Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Akne kao posljedica konzumacije brusnice i crnog ribiza?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lillie

09.12.2014. 23:25

Evo ovako, ja mislim da imam neku vrstu alergijske reakcije na brusnice i crni ribiz - konkretno na čajeve od istih sastojaka - i to u obliku onih sitnih bijelih prištića, preko kojih je dovoljno preći i noktom i nestanu, ali je užasno iritantno i najprije se koža počne crveniti na tom području, a tek onda izbiju ti prištići - nekad bude samo crvena fleka koja na dodir može biti i bolna, tako da pojma nemam što mi se događa s kožom.

To sam otkrila prije otprilike godinu i pol dana; inače se nikad prije susrela i s čim sličnim - barem ne pamtim takve posebne slučajeve. Sada me počelo užasno nervirati, jer apsolutno ne znam što je uzrok tome niti kako to mogu testirati. Sve što pamtim jest da sam dobile te prištiće nedugo nakon konzumacije tih namirnica u obliku čajeva, najkasnije dan poslije. Te reakcije uglavnom budu uvijek na područjima od dekoltea, preko vrata, pa otprilike sve do jagodica na obrazima. Inače jako volim to voće i jedem ga gotovo cijeli život te nikakvih problema do prije godinu i pol nije bilo, a sada sam navršila 21 godinu, u slučaju da je i to važno. Uvijek mislim da je možda i neka prehlada posrijedi baš kada sam to pila ili poremećaj u radu jajnika, s obzirom da mi je mjesečnica dosta neredovita i uvijek me iznenadi, ili nešto deseto tipično za nas žene, no zaista ne znam u čemu je problem, možda mi ti čajevi smetaju, neki sastojci u čajevima...

Ako mi ikako možete pomoći nekim savjetom, slušam.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.12.2014. 20:30

Ne vjerujem da je riječ o alergiji na brusnice i crni ribiz. Ako želite biti sigurni, jednostavno prestanite konzumirati proizvode koji imaju te sastojke. najbolje bi bilo da se javite dermatologu.