Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


grčevi kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tanja79

16.04.2014. 09:55

Poštovani,

imam bebicu staru 16 dana, jako je mirna, uspavana, isključivo je dojena. No unatrag par dana počele su epizode grčenja, izvijanja, crveni se, stenje i ne može se opustiti (grčenje traje oko pola minute, a cijeli period grčenja je danas trajao 4 sata). Kod hranjenja, kada pokušava uhvatiti bradavicu, kao da nema snage da povuče, pa kad se grčenje smiri, normalno jede. Želi stalno sisati, što joj i omogućujem, no u 2 tjedna je vratila svoju porođajnu težinu i dobila još 520 grama (negdje sam pročitala da se grčenje može pojaviti i kod beba koje prenaglo dobivaju na težini). Nisam pobornik duda varalica, ali danas sam pokleknula jer bebicu umiruje. Zanima me možete li prema opisu odrediti u kojem smjeru ide to grčenje jer se bojim da nije pokupila neki virus s obzirom da smo već bili i u bolnici i nekoliko puta kod pedijatra zbog drugih okolnosti?! Postoje li neke posebne tehnike smirivanja jer maženje i položaj na prsima dok ležim ne daju neke rezultate.

Hvala unaprijed i lijep pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.04.2014. 11:00

Prema svemu opisanom riječ jest o dojenačkim grčevima - kolikama. Potrebno je osigurati što manje podražaja u vrijeme kada ima grčeve (svjetlo, buka, nagle promjene položaja) postavite dijete da spava na prsnom košu oca ili na Vašem prsnom košu. U fazi bolova se može podići na dlan (dlan se postavi u području trbuha). dosta roditelja ima dobra iskustva sa pilates loptom - sjedite na loptu i lagano se njišite dok je dijete u naručju. Mislim da je rano za dudu varalicu - još nije uspostavljeno dojenje pa to može utjecati na uspješnost i trajanje. Osim toga, uz dudu varalicu dijete proguta dodatnu količinu zraka. Podoj neka bude sa jedne dojke - tek kada isprazni cijelu dojku, ako nije dovoljno pojela, stavite na drugu (prvo mlijeko iz dojke ima više šećera i može povećati stvaranje plinova u crijevu; ono drugo ima više masnoće i daje dulji osjećaj sitosti).

Tanja79

26.04.2014. 18:20

Hvala puno na odgovoru. Naišla sam na informaciju da nošenje u marami pozitivno djeluje na grčeve kod bebe. Molila bih Vas mišljenje o tome da li dijete možda trpi zbog dosta skvrčenog položaja (vrat, kičma, nogice)? Šaljem Vam link fotografije načina na koji sam i ja vezala maramu. Dok je uz mene u marami, spava i uživa, no kad se počne meškoljiti, izvadim ga pa slijedi intenzivan plač pa nisam sigurna jel' to zaista dobro za bebicu...Beba je danas 26 dana stara.

http://2.bp.blogspot.com/-ZaQA9JM...AAwo/LOc8XZYzBAA/s1600/boba+wrap.jpg

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.04.2014. 12:20

Savršeno, uživate obostrano happy
Nema straha za lokomotorni sustav.

a124

10.03.2015. 21:15

Postovani.pisala sam vec prije o grcevima i sluzavoj stolici.sin ima 23mj.i jos uvijek ima bar malo sluzi u stolici.zna se desit da bude i cista sluz.jos uvijek je na prsima pa to nekako pripisujem da je od mlijeka . Tako nam je gastroenterolog rekao.stolica najcesce izgleda kao plastelin.pomalo masno.dobro napreduje, ima 12700g.radili smo kloride u znoju dva puta.rezultat neg.10mmol.imamo problem sa zastopanim nosicem.kad spava na ledjima ne moze disat lovi zrak i onda ga uzme na usta.da li bi trebali ponovo na pretrage zbog cf ..

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.03.2015. 04:25

Mislim da nema potrebe ponavljati nalaze ako su svi do sada bili uredni (uključujući i enzime gušterače i jetre). Možete pokušati utjecati na optimalizaciju mikrobiološke flore crijeva - katkada ona bude poremećena i uzrokuje tinjajuću upalu u sluznici. Preporučam korz mjesec-dva dana Enterosgel uz dodatak probiotika. Ako ne bude poboljšanja još se može napraviti alergološka obrada (čak i u slučaju da je već rađena ranije).

