Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mr nalaz abdomena i zdjelice


Autor Poruka

glissy

07.03.2020. 00:15

postovani,posto nigdje ne mogu naci odgovarajucu temu za svoj upit,nekako mi se ovdje cinilo najblize postaviti svoje pitanje.

mozete li mi objasniti ovaj mr nalaz.?hvala

MR abdomena i MRCP snimi se standaradnim multiplanarnim sekvencama nativno i dinamičkim postkontrastnim sekvencama kod bolesnice sa operiranim edenoca ZUčnug mjehura i reseciranim IVB i V segmentom jetre te sada ikterusom.jetra je atipicno postrecekcijski oblikovana u dnu IV segmenta subkapsularno se nalazı tokalna leZija sa restrikcijam dituzije, gotovo izovaskularna, promjera 1,4 cm, vjerojatno sekundarne etiologije. Pri MRCP pregledu se nalazi dilatacija intranepatalnih žućnih vodova koji su širine do 0,9 cm te se kronično sužuju kao i duktus hepatikokoledokus koji je i zadebljane stijenke prema konfluensu u ovalnoj inhomogenoj leziji samog konfluensa promjera 2 cm koja je sa restrikcijom difuzije te koja u udgɔdenim sekvencama Izovaskularna sa jetrom ili i blago hipervaskulama, morfološki u obzir dolazi Klatzkinov tumor ili sekundarna lezija u sklopu osnovne bolesti. Stanje po kolecistektomiji. Uredna je prohodnost vena splenoportalne osovine,vena porte nije infiltrirana. Jetra je atipično postresekoijsk oblikovana, u dnu IV segrenta se elesod porte nije infiltrirana. U loži žučnog mjehura se i dalje nalazi kolekcija ovalnog oblika ispunjena hipointenzivnim sadižajem promjera 2 cm, moguće postoperativna organizirana kolekcija. U hepatogastričnom ligamentu. reroperitoheaino, periportaino laterokavalno i u mezenteriju su umnozeni limfni cvorovi promjera od sasvim sitnih do granično velikih 1,1 cm. iznad glave pankreasa se nalazi inhomogena lezija 2,1 x 1,3 te slicna ispod razine želuca dimenzija 3,1x1,1 cm sa retrikcijom difuzije.ddg infiltrati su u sklopu osnovne bolesti ili inhomogeni paketi limfnih Cvorova. Slezena je homogenog intenziteta parennima i uredne veličire. Medijalno se uz slezenu nalazi splenunkulus promjera 1 um. Pankreas je obično položen i pravilno cblikovan. Duktus pankreatikus nie dilatiran. Nadbubrežne žlijezde su obično položene, bez znakova ekspanzivnog procesa Bubrezi su primjerano veliki, Ocuvanog parenhima bez znakova hidronefruze Ne narazi se slobodne intraperitonealne tekucine.

Katarina Antunac, dr. med.

12.03.2020. 10:45

Poštovana,
izuzetno je teško interpretirati nalaz ovako specifične pretrage a bez uvida u ostatak medicinske dokumentacije. Preporučujem Vam da se s nalazom javite liječniku koji je pretragu i zatražio te ima puno više podataka o bolesniku.

Katarina Antunac, dr. med.

12.03.2020. 10:45

Poštovani,
izuzetno je teško interpretirati nalaz ovako specifične pretrage a bez uvida u ostatak medicinske dokumentacije. Preporučujem Vam da se s nalazom javite liječniku koji je pretragu i zatražio te ima puno više podataka o bolesniku.

glissy

25.03.2020. 21:35

molim Vas ako mi mozete malo pojasniti laickim rjecnikom to sto je pisalo u otpusnom pismu.hvala


Tijek liječenja: Dana 12.03.2020 pristupi se zahvatu Adhezioliza. Eksploracijom se pronalazi nekoliko metastaza na jetri te tumorske metastaze koje infiltriraju strukture u hilusu jetre. Odustane se od ekstenzivnog zahvata. Resecira se d. choledochus, prešije distalni dio. Resecira se dio tumora koji infiltrira konfluenciju hepatikusa te se prikažu dva lijeva i dva desna grananja hepatikusa. Ubrzo se postavljaju Witzle drenovi, 4 drena, Izolira se prva vijuga koja se sastoji od enteroentero i hepatikojejuno anastomoza na prikazanom zrnu hepatikusaa, a zatim na kožu izveštavaju 4 Witzle drena i fiksiraju. Hemostaza. Stijnka se zašije slogovima. Po zahvatu je pacijentica premještena u Jedinicu intenzivnog liječenja. Prvog postoperativnog dana je hemodinamski i respiratorno stabilna premještena na Odjel. Na odjeći je postipuno mobilizirana te provodi antimikrobnu, antiulkusnu i tromboprofilaksu. U nastavku boravka ukine se nazogastrična sonda te se uvodi peroralni unos kojeg pacijentica dobro tolerira. Za vrijeme boravka odjeće uspostavili su urednu funkciju gastrointestinalnog trakta. Po prestanku tajne se izvadi abdominalna mirna. U daljnjem boravku afebrilna, bez značajnih kirurških zbivanja.

Katarina Antunac, dr. med.

27.03.2020. 13:55

Poštovana,
navedenom operacijom su dijelom odstranjene metastaze područja uz jetru, koliko je to bilo moguće. Postavljeni su drenovi, provedena uobičajena terapija nakon operacije, bolesnica se po operativnom zahvatu oporavila i crijeva su proradila.
Za sve detalje morat ćete se obratiti operateru.

glissy

27.03.2020. 19:50

hvala na odgovoru.prepisana je terapija zracenjem..mozete li mi molim Vas reci kolika je mogucnost potpunog izljecenja tom terapijom ako govorimo u postotcima.?

Katarina Antunac, dr. med.

14.04.2020. 14:25

Poštovana,
nažalost ne mogu Vam dati točan odgovor. Ne znam ni koji je primarni tumor, gdje je sve prisutan, kakva je terapija dosad provedena niti kakvo je zračenje u planu.
Ali načelno, zračenjem metastaza jetre ne može se postići izlječenje. Međutim, bolest se može staviti pod kontrolu.