Vitamin D može poboljšati stopu preživljavanja oboljelih od raka debelog crijeva

Izgleda da više razine vitamina D u bolesnika s uznapredovalim rakom debelog crijeva poboljšavaju odgovor bolesnika na kemoterapiju i ciljane lijekove protiv raka, ukazuje nova studija.
Uočeno je da bolesnici s višim razinama vitamina D imaju poboljšanu stopu preživljavanja, te dulje vrijeme bez napredovanja karcinoma nego bolesnici koji su imali niže razine vitamina D. Naime, njihova prosječna stopa preživljavanja bila je 32,6 mjeseci u odnosu na 24,5 mjeseca kod bolesnika s nižim razinama vitamina D.
Prema mišljenju stručnjaka, oboljeli od raka debelog crijeva ne bi trebali pokušati povisiti svoju razinu vitamina D izvan normalnog raspona.
U istraživanju je sudjelovalo 1.043 bolesnika s uznapredovalim rakom debelog crijeva. Kao terapiju su dobivali kemoterapiju i bevacizumab i/ili cetuksimab.
Vitamin D utječe na staničnu funkciju tako što smanjuje rast stanica, promovira smrt bolesnih stanica, te inhibira stvaranje novih krvnih žila za hranjenje karcinoma.
Izvor:
Gastrointestinal Cancers Symposium, San Francisco 2015