Rano otkrivanje ključno za pobjedu protiv raka jajnika


Rano otkrivanje ključno za pobjedu protiv raka jajnika

Testiranje potaknuto simptomima kao što su bol, nadutost/oticanje trbuha i osjećaj sitosti ubrzo nakon početka jela, može otkriti rani stadij agresivnog raka jajnika kod 1 od 4 oboljelih, otkriva nova studija. Potpuno kirurško uklanjanje kancerogenog tkiva bilo je moguće u 60% onih kojima je rak jajnika dijagnosticiran na ovaj način.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati dovode u pitanje pretpostavku da simptomi uvijek signaliziraju uznapredovalu bolest kod žena s rakom jajnika.

Rak jajnika je šesti najčešći uzrok smrti od raka u Velikoj Britaniji. Većina žena (93%) s dijagnosticiranim ranim stadijem bolesti (I ili II stadij) živi više od pet godina, dok samo 13% onih s dijagnosticiranom uznapredovalom bolešću (III ili IV stadij) živi dulje od pet godina.

Sve više dokaza sugerira da simptomi prethode dijagnozi između 3 mjeseca i 3 godine, ali simptomi su često nejasni, što otežava rano otkrivanje.

Žene, posebno one starije od 50 godina s gore spomenutim simptomima, testiraju se na CA125 u krvi i podvrgavaju se ultrazvučnom pregledu. Abnormalni rezultati zahtijevaju brzu uputnicu ginekologu unutar 2 tjedna.

Rezultati pokazuju da u stvarnom okruženju testiranje temeljeno na simptomima može potencijalno dovesti do dijagnoze seroznog raka jajnika visokog stupnja s niskim širenjem bolesti i rezultira velikim udjelom potpunog kirurškog uklanjanja raka.

Izvor:
International Journal of Gynecological Cancer