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.03.2015. 04:25

PS, što se tiče disanja na nos - u stanu treba biti prohladno (19-20 stupnjeva) a zrak treba vlažiti. Prohodnost nosa održavajte 2,3% otopinom morske vode. Neka spava s povišenim uzglavljem. Redovito je izvodite van.

a124

20.03.2015. 15:50

Lp,Hvala na brzom odgovoru doktore.Enzime gušterače i jetre nismo radili, ni test na alergiju.Ici cemo na kontrolu idući tjedan pa cu traziti da nas dr.pošalje na pretrage.
Evo , jucer je imao 4 proljevaste stolice od kojih su tri imale jako kiseo miris, a jedna je stolica bila bas sama sluz bjelkasto smeđa gusta i jako smrdljiva. probiotike koristimo skoro pa bez prestanka.

hapywomen2015

31.03.2015. 23:05

Postovani...Moja beba ima 3 i pol mjeseca...sa 15 dana je dobila zelene sluzave stolice i utvredjen joj je rota viruas...pedijatrica nam dala rehidromix a ja ga nisam primjenjivala jer je beba stalno dojila...I nakon skoro mjesec dana zelene stolice su prestale...Iskljucivo dojena i dobivala na kilazi po 1 kg...Sa dva ipo mjeseca ponovo se pojavljuju zelene stolice i proljevasto sluzave...Ona je jako mirna beba koja skoro i ne place...Danas smo stolicu dali na analizu i bili u dokt...dala nam je bio gaju i rehidromix i naglasila da je beba dosta naduta da ima puno zraka u sebi...Pitala s za davanje vode prokuhane predlozila je 3 dcl..meni to osobno zvuci previse.. Koliko vi savjetujete vode davat...i dali da se toliko brinem ako beba odlicno napreduje i super spava i vjecno se smije...Puno bih vam bila zahvala ako mi pomognete s odgovorom...

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.04.2015. 11:00

Vodu ne treba davati uopće. Rehidromix samo ako je povećan broj stolica i to pokušajte procijeniti koliki je volumen stolice (količina) i u jednakoj količini nudite Rehidromix. Bio gaia neće škoditi. Ne treba se previše zabrinjavati obzirom da je dijete dobro i da dobro napreduje. Ako smetnje budu izrazitije možete neko vrijeme uvesti Enterosgel - 5x na dan po jednu kavenu žličicu (on na sebe vezuje toksine i nepoželjne bakterije i potpuno je bezopasan - sve izađe stolicom).

Tonina1

21.05.2015. 10:40

Dobar dan...beba mi ima 4mjeseca i 10 dana, rođena je sa 3700g i 50cm. Sada trenutno ima oko 7000g. Beba je rođena 24sata nakon poknuća vodenjaka sekcijom (prirodni porod nije bio moguć zbog nespuštanja bebe u zdjelicu). Treći dan bebina života beba je zaprimljena na dječiji odjel zbog dehidracije novorođenčeta, dijareja i gastroenteritis za koje se pretpostavlja da su ibfekcioznog podrijetla. Zaključak:dijete je tijekom 4 dana boravka hidrirano parenteralno otolinom GS III uz bikarbonate tijekom prvog i drugog dana boravka. Postepeno je uvedena prehrana majčinim mlijekom uz oralnu rehidraciju Rehidromixom.dijete se dobro oporavljate se dobrog općeg stanja otpušta zajedno s majkom na kućnu njegu.
Nakon otustanja kuci beba je dojena, ali kako sam mislila da nemam dovoljno mlijeka uvela sam nadohranu Hipp Combiotik jednu bocicu navecer. Tri i pol mjeseca bebi sam davala Bio gaiu.
Bebu stavljam spavati navečer oko 21h. Lijepo spava do negdje jedan, dva sata i tada se budi sa grčenjem, stenjanjem i napinjanjem. Nakon toga počme jako vrtiti glavom lijevo desno i bacati se prvo na jedan pa na drugi bok. Nekad to traje kratko i uspijem ju brzo umiriti a nekad to potraje sat vremena i samo nosanjem i cajem od komoraca se smiri. Onda spava sat dva mirno i ponovno se budi sa grcenjem, napinjanjem i stenjanjem. Ja joj pomazem tako da nogice povlacim prema trbuhu i tada nekad pocme ispustati vjetrove i to ju umiri. Mene zanima jesu li to grcici ili problemi sa probavnim sustavom. To tako traje od rođenja i prije nekih 15dana cinilo mi se kao da se to smirilo jer se je preko noci budila samo kad je gladna bez grcenja, a unatrag sedam dana ponovno se pojavilo. Inače beba ima urednu stolicu zlatno žute boje najmanje jednom dnevno, a nekad i vise puta.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.05.2015. 12:05

