Psilocibin rekonfigurira moždane mreže, pokazujući potencijal za trajne terapeutske učinke


Psilocibin rekonfigurira moždane mreže, pokazujući potencijal za trajne terapeutske učinke

U novoj studiji znanstvenici su pratili promjene u mozgu kod zdravih odraslih osoba prije, tijekom i nakon primjene visokih doza psilocibina, psihodelične droge, i usporedili ga s metilfenidatom. Otkrili su da je psilocibin uzrokovao značajne poremećaje u moždanoj funkcionalnoj povezanosti, osobito u mreži zadanog načina rada, povezane sa subjektivnim iskustvima i koje traju tjednima.

Ove promjene sugeriraju da psilocibin inducira neuroplastičnost, pridonoseći njegovim terapeutskim učincima. Potrebna su daljnja istraživanja u kliničkim uvjetima kako bi se potvrdio antidepresivni potencijal psilocibina za usavršavanje terapijskog pristupa.

Psihodelične droge poput psilocibina, putem aktivacije receptora serotonina 2A (5-HT2A), izazivaju značajne akutne i trajne promjene u percepciji sebe, vremena i prostora. Klinička ispitivanja pokazuju da jedna visoka doza ovog lijeka može pružiti brzo, trajno olakšanje za stanja poput depresije, ovisnosti i tjeskobe.

Kod ljudi, psilocibin utječe na moždanu signalizaciju, metabolizam i segregaciju mreže, a mreža zadanog načina rada i njezina povezanost s hipokampusom igraju ulogu u depresiji i odgovoru na liječenje.

Izvor:
Nature