Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


eye floaters


Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

15.07.2023. 21:05

Nekako oko 10. 5. o.g. primijetio sam jedno jutro točkice i paučinaste tvorbe koje su se pomicale i čak imale neki zamah kod pokreta očnim jabučicama, ali se nisu dale ukloniti. Desno je možda 1 točkica, lijevo znatno više, i smeta mi oštrini vida. Sad se sjećam da sam po 1 ili dvije takve sivkasto smeđe točkice opažao već niz godina ali me nisu smetale. Negdje u isto vrijeme išao sam izrađivati nove naočale, imam anizometropiju i astigmatizam, sve različito na jednom i drugom oku, a lijevo je po tom refrakcijskom pitanju bolje. Pitao samo kolegicu oftalmologinju o tim miodezposijama, no ona me baš nije umirila, jer, iako odlično propisuje naočale, ovdje odmah mora bubnuti neki pesimizam tipa ablacije retine, da ne one bude kriva ako se nešto desi. Standardni refleks hrvatskih liječnika. No ja se sjećam iz studentskih dana da smo učili (ja sam oftalmologiju čio po Vaughanu, General Ophthalmology, Lange Medical Publications, McGraw Hill, (izdanje 1976 ili tu negdje) da ti "floater"-i nisu neki malum omen. Knjigu sam izgubio nakon potresa, kada su nas unutar Rebra seljakali bez mozga i znanja što da se uradi, pa je ostala u jednom ormaru u HItnoj ambulanti, u kojem sam poslije našao nekakve otrcane kute, i prazne boce, ali knjige više ne. Skoro da bih si je ponovno nabavio, ali, evo, ipak ću vas prvo pitati da mi objasnite što je to, koliki je rizik tih groznih komplikacija i da li uopće postoje, jer, Vaughan nije baš tako zvučao, a ja sam jako dobro učio, imao odličan iz skoro svih predmeta, a oftalmologija mi je bila osobito draga, kao što vidite po tome da sam knjigu sačuvao sve do elementarne nepogode. Sumnjam da ju je netko prisvojio (da bar!), prije mi se čini da ju je negdje likvidirao kao nepotrebnu, a da nije pogledao unutra i barem uočio moje ime na prvoj stranici. Mogu ja nju opet nabaviti, Amazon je pun Vaughana, ali, možda da prvo pitam vas in vivo.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

05.02.2024. 00:00

Kod otprilike 10% osoba sa simptomima plivajućih mutnina i bljeskova nađu se rupture mrežnice koje predstavljaju ozbiljan rizik od razvoja težih komplikacija, poput odignuća mrežnice, ako se ne tretiraju na vrijeme. Rupture se najčešće tretiraju posebnim laserima za mrežnicu. U većini slučajeva navedene pomične točkice i paučinaste tvorbe posljedica su degnerativnih promjena u staklastom tijelu unutar oka, no mogu biti i posljedica krvarenja zbog mehaničkih ruptura, upalnih bolesti oka i drugog. Zbog toga je preporuka da se kod svih novonastalih plivajućih mutnina javite na kompletan pregled očiju sa širenjem zjenica, posebno ako već imate bolesti oka poput kratkovidnosti i astigmatizma.