Prema opisu riječ je o produljenim kolikama. Obzirom da dijete natprosječno napreduje na težini vjerojatno je u pitanju nezrelost crijeva - može se čekati. Pokušajte uvesti Espumisan kapi i promijeniti formulu (uvedite mlijeko sa manjim udjelom laktoze - Novalac AC, NAN sensitive). Ukoliko se smetnje nastave u narednim mjesecima konzultirajte se s pedijatrom, možda bi bilo dobro napraviti pregled urina.

sanjalo

28.05.2015. 18:30

Pozdrav, imamo bebu staru 21 dana. Grčevi počeli su sa starosti 12 dana, nogice savija, crveni se, pruža nogice, pokusava se odgurnit o mene kada je na prsima naslonjena, naravno popračeno uz plač i vrištanje. Javlja se od 20-00h svaki dan. - barem mislimo da su to grčevi-
Moja prehrana :Mljeko nisam takla od poroda, mlječne proizvode uzimam jako malo ili nikako, ne jedem sirovo voće ni povrće, jedem leš, kuhano, dinstano, prženo NE. Svaki dan uzimam 2 sumece Ca, 1 sumecu Mg, Elevit, caj za dojenje, komorac čaj i kim caj, ne bili joj kroz mljeko stogod olaksala i grčevi su opet tu prisutni.
Beba je hranjena mojim mljekom, ja se izdajam i dajem joj na bočicu, jer smo od problema od samog starta sisanjem, nije mogla uhvatiti kako spada, samo na pola, napravila regade itd. Tako da ili je bila opcija AD ili izdajat se, izabarala sam izdajalicu. Siku dobije kada je nervozna , kada štuca ili kada sama baš traži malo, s time da količinu mljeka koju vuče nije joj kao u bočici normalno pa se sva pogrebe po licu i čupa si kosu.
E sada tu nastaje problem.... GRČEVI CIJELI DAN --beba kako jede na bočicu iako imamo onaj nastavak da se zrak ne vraća, nosic cistimo s fiziološkom, prije hranjenja, ona se nekako uspije u tom hranjenju nagutat zraka.
Bili smo bas kod pedjatrice koja nam je pokazala vjezbe koje radimo, i onako malo cvoknila ju po stomacicu, beba se iskakala , stolica je bila puna mjehurica. Pa je zakljucila da guta puno zraka hranjenjem da je lakoma, pa joj cjepkam hranjenje svakih 30 sekundi i uzimam da podrigne i nastavjamo dalje jest. Međutim nakon par dana, pošto se izdajam , primjetila sam da na taj način pojede manju količinu mljeka, al opet ima grčeve.
Inače pojede oko 5dcl za 24h, a kada se cjepka za 0,5-0,7dcl manje.
Mi joj dajemo sab simplex svakih 4h i dobije još kroz bocicu u mljeku. Vidili jesmo promjene. ali slabe, uporni smo sa sab simplexom.
Probali smo dat njoj da popije gutljaj caja od kima i komoraca, pa smo uvidjeli jos vece savijanje od grceva, tako da joj to ne dajemo više. Beba osim 20-00 kada nastupaju ti grčevi , se grči u biti pri hranjenju, znači popije malo ml, i onda se čuju crijeva -krull - krene previjanje, ja malo masiram stomačic, bude joj kao bolje i onda ponovo trazi jest i izpocetka pruza nogice, plac, cuje se krull.
Neznamo iskreno do kada ce to trajati, al je pocelo remetiti san, do sad je uredno spavala po 3h pa jelo, do 12tog dana je isto jela halapljivo i nije imala problema, neznam kako sada tolika razlika nakon 12 tog dana do danas.
Grčevi kako ih spriječit i da li su to grčevi? i ovo sto joj kruli u stomaku cijeli dan, cak i nakon stolice kratko bude i sve iz pocetka...kako joj pomoc? I da li će o isto prestat sa 3-4mj života? Da li to isto spada pod grčeve u biti taj progutani zrak, oće li se nekako navikniti na to da ju ne boli.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.06.2015. 12:15

