Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dojenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vladimira

21.09.2004. 11:27

Postovani,
vec sam Vam se ranije obracala sa problemom vezanom za ekcem. Nakon vaseg savjeta uradjen je prick test (koji su i ovdje doktori kao i u drugim slucajevima sa ovog foruma zdusno odbijali uraditi) i utvrdjena alergija na mlijeko i psenicno brasno. Mojoj bebi je tada bilo 4 mjeseca. Sada mu je osam. On je pod terapijom Protopicom (sada ga mazemo svaki drugi dan), ja sam na eliminacionoj dijeti i otkako je alerija utvdjena, terapija propisana, njemu se nisu pojavljivale vise nikakve promjene na kozi. Nadam se da ce tako i ostati. Jako je dobro prihvatio hranu na kasiku (voce, povrce, meso) i s vremenom ga sisanje sve manje zanima (pretvara se u igru a sto on manje sisa to ja manje mlijeka imam). Pokusala sam kolicinu povecati redovnim izdajanjem nakon podoja ali ocigledno da ne ide. Ja pocinjem gubiti mlijeko. On je do sada imao tri podoja. Sada sam smanjila na dva (ujutru i uvece) medjutim postaje mi jasno da vise mlijeka nema ni za to.
Molim vas za savjet po pitanju prestanka dojenja i zamjene za to. Imala sam namjeru dojiti sto duze, ali cini se da je priroda uredila svoje. Samo jos da napomenem da on dobro napreduje. Pri rodjenju je imao 4 kg, a sada (8 mjeseci) ima oko 10,5 kg.
Zahvaljujem Vam na dosadasnjoj pomoci (zaista je bila ogromna)
Vladimira

Dr. Darko Richter

21.09.2004. 22:20

Ako dojenje dalje ne ide, u zamjenu se preporučuje hipoalergena mliječna formula, npr. NAN HA, Alfare, , Nutramigen, i, naravno, ne zaboraviti da proteina mlijeka ima u mliječnim proizvodima. Neki, naime, "mahnitaju" s hipoalergenim formulama, a pri tome potpuno hladnokrvno daju djetetu voćni jogurt, sir, i sl., sve namirnice dupkom pune najalergeničnijih sastojaka mlijeka. Jesu li pogledali alergiju na jaje (tj. bjelanjak jajeta)? Vidim se se na veliko testira pšenično brašno, a da se malo spominje jaje, koje je puno češće uzrok alergiji. Dakle, kravlje mlijeko i proizvode bih sada eliminirao, kao zamjenu uključio hipoalergenu formulu, isto bih učinio s jajetom i namirnicama u kojima ga ima (ako je dijete alergično i na jaje), a pšenično brašno isključio bih tek kada bih se uvjerio da djetetu (tj. njegovu ekcemu) doista smeta, metodom pokušaja i pogreške (7 dana apsolutno bez ikakvog pšeničnog brašna, zatim uključiti i pratiti promjene na koži i dr.). Alergije na kravlje mlijeko i na jaje prođu najčešće do dobi 3 godine, a prođu brže ako se djetetu stalno ne priređuje provokacija neopreznim odabirom hrane.