Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Otecenje ispod oka, crvenilo i perutanje kraj usta (nepoznata alergija)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

babic743

21.04.2023. 12:20

Postovani,

skoro mjesec dana nakon koristenja retinola(Cerave) ne toliko ucestalog pojavile su mi se dvije crvene fleke ispod desnog oka. Par dana nakon toga sam napravila piling lica nakon cega mi je oteknulo ispod oka gdje su se nalazile crvene fleke i oko usta me pocelo cesati i perutati se koza. 5 dana je otprilike to trajalo gdje sam mazala sa cicaplastom i proslo je. Retinol ne koristim sigurno sada mjesec ipo dana.

10ak dana nakon toga me opet pocelo cesati oko usta i nateknulo mi je ispod istog oka. Probudila sam se uz izrazeno crvenilo i svrbez oko usta. Dan nakon toga mi je cijelo lice nateknulo i isla sam na hitnu te sam primila tri dana zaredom inekciju solu medrol, koristila afloderm kremu na eritematozne promjene, betrion na promjene s krustama te pocela pit Nixar tablete dva puta dnevno. Sve se povuklo i koza je normalna nakon 6 dana.

Doktorica mi je rekla da prestanem pit Nixar tablete, te sam smanjila na jednu tabletu dnevno dva dana. Nakon drugog dana me oko pocelo cesati te mi se ponovno koza pocela perutati oko usta. Jutros sam se probudila sa laganim natecenjem ispod oba oka i dalje se koza malo peruta oko usta.

Zanima me koje bi pretrage predlozili da napravim (s obzirom da mi doktorica nije nista predlozila a problem se i dalje javlja) i da li problem nije vezan uz retinol već uz nesto drugo? Da li postoji ta mogucnost s obzirom da ne koristim retinol vec mjesec ipo dana? Da li da i dalje koristim Nixar?

Hvala!

Krešimir Musa, dr. med.

24.04.2023. 10:05

Poštovana,
retinol nemojte više koristiti.
Nixar (antihistaminik) se koristi barem nekoliko tjedana. Na osnovu Vašeg opisa moglo bi se raditi i o alergiji na nešto drugo. Naravno da se morate javiti kod liječnika i napraviti neke osnovne pretrage: krvna slika, jetreni enzimi, ukupni IgE, hormone štitne žlijezde i dr.
Lokalno na lice koristie obične hidratantne kreme.