Teško je očekivati da ću biti pametniji od pedijatrice koja prati Vaše dijete. No, sve što opisujete ukazuje da je riječ o izraženim dojenačkim grčevima. Od pretraga bih savjetovao pregled urina i pregled stolice na skriveno krvarenje. U Vašoj prehrani u potpunosti izbacite sve što sadrži bjelančevine kravljeg mlijeka, pažljivo čitajte deklaracije proizvoda - u mnogima je dodano mlijeko u prahu - paštete, kobasice, keksi i sl. Ako ste u blizini Zagreba možete doći na anti-kolik radionicu 13.6. u 9,00 sati kod mene u ordinaciju (Zvonigradska 9) uz prethodnu najavu kod sestre Jasne (098 403 808). Sudjelovanje je besplatno a radionica traje oko 2 sata.

marijadavid2

03.09.2015. 23:20

Imam sina od 2mj i borimo se sa napinjanjem i stenjanjem.po cjele dane mi stenje i napinje se sve dok ne prducne pa se malo smiri,pa onda opet tako.nekad mi nemoze prducnit pa pocne plakati.nemoze mi namiru ni spavati (spava na stomaku).iskljucivo ga dojim i dok mi jdm na sisi stenje,okrece se napinje nekad i zaplace.dignem ga dva,tri puta i da podrigne.probala sam svasta da mu pomognem od masaze,stavljala mu toplo na pupu,espumisan beby kapi,normia beby kapi,caj od komoraca i nista..sta da radim? Jesu li to uopce grcevi ili je u pitanju nesta drugo?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.09.2015. 12:05

Ako dijete dobro napreduje na težini zasigurno je riječ o dojenačkim grčevima. Za očekivati je da će se smiriti u slijedećih mjesec dana. Ako ste u mogućnosti možete doći s djetetom na Anti-kolik radionicu 5.9. u 9,00 sati s djetetom, traje oko 90 minuta (Zagreb, Zvonigradska 9, zgrada doma zdravlja iza policije u Nehajskoj, desni ulaz u zgradu). Tamo ćete čuti od mene dosta informacija i savjeta, a viši fizioterapeut će pokazati masažu i vježbe. Sudjelovanje je besplatno.

Gogasin

24.04.2024. 23:20

Poštovani, moj sinčić ima sličan problem. U ovom trenutku je 16 dana star, i prije dva tri dana su krenuli slični problemi. Maleni ima konstantno grčenja zbog kojih se sav zacrveni, izvija se (prvo grči nogice naprijed, zatim se sav izvija kao luk). Sve manje spava, jer ga iz sna bude ti grčevi. Iz bolnice je otpušten sa 3750 g, a sada je 4080 g kod zadnjeg vaganja. Nije da se javlja u neko specifično vrijeme, nego nema pravila, obično nakon jela. Stolica mu je uglavnom jako slaba, žute boje sa malo komadića, dok jednom dnevno ima obilnu stolicu, koja prevazilazi sve ostalo što je u tijeku dana izbacio. Jedina stvar koja ga na kratko smiri je sisanje. Probali smo sa Homeolab Kids Relief Colic, ali ništa nije promjenilo. Podrigivanje je rijetko uspješno, ma koliko ga nosili i tapšali (često i više od 30min), beba podrigne jednom od četiri hranjenja. Pokušali smo sa masiranjem trbuščića i savijanjem nogica prema prsima, ali osim bolova i trzanja, ne ostižemo puno. Povremeno se čuje "grgljanje" u crijevima, ali maleni i dalje ne može ispustiti zrak. Molim Vas za savjet

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.05.2024. 11:30

Više informacija možete pronaći na Blogu web stranice www.littledotapp.com
tu su tekst, video zapis vježbi i masaže kod kolika. Ako želite držimo anti-kolik radionicu u poliklinici Salvea, Zagrebačka 126 u subotu 18.5. u 9,00 stai pa se možete prijaviti. Nakon toga slijedi i tečaj Baby handlinga.
LP