Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Ukidanje terapije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivapel777

20.04.2023. 09:35

Poštovani,
Imam dijagnosticiranu eozinofionu i alergijsku astmu od 19.godine (imam 29g) i od tada sam na dnevnoj terapiji Symbicort 2x1.
Alergija na dlake psa,macke, mjesavina stabala, hrast luznjak, mjesavina trava, ambrozija.
Kroz ovih 10 godina imala sam mozda 3 pogorsanja zbog teze privatne situacije gdje sam imala potrebu za dodatnim udasima.
Takoder sam cijelo to vrijeme pusac (SADA BIVSI, PRESTALA SAM PRIJE 3 MJESECA).
Isla sam na kontrolu sa pitanjem mogu li se maknuti sa pumpice s obzirom da nemam pogorsanja. Doktorica mi je uz negodovanje i pitanje sta mi smeta kod uzimanja pumpice svaki dan do kraja zivota???? prepisala novu terapiju:
Foster sprej po potrebi, a kada su alergeni na koje sam najvise alergicna (ambrozija) svaki dan + nixar 1tbl + Momethason sprej 2x1.
S obzirom da nemam pogorsanja i poteskoca ovih 10 godina uz svoju redovnu terapiju, a doktorica mi djeluje vrlo nezainteresirano ne bi se bas previse igrala sa isprobavanjem, molim Vas vase misljenje o mojoj situaciji. Da li je zamjena terapija koju je dokt predlozila ok, da li da ostanem ipak na svojoj terapiji ili da se ipak pokusam maknuti sa nje odnosno smanjiti koristenje pumpice.
Hvala puno,
Ivana

Darko Richter, dr. med.

25.04.2023. 22:50

Odgovor: nema nikakve bitne razlike između Symbicota i Fostera. Prvi sadrži inahalcijski steroid (budesonid) i beta-2 gagonist dugog djelovanja (formoterol), i drugi sadrži inhalacijski steroid (beklometazon), i beta-2 agonist dugog djelovanja (formoterol).
Razlika je tehničke prirode: U Symbicortu su obje komponenta u obliku mikroniziranog praška koje se primjenjuju putem turbuhalera, a u Foster su obje komponenta u oblku otopine koja je se preko pumpice raspršuje u inhalat.
Pravilo broj 1 glasi: ako vam je dobo na Symbicortu, onda ga ne mijenjajte.
Pravilo broj 2 glasi: ako vam je dobro na određenoj dozi Symbicorta već duže vremena, onda dozu možete smanjiti. Niste napisali o kojoj jačini Symbicorta i o kojoj jačini Fostera se radi.
Pravilo broj 3 glasi: kad ste jednom dobili astmu s više od 6 godina, onda ta astma nikada neće sasvim proći, čak i kada vam se čini da se smirila. Dakle, može se tijekom desetljaća smirivati i pogoršavati, ali sasvim iščeznuti neće. Ako vam je sasvim dobro, smanjite Symbicort: ako već uzimate najslabiju dozu (to je 80/2,25) onda smanjite na 1 udah, jutrom. Ako uzimate jačinu 160/4,5, možete također smanjiti na 1 udah jutrom, ili uzeti Symbocirt 80/2,25 i nastaviti 2×1. Uvođenje Fostera umjesto Symbicorta je promjena koja samo može zamutiti situaciju. Tehnika udisanja je posve drugačija, zahtijeva da se kooridnira udah s potiskom iz pumpice ili da se koristi pomagalo (npr. Volumatic), i, ako krenete s pogrešnom tehnikom, može vam se astma pogoršati, a da ne bi trebala, pa se onda krivo zaključuje da vam treba još viša doza (umjesto korektne tehnike udisanja).
Zaključno, ostanite na Symbicortu, i smanjite dozu, pa vidite.
Ovo sve pričam pod uvjetom da vam je ne samo dobro po vašim riječima, nego i da je uredna spirometrija i normalan FeNO.

Ivapel777

17.06.2023. 11:20

Hvala Vam puno na odgovoru!!
Ostajem na Symbicortu happy

Darko Richter, dr. med.

21.06.2023. 14:15

Sretno!