Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Nezreli tinejdžer


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jelena1106

24.10.2023. 18:35

Postovani lijepi pozdrav imam pitanje vezano za moga 12 godišnjeg sina Ide u 7 razred.Rano je usao u pubertet naglo je izrastao vec odavno dobio prve dlačice.Jako je razvijen za svoju dob,ali ono sto mene muci je njegova nezrelost.u skoli je ok "zlatna sredina" ne pravi probleme jedino sto mu stalno treba poticaja za rad.Svako malo zaboravi nekakvu zadacu.Za ucenje uvijek borba.Ima u svojoj glavi sto zelis raditi i koju skolu upisati ali nikako da se uozbilji.Ne izlazi nigdje tu i tamo se nade s prijateljem.Najvise me muci ta njegova nezrelost i glupost koju je ucinio nedavno.I to smo slucajno otkrili da je on taj koji je znao nasim susjedima baciti jaje u dvorište ili na zid..mozda jednom mjesečno..jer nismo primjetili..Naravno da sam vodila strogi razgovor s njim i trenutno je u kazni.Na pitanje zasto nema odgovora samo pokunjeno kaze neznam.Znam sigurno da to nece vise ponoviti jer ga je sramota ali zašto mu uopće pada takva glupost na pamet?I mi smo radili svakakve gluposti kao dijeca,ali tako je kad je u pitanju vlastito dijete.

Hana Hrpka, prof. psih.

28.10.2023. 23:10

Draga mama,

hvala Vam što ste se obratili i time iskazali svoje povjerenje. Činite mi se kao majka koja aktivno promišlja o razvoju svog djeteta i želi postupiti kako je najbolje za njega u svakom trenutku i zato bih Vas htjela pohvaliti.

Čitajući Vaš upit, stekla sam dojam da se trenutno Vaš sin nalazi u osjetljivoj fazi razvoja koja je utjecala na njegovo ponašanje, a samim time navodi i Vas na neke promjene u roditeljstvu. Navodite kako je Vaš dvanaestogodišnji sin trenutno u fazi puberteta što ste primijetili prema nekim fizičkim promjenama. Čini mi se da Vas zabrinjava što uz fizičko sazrijevanje ne primjećujete i njegovo emocionalno sazrijevanje. Navodite kako u školi ima dobar uspjeh, ali da ima problema s izvršavanjem obaveza i motivacijom za rad. Posebno Vas je pogodila situacija kada ste otkrili da je gađao kuću i dvorište Vaših susjeda jajima. Dobila sam dojam da ste zbog ove situacije zabrinuti te se pitate što možete učiniti.

Prema svemu što ste opisali, Vaše dijete se trenutno nalazi u fazi adolescencije. Ova je faza razdoblje kada dijete, osim što fizički sazrijeva, doživljava razne druge promjene, poput razvoja identiteta, mišljenja, vlastitih stavova te neovisnosti i odvajanja od vlastitih roditelja. Navedene promjene mogu biti posebno teške za mnoge roditelje zato što se posljedično mijenja i odnos s njihovim djetetom. Ono što je važno imati na umu jest da se navedene promjene događaju s razlogom kako bi se dijete razvilo u zrelu odraslu osobu uz pomoć njegovih roditelja. Ipak, ključno obilježje ovog razdoblja je individualizacija djeteta, odnosno istraživanje identiteta kroz razvijanje stavova i mišljenja koja su različita od onih njegovih roditelja. Vaš sin sa svojih dvanaest godina se trenutno još nalazi u fazi rane adolescencije. Djeca u ovoj fazi razvoja često počinju ispitivati granice i kršiti pravila, izbjegavati obaveze i razvijati negativan stav. Ponašanja Vašeg sina koja ste nedavno primijetili zvuče kao neka tipična ponašanja mnoge djece u ovoj dobi. Iz Vašeg sam upita stekla dojam kako Vas je posebno zanimalo zbog čega je Vaš sin odlučio gađati susjedovu kuću te se nadam da ste iz ovoga što sam dosad navela dobili moguć odgovor na to pitanje. Ipak, kako bi dijete iz tih ponašanja naučilo nešto što će ga jednog dana učiniti zrelijom osobom, potrebna mu je pomoć roditelja. Promjene u ponašanju djeteta zapravo zahtijevaju i prilagodbu pristupa roditelja, što možemo pokušati primijeniti i na situaciju koju ste naveli ranije. Jedna od važnijih stvari koju roditelj može naučiti dijete u ovoj dobi jest kako preuzeti odgovornost za vlastite riječi ili djela. U Vašoj konkretnoj situaciji, možete tražiti od Vašeg sina da se osobno ispriča susjedu za vlastite postupke. Na taj se način on može upoznati s posljedicama koje njegovo ponašanje ima za druge ljude. Također je dobro iskoristiti ovu situaciju kako biste mogli postaviti jasna pravila s Vašim djetetom oko toga što smije i ne smije raditi te posljedice koje onda može snositi. Pritom je važno napomenuti da je zapravo važnije nagrađivanje poželjnih ponašanja, nego kažnjavanje nepoželjnih. Održavanje dobrog odnosa s djetetom može biti posebno zahtjevno u ovoj fazi razvoja djeteta, no upravo zato je i važno tome dodatno posvetiti pažnju. To možete učiniti kroz zajedničke aktivnosti s djetetom, uvažavanje njegovog mišljenja, poticanje njegovih interesa, ohrabrivanje donošenja odluka te na razne druge načine.

