Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dg. Tm mammae lat. dex. C5


Autor Poruka

Jovana04

18.09.2011. 20:05

Prije svega htjela bih da Vas pozdravim i zamolim da mi odgovorite na par pitanja.
Prije 7 dana moja mama (ima 51god.) je otisla u specijalisticku ambulantu za mamografiju i ultrasonografiju, iz razloga sto ju je boljela desna dojka i kako ona kaze, dojke joj nisu bile iste velicine. Pregled je potrajao malo manje od sat vremena, a rezultat je sledeci:

Nativna mamografija obe dojke

Obostrano u dojkama prisutno osrednje odrzano glandularno tkivo, koje ispunjava korpus dojki. U visini spoja GK desne dojke se diferencijraju dvije nepravilno kruznog oblika Tu sjenke, u medjusobno bliskom kontaktu, ukupnog promjera oko 14x10mm.
Tu sjenke u lijevoj dojci se ne diferenciraju.
Nema vidljivih mikrokalcifikacija.
U analizi dostupnom dijelu obe aksile se ne diferenciraju sjenke Lgl.

Ehotomografija obe dojke

Ehotomografski u dojkama vidjiv intermedijarni tip ehomamograma sa prisutnom osrednje naznacenom fibrocisticnom komponentom.
Obostrano u dojkoma vidljivo po par formiranih cista, promjera 8x6mm.
Supraareolarno medijalnije, u desnoj dojci, vidljiva formacija eho karakteristika solidnotkivnog nodusa, ukupnog promjera oko 13x9x8mm/ ima se utisak da se radi o dvije promjene u medjusobno bliskom konaktu/, susp Mg karakteristika.
U aksilama se ne diferencira patoloski izmjenjenih Lgl/ u desnoj aksili vidljiv lipomatoznog izgleda Lgl/.
Supra i subklavikularno obostrano ne diferenciram Lgl.
Obavezan pregled hirurga /Centar za dojku/, ekstirpacija i PH verifikacija.

Nakon toga, odmah sutradan, otisle smo kod hirurga u Centar za dojku, i njegova Dg: Tm mammae l.dex. (GMK, na 1h oko 2cm od ruba areole), Th: Operativna.
Uraditi nalaze preoperativne obrade.

Sutradan smo otisle u bolnicu i izvadile sve nalaze: EKG, labaratorijske nalaze, elektrolite, urin, hormonski status, KG i Rh, Rtg snimak srca i pluca, UZ stitnjace, UZ gornjeg abdomena. Svin nalazi su dobri i u granicama normale.
Saljem Vam nalaze tumor markeri: AFP 4,1, Ca 15-3 10,65, Ca-125 12,41, CEA 1,47.

Moim Vas da mi sto prije date svoje misljenje, kao i odgovor na nalaz tumor markeri, jer ja zaista nista ne razumijem. Hvala unapred.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.10.2011. 21:55

Kod vaše majke je mamografijom i ultrazvučnim pregledom dojki pronađen tumor u desnoj dojci. Taj tumor je nužno operacijski odstraniti, a nakon toga će se vidjeti koje je tumor vrste i koliko je rasprostranjen i prema tome će se odrediti kakvo je daljnje liječenje potrebno. Nalaz tumorskih markera je uredan, oni su u granicama normale. Kod tumora u početnom stadiju tumorski markeri najčešće i nisu povišeni.