Test krvi može pomoći u predviđanju preživljavanja kod uznapredovalog raka prostate


Test krvi može pomoći u predviđanju preživljavanja kod uznapredovalog raka prostate

Jednostavan test krvi može pomoći liječnicima da odluče koji je najbolji način liječenja muškarca s uznapredovalim rakom prostate. Kliničko ispitivanje faze III pokazalo je da broj cirkulirajućih tumorskih stanica (CTC) može predvidjeti koji će muškarci najvjerojatnije reagirati na standardno liječenje i živjeti najduže te koji bi mogli imati koristi od novih lijekova u fazi ispitivanja.

Inače, cirkulirajuće tumorske stanice (CTC) su rijetke stanice raka koje tumori izbacuju u krv. Ovo kliničko ispitivanje pokazalo je da su muškarci s višim razinama CTC-a u krvi imali kraće srednje vrijeme preživljavanja i veći rizik od smrti tijekom razdoblja istraživanja. 

U ovom kliničkom ispitivanju korišten je CellSearch, krvni test koji je već široko dostupan, kako bi identificirali pacijente za koje je malo vjerojatno da će odgovoriti na standardno liječenje.

Zaključno, može se reći, više cirkulirajućih tumorskih stanica, znači bržu progresiju raka, slabiji odgovor na standardno liječenje i kraće vrijeme preživljavanja.

Izvor:
JAMA Network Open