Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PET /CT nalaz


Autor Poruka

tehnodent

05.09.2011. 10:30

Postovani Doktore, molim Vas za vase prognoze i predlog za dalje lecenje.
Moja majka je prvi put operisala karcinom dojke u maju 2007. Nakon toga imala tri hemioterapije( FAC,Taxotera,Platina-Taxol), jos cetiri operacije i dva zracenja, ali recidiv se uvek vraca u vrlo kratkom roku kao da je rezistentna na sve!? Sto je cudno, cak i nakon zracenja, u zracnom polju gde su bile vidljive opekotine i manje nekroze tkiva, ponovo se pojavio recidiv nakon manje od mesec dana od zavrsetka zracenja.
26.08.2011. uradjen PET/CT i nalaz ( u skracenoj verziji) glasi: snimanje nacinjeno od baze lobanje do sredine nadkolenica, ukupni kvalitet studija je odlican. U pregledom obuhvacenim delovima glave i vrata nema vidljivog fokalnog patoloskog nakupljanja radiofarmaka. U plucnom parenhimu , abdomenu i karlici nema vidljivih fokusa intenzivnog patoloskog nakupljanja FDGa. Desno , neposredno iznad operativne regije vidljiva dva fokusa intenz.nakupljanja FDG, u projekciji meko tkivnih lezija (dijametra 9 i 15 mm, SUV vrednosti 6.96 i 7.51) i odgovaraju metabolickim aktivnim recidiv tumorskim depozitima. U operativnoj regiji desno i ispod nje u lateralnom aspektu-aksilarna linija, subkutano i intramuskularno vidljivo nekoliko (5-6) fokusa intez.nakupljanja FDG (najnizi fokus u visini VII rebra, dijametra 12 mm do 20mm i SUV vrednosti do 8,8) koji odgovaraju metabolicki aktivnim recidiv tumorskim depozitima.
U levoj aksili dva fokusa intenziv.nakupljanja FDG (dijametra 14 i 16mm i SUV vrednosti 3.55 i 8.82) koji diferencijalno odgovaraju metabolicki aktivnim sekundarnim depozitima. Fokus intenz.nakupljanja FDG u paraaortalnom limfatiku, descendentnog dela aorte (12 mm i 6.6 SUV vrednosti) diferencijalno moze odgovarati metabolicki aktivnom sekundar.depozitu ali se ni druga etiologija ne moze apsolutno iskljuciti.
Da li je ovo operativno i kakav lek je Xeloda koji nam je onkolog spominjao kao mogucnost lecenja jos pre PET-a a na osnovu onoga sto je video na UZ dojke?!
Molim Vas da mi sto pre odgovorite, zanima me Vase cenjeno misljenje. Hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.09.2011. 00:20

Da lije sada proces operabilan procjeniti će kirurg koji bi eventualno izveo operacijski zahvat. Međutim sada se detektirane metastaze i u udaljenim dijelovima organizma(lijevi pazuh, paraaortalni limfni čvorovi) što govori da ej tumor već proširen po organizmu. U tom slučaju nema svrhe operirati proces u dojki. Jedini način liječenja je kemoterapija ili neki drugi obliksistemskog liječenja. Xeloda je peroralni citotoksični lijek/kemoterapija. Vrlo je učinkovit u liječenju metastatskog raka dojke, a u slučaju vaše majke koja je već primila značajan broj citotoksičnih lijekova jedab je od posljednih mogućih. Drugi mogući lijek je vinorelbin.

tehnodent

14.09.2011. 09:35

Hvala na odgovoru. Da li mi mozete jos nesto vise reci o leku ,,Xeloda,, koje su nuspojave i koliko dugo je potrebno da se koristi da bi dalo rezultat u lecenju? Samo bih Vas jos pitala i ovo: s obzirom da ste u prethodnom odgovoru naveli da je za moju majku to na neki nacin poslednja nada, sta bi se jos moglo uraditi ako kojim slucajem neodreaguje ni na ovu terapiju kao ni na prethodne?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.09.2011. 01:50

Xeloda se uzima 14 dana, zatimje 7 dana pauza pa se ciklus ponavlja. Učina bi se trebao pojaviti već nakon 2 ciklusa, ali se bolest može povući tek nakon duljeg uzimanja. važno je da bolest ne napreduje za vrijeme uzimanja. najbolje da procjenu učinka prepustite specijalistu onkologu. Najčešće nuspojave Xeloda-e su proljevi, mučnine i povraćanje, umor i upala kože tabana i dlanova. Može se i kosa prorijediti. Do pada broja leukocita i trombocita u perifernoj krvi rijetko dolazi.

tehnodent

30.09.2011. 16:10

Hvala. Vas odgovor mi je pojasnio mnoge nedoumice, ostaje mi da se nadam najboljem.

tehnodent

21.10.2011. 00:55

Postovani, molim Vas da mi savetujete sta bi moja majka mogla da uzima kako bi olaksala tegobe koje ima zbog terapije Xelodom. Upravo je zavrsila II ciklus i sad je na puzi od 7 dana . Uzima lek po semi 4+0+4 i u poslednjih nekoliko dana zali se na umereno jake bolove u stomaku, umor, Malo je peku stopala (blago crvena ali bez neke jake upale i promena na kozi stopala) i poseban problem stvaraju ucestale stolice (dijareja i do 7 puta u toku dana). u bolnici su joj preporucili da pije Famotidin , Probiotik i Loperamid- ali nista joj nije bolje od toga. Da li moze Enterofyril ili neki drugi lekovi za takve tegobe, sta bi Vi preporucili? Prilicno je iscrpljena.
Hvala unapred na pomoci.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.11.2011. 23:40

Za liječenje proljeva uzrokovanog Xeloda-om, vaša majka bi trebala prije svega uzimati mnogo tekućine, zatim dojetu za akutni kolitis,Loperamid treba uzimati prema shemi najprije dvije kapsule, a zatim 1 kapsulu svaka 2 sata do prestanka proljeva i tad uzti još samo jednu kapsulu. Kad proljevi prestanu da spriječi ponovnu pojavu proljeva treba uzeti dvije naribane jabuke koje su odstajale na zraku 2-3 sata dok ne potamne na dan. Za liječenje dermatitisa na dlanovima i tabanima pomaže mazanje parafinskim mastima.