Što jesti, a što izbjegavati, kako biste kontrolirali tjelesnu težinu i poboljšali zdravlje

Kako stopa pretilosti raste, ključno je razumjeti kako naš svakodnevni odabir hrane utječe na kontrolu tjelesne težine i cjelokupno zdravlje. Skupine namirnica poput cjelovitih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki, mesa i slatkih napitaka igraju ključnu ulogu u energetskoj ravnoteži, podržavajući kontrolu tjelesne težine ili doprinoseći debljanju.
Nova analiza je pokazala da je prehrana bogata cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i voćem povezana s manjim rizikom od razvoja prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti. Sličan trend zabilježen je i kod povrća.
S druge strane, veća konzumacija crvenog mesa i pića zaslađenih šećerom povezana je s povećanim rizikom od razvoja prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, s neznačajnim trendom za rafinirane žitarice i mesne prerađevine.
Rezultati ove analize općenito su u skladu s prehrambenim smjernicama i jačaju dokaze za preporuku prehrane bogate hranom biljnog podrijetla uz ograničenje unosa zaslađenih pića i crvenog mesa. Budući da postoji značajna heterogenost za većinu skupina hrane, što pridonosi određenoj nesigurnosti, rezultate treba tumačiti s određenim oprezom. Potrebne su daljnje studije kako bi se istražio rizik od pretilosti s različitim namirnicama unutar svake skupine namirnica.
Za cjelovite žitarice i pića zaslađena šećerom heterogenost je manja, a kvaliteta pozadinskih dokaza je visoka. Niti jedan sustavni pregled nije pružio podatke o povezanosti unosa ribe, jaja, bijelog mesa i dodanih šećera s rizikom od prekomjerne težine i pretilosti. Daljnje studije koje kategoriziraju grupe hrane dok se usredotočuju na mjere težine mogle bi rasvijetliti rizik od pretilosti i obrasce konzumiranja.
Izvor:
Nutrients