Prehrana i disbioza crijeva povezani s reumatoidnim artritisom


Prehrana i disbioza crijeva povezani s reumatoidnim artritisom

Nedavno objavljena studija pokazala je kako neravnoteža crijevnog mikrobioma pridonosi reumatoidnom artritisu i kako bi prehrambene intervencije mogle biti ključne za smanjenje upale i poboljšanje ishoda pacijenata.

Reumatoidni artritis, koji pogađa približno 0,5% svjetske populacije, je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu u zglobovima, i to posebno u rukama i stopalima. Kao rezultat toga, reumatoidni artritis može ozbiljno utjecati na mobilnost, uzrokovati invaliditet i smanjiti ukupnu kvalitetu života. Ova se bolest može očitovati i drugim simptomima osim bolova u zglobovima i oticanja, uzrokujući kvržice na koži i bolesti pluća.

Mikrobiom crijeva regulira imunološki sustav; stoga bi promjene u njegovom sastavu mogle biti uključene u patogenezu reumatoidnog artritisa. Disbioza crijeva, definirana kao neravnoteža mikroorganizama unutar gastrointestinalnog trakta, pridonosi kroničnoj upali, što je jedno od obilježja reumatoidnog artritisa.

Prethodne studije su pokazale da je raznolikost crijevnog mikrobioma smanjena u bolesnika s reumatoidnim artritisom. Povećana zastupljenost Prevotelle copri, na primjer, povezana je s novonastalim slučajevima reumatoidnog artritisa. Sličnosti između P. copri i molekula u tkivima zglobova također uzrokuju molekularnu mimikriju, što može uzrokovati da imunološki sustav napadne stanice u tkivima zglobova.

Povećana zastupljenost Collinselle također je primijećena u crijevnom mikrobiomu bolesnika s reumatoidnim artritisom, što može dovesti do povećane propusnosti crijeva kod tih pacijenata. Tako bi zbog povećane propusnosti mogla nastati sustavna upala zbog prolaska štetnih tvari kroz crijevnu barijeru. Collinsella također može stimulirati proizvodnju imunoloških molekula poput interleukina-17 (IL-17) i potaknuti proupalne puteve.

Nasuprot tome, smanjena brojnost korisnih bakterija kao što su Faecalibacterium prausnitzii, Parabacteroides distasonis, Roseburia inulinivorans i vrste Bacteroides koje proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA) i smanjena upala primijećena je u mikrobiomu crijeva pacijenata s reumatoidnim artritisom. Eksperimentalni modeli koji su nadopunili crijevni mikrobiom bolesnika s reumatoidnim artritisom ovim bakterijama pokazali su da smanjuju simptome.

Prehrana također može igrati ulogu u liječenju reumatoidnog artritisa. Na primjer, prehrana bogata vlaknima može suzbiti upalu povećanjem broja korisnih imunoloških stanica, kao što su masne kiseline lanca SCFA, za promicanje zdravlja crijeva.

Uključivanje omega-3 masnih kiselina u prehranu može smanjiti upalu snižavanjem razine upalnih molekula kao što je faktor nekroze tumora-α (TNF-α). Prehrana bogata vitaminom E također može podržati zdravlje crijeva, smanjiti upalu i poboljšati funkciju T-stanica.

Nasuprot tome, prehrana koja se sastoji od zasićenih masti i crvenog mesa može pogoršati simptome reumatoidnog artritisa, budući da obje ove prehrambene komponente povećavaju upalu, dok se pokazalo da zasićene masti mijenjaju mikrobiom crijeva.

Mediteranska prehrana, koja je bogata povrćem, voćem, ribom, maslinovim uljem, mahunarkama i orašastim plodovima te ograničava unos crvenog mesa i prerađene hrane, preporučuje se za liječenje reumatoidnog artritisa. Veganska, vegetarijanska i protuupalna prehrana također se pokazala korisnom za smanjenje upale u zglobovima.

Izvor:
Nutrients