Kao drugu temu u Vašem upitu prepoznajem nedostatak radnih navika kod Vašeg sina u ispunjavanju školskih obaveza. Navodite kako često zaboravlja zadaće i treba puno poticaja za rad, što vjerujem da može biti frustrirajuće za Vas kao roditelja. Ipak, važno je napomenuti kako je upravo u razvijanju radnih navika vrlo važna uloga roditelja, budući da su oni odrasli i imaju odgovornost. Ono što je važno kako bi dijete naučilo pravilno ispunjavati svoje obaveze jest struktura koju može dobiti od roditelja, što se konkretno odnosi na jasna pravila i granice. Neki od načina kako ovo možete primijeniti u kontekstu izvršavanja školskih obveza jest određivanje vremena u danu koje Vaše dijete ima za učenje, a koje ima kao slobodno vrijeme. S obzirom na njegovu dob, bilo bi poželjno otvoreno raspraviti s njim o tome i ponuditi mu izbor kako želi rasporediti dnevne obaveze, a ono što Vi onda kao roditelj možete učiniti je osigurati da ih se pridržava. Također, kako bi naučio bolje pratiti sve obaveze koje ima i izvršavati ih na vrijeme, možete zajedno s njim napraviti tjedni plan u kojem možete označiti koje obaveze mora ispuniti te kad ih planira ispuniti. Kako biste osigurali praćenje navedenog plana, važno je dogovoriti posljedice nepridržavanja plana, ali i nagrade za pridržavanje plana. Neki primjer nagrade koju možete djetetu za pridržavanje tjednog plana jest da ga odvedete na neko mjesto koje želi posjetiti, počastite ga nekom sitnicom ili ga usmeno pohvalite. Neke posljedice nepridržavanja plana mogu biti oduzimanje povlastica poput kratkoročne zabrane korištenja mobitela, televizora ili kompjutera. Pri uspostavljanju navedene strukture oko školskih obaveza, važno je imati na umu da je to dugotrajan proces u kojem roditelji trebaju biti ustrajni i strpljivi te je njihova uloga vrlo važna. Također, vjerojatno će pri uspostavljanju strukture biti potrebno više pažnje u početku s Vaše strane, ali ako ćete biti ustrajni, primijetit ćete da s vremenom Vaše dijete može zadanu strukturu pratiti samostalno. Pritom naravno treba postupati pažljivo i uravnoteženo i ne pretjerano kontrolirati dijete, budući da je cilj svega navedenoga, pogotovo u ovoj razvojnoj fazi, da dijete razvije vlastitu samostalnost.

Na kraju, htjela bih istaknuti kako je odgoj djeteta složen i ponekad iscrpljujuć proces za roditelja. Stoga Vas svakako potičem da u cijelom tom procesu surađujete s ostalim ukućanima i dogovarate se oko pristupa kako bi Vaše uloge i napor bili ravnomjerni. Također Vas potičem da nađete vremena za sebe i iskoristite ga kako bi se opustili i „napunili baterije“.

Ako ćete imati bilo kakvih novih pitanja, slobodno se možete ponovno javiti. Također, možete nazvati i savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broju 0800 0800 koja radi svakim radnim danom od 9 do 20h.

Puno sreće i snage želi Vam,

Hana Hrpka, prof.