Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cavum speti pellucidi i pseudocista


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

cvrki2014

07.11.2014. 11:15

Poštovani možete li mi pojasniti nalaz? Rodila sam sina u 37+5 tjednu, zrelosti 39 tjedan,  težine 3150 g, 52 cm, opseg glave 34 cm, APGAR 10/10. Dok smo još bili u bolnici radili su mu ultrazvuk mozga zbog široke kranijalne suture P96.3 nalaz: st post IVH gr I bill (p.p.sin), cavum s.pellucidi 3.0 mm, PVE reg frontoparietoccipitalis gr I bill. To je prvi nalaz. Nakon 3 tjedna (26 dana starosti) smo išli na kontrolu tad je imao 4 kg opseg glave je 37.5cm nalaz: vertikalni sustav urednog prikaza. Frontalni rogovi postranicnih komora anehogeni, uredne velicine, lijevi mjestimice ehogenijeg ruba. Cavum speti pellucidi 3.5mm. Plexus chorioideusi neravni, razrijedeni, u desnom pseudocista oko 2.5 mm FIH primjerena. Corpus callosum se prikazuje u cijelosti. Uredan prikaz bazalnih ganglija, malog mozga, girusa i sulkusa. Hiperhogenost PVBT mozga obostrano duž postranicnih komora, sjajnosti manje od sjajnosti plexusa  (može odgovarati maruraciji- potrebno pracenje)
Velika fontanela 2x2cm opseg glave 37.5cm 65 c.
Zaključak: st post IVH gr I bill (p.p.sin); cavum septi pellucidi 3.5 mm; PVE reg. Frontoparietoccipitalis gr.I bill.
Da li je nalaz zabrinjavajući, što je cavum speti pellucidi koji je od rođenja narastao sa 3 cm na 3.5 cm, pseudocista hoće li nestati dali ga ometa u razvoju i jel se to krvarenje dogada prilikom poroda i kqko nisu cistu vidjeli na prvom ultrazvuku i da li su fontanela i opseg glave uredne velicine za njegovu dob?
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.11.2014. 09:50

Narastao je sa 3 na 3,5 mm a ne cm - to ne znači ništa što bi trebalo imati odraza na zdravlje. Isto tako je i opseg glavice u granicama normale i nema znakova povećanja tlaka u komorama. Postoje znaci minimalnog krvarenja koji su vrlo često prisutni (oko 30% djece) i događaju se u trudnoći ili za vrijeme poroda i u pravilu ne uzrokuju nikakve posljedice. Samo se javljajte redovito na kontrole no nemojte biti u strahu.