjenim rizikom od demencije zbog epikatehina, flavonoida koji inhibira patološke učinke APOE. Inače, APOE-ε4 najjači je genetski čimbenik rizika za Alzheimerovu bolest i povezan je s povećanjem razine taloženja amiloida i ranom dobi početka bolesti.

Demencija, bolest koju karakterizira postupno kognitivno oštećenje, smanjuje mišljenje, pamćenje i sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka.  Preventivne terapije ključne su za poboljšanje zdravlja, smanjenje troškova i smanjenje rizika od demencije. Promjenjive varijable rizika, kao što je hrana, igraju ključnu ulogu u prevenciji bolesti, s prehranom biljnog podrijetla povezanom sa smanjenom učestalošću kognitivnih poremećaja.

Izvor:
JAMA Network Open