Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Aspiraciona pneumonija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirela2011

22.03.2024. 15:15

Postovani, rec je o bebi staroj 16 meseci, naime pre 5 dana je od plakanja pocela da povraca to joj se i inace desava kada se zaceni, u pocetku je povracala normalno dok sam u jednom trenutku imala osecaj kao da se gusi, kao da je izgubila vazduh, nista nije izustila samo sam posto sam je drzala u rukama nagnutu na dole osetila da napreze stomacic, nakon tog naprezanja je jos jednom povratila i opet pocela da place...ono sto mene brine da li je moguce da je aspiriala sadrzaja koji je povracala, napominjem da sam je sve vreme drzala blago nagnutu na dole...i koliko vremena moze proci do ispoljavanja simptoma aspiracije bilo kakvog sadrzaja?
Odmah sutradan smo je odveli doktoru nalaz na plucima je uredan (slusana stetoskopom), sinoc je pocela da kasaljuca malo vise pa smo je opet jutros odveli dezurnom lekaru koji je konstantovao da je nalaz na plucima cist i da joj se samo grlo crveno, objasnila sam sta se dogodilo u ponedeljak uvece gde mi je doktor rekao da moze da se desi da simptomi aspiracije nekad se ispolje kasnije i da moze da se razvije aspiraciona pneumonija, pa sam se zabrinula...
Izvinite na dugackom postu, nadam se da nisam bila previse konfuzna, srdacan pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.04.2024. 00:35

Znaci aspiracijske pneumonije se mogu javiti kroz 2-3 dana, kasnije baš i ne.