Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Maligni melanom pT1a


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Goga88

03.03.2015. 17:25

Postovani,

imam 26 godina i prosli mjesec sam isla na mali kirurski zahvat odstranjivanja pigmentne crne mrlje promjera 5mm na desnoj potkoljenici. Stigao je patohistoloski nalaz kojim je potvrdeno da se radi o malignom melanomu, te su mi na kirurgiji odmah dali termin za reeksciziju koja ce se obaviti ovaj tjedan. Obzirom da nisam detaljnije upucena u nalaz i moje stanje, najljepse Vas molim da mi pojasnite nalaz i terapiju, da li je poznato o kojoj vrsti melanoma je rijec, te da li se slazete s terapijom? Takoder Vas molim da mi kazete sto me dalje ocekuje i trebam li se brinuti? Trenutno me je jako strah.. Puno hvala! Gorana

PATOHISTOLOSKI NALAZ

KLINICKA DIJAGNOZA: Tm. cutis cruris sin.

PATOLOSKA DIJAGNOZA: Melanoma pT1a C 43

OPIS: Primljen isjecak koze velicine 11x7x6 mm sa crnom, lagano uzdignutom tvorbom promjera 5 mm. Histoloski tvorba je gradjena od razlicito velikih gnijezda i pojedinacnih vretenastih atipicnih melanocita prominentnih nukleola, a smjesteni su na epidermodermalnoj granici i infiltriraju podlezeci papilarni dermis. Pojedinacni atipicni melanociti te manja gnijezda u iregularnom rasporedu se vide i unutar epidermisa. Na bazi opisane tumorske tvorbe obilan je limfocitni upalni infiltrat, a koji se nalazi i unutar tumora. U citoplazmama tumorskih stanica nalazi se smedji pigment. U dermalnoj komponenti tumora ne nalazi se mitoza. Povrsni dermis nije ulceriran. Ne nadje se perineuralne i intravaskularne invazije.
Najveca dubina invazije tumora iznosi 0,28 mm.
Tumorsko tkivo ne dopire do lateralnih resekcijskih rubova i baze ekscizata. Od najblizeg ruba tumor je udaljen 0,8 mm.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.03.2015. 23:05

Riječ je o početnom melanomu najmanjeg stupnja debljine (to označava 1a). Po patološkom nalazu. S terapijom se slažem. Prognoza je dobra, ali biti će potrebne kontrole. Daljnji postupci sada nisu potrebni. Za sve ostalo pitajte liječnike koji Vas vode, jer su Vam to oni dužni reći.