Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nebo

01.06.2009. 11:35

Poštovani doktore, moja djevojčica kojoj je 4 godine često kašlje. Kašalj je nadražajni, i kada se zakašlje teško ju je umiriti. Učestalo znači da se taj kašalj pojavljuje svaka 2-3 tjedna. Odemo kod pedijatrice, ona ju pregleda, ne ustanovi ništa osim malo sekreta u nosu (prozirni), za svaki slučaj dobijemo antibiotik, i panatus, te po potrebi i neki biljni sirup tipa prospan ili trputac. djevojčica jako kašlje, sve dok joj nadražajni kašalj ne izazove povračanje (obično kada legne spavati), izbaci sve iz sebe, a posebno puno prozirne sluzi. Nakon toga se kašalj smiri. Sve dok tu sluz ne izbaci iz sebe nekoliko puta( povrati 3 -4 puta tokom dva dana) kašalj ne prestaje. Bez obzira na lijekove i sirupe koje koristi, kašalj se nakon par dana smiri. Molim Vas za savijet, kako umiriti kašalj jer kada kašlje ništa joj ne pomaže(ni panatus ni biljni sirupi)? Da li bi trebali napraviti nekakve pretrage? Jer evo dok Vam ovo pišem ona opet jako jako kašlje. Drugih simptoma nema - nema temperaturu, ne curi nos. Hvala

Darko Richter, dr. med.

01.06.2009. 13:05

Kašalj se eventualno može primiriti ako se dozna od čega nastaje.
Ja ne bih radio ništa,osim što bih potpuno, ALI POTPUNO, prekinuo SVU, ALI SVU, terapiju na usta i na nos. TOTALNO NIŠTA.
To doslovce znači, da joj, radi liječenja kašlja, NITI NE PRINOSITE ŽLIČICU NA USTA, NITI RUKOM IDETE PREMA NOSU, MA ŠTO GOD DA U TOJ RUCI DRŽALI.

nebo

01.06.2009. 14:40

Hvala Vam na brzom odgovoru i savijetu. teško je slušati dijete kada kašlje pa onda posežemo za raznoraznim sirupima i preparatima (i tako idemo na ruku fernaceutskoj industriji jer redovito u ljekarnama ostavimo pozamašnu svotu novca, a kao što vidim bar u mom slučaju to je bilo nepotrebno). Možete li mi objasniti u kojim slučajevima bi se smijela eventualno koristiti pumpica flixotide i koliko je oprevdano njeno korištenje za ublažavanje kašlja?

Darko Richter, dr. med.

01.06.2009. 16:35

Ja bih najprije prestao s bezveznim terapijama, a ako se za 5-7 dana stanje ne smiri, onda možete dati Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler. Međutim, bilo bi jako dobro da se naprave tada i alergološki testovi (prick test na grinje, peludi trava, ambrozije, breze, lijeske te jaje, kr. mlijeko i kikiriki; ili, iz krvi, ukupni IgE i specifični IgE na Der pter, Dactylis, i bjelanjak - a ako hoćete, možete i na sve isto što i u prick testu).

nebo

01.06.2009. 17:25

Hvala Vam doktore. Lijepi pozdrav i ugodan Vam dan želim!

nebo

02.06.2009. 21:35

Poštovani doktore, moja djevojčica je jako kašljala dva dana. Nismo ništa koristili. Ona se u jednom danu od silnoga naprezanja dva puta ispovračala (jako puno sluzi) i danas je dobro. Malo se zakašlje, sada taj kašalj malo grublje zvuči i to je to. Ja znam da će sada neko vrijeme biti dobro, ali što raditi ubuduće? S obzirom da se to javlja često, a u proteklih mjesec dana je imala takve tri serije, da li nam preporučate da napravimo sve one pretrage koje ste gore naveli a tiću se alergije? Napominjem i to da joj nikada nije učinjen nikakav bris. Drugih simptoma nije imala. Hvala.

Darko Richter, dr. med.

02.06.2009. 23:45

Nije mi jasno zašto se tradicionalna gluhoća u hrvatskoj komunikaciji prenosi i na pisane medije. Svi bi da "još bolje" razumiju što je već jasno rečeno, pa nakon svake jasne rečenice, osobito ako je jasna bez ostatka, postavljaju ponovno pitanje, ne vjerujući da Hrvat može dati nedvosmisleni odgovor. Pa misle da nije shvatio pitanje. Pa mu ponove pitanje.
Napisano je napisano, i zašto me pitate da vam to ponavljam?

nebo

03.06.2009. 17:30

Poštovani doktore, budući da ste Vi vrhunski stručnjak na tom području, možemo li doći kod Vas na testiranje u Alergovitu?

Darko Richter, dr. med.

03.06.2009. 20:20

Nručivanje na Rebru na faks 2367-626 ili mail: predbiljezbe.poliklinika.pedijatrija@kbc-zagreb.hr -koliko znam, ovdje su termini (četvrtak) popunjeni do 27. 8.
Za Alergovitu, treba otići na web stranicu(www.alergovita.hr) i naručiti se (obično telefonom). Možete pisati i meni na mail: bibice@live.com. Trenutno u Alergoviti imam prazni termin u utorak, 16. o.mj. .u 11:30 h.

nebo

03.06.2009. 22:10

ok, vidimo se onda u utorak 16.06. u Alergoviti. Pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

03.06.2009. 22:30

Onda vas zapisujem u svoj defter.
Donestie isprint našeg razgovora.

nebo

04.06.2009. 14:25

ok. pozdrav i ugodan Vam dan!

marinajastog

09.12.2014. 11:15

Poštovani,
Imam dijete od 5 godina koje kašlje od ljeta 7 mj.,od kada smo otišli na more.Kašalj se javlja samo ujutro i to je zreli,noć je mirna,preko dana se tu i tamo zakašlje,ali više onako da pročiščava grlo,u međuvremenu se zadnjih mjesec dana počela žaliti da je svrbe oči i da joj puno suze,koristili smo kapi i mast za oči ali nije ništa pomoglo,od svbeža očiju mislimo da je počela imati i tikove,gleda onako na stranu,okrene glavu,i oči prema lijevo,kada je pitamo zašto to radi kaže da je peku i svrbe oči,samo da napomenem imala je tikove i prije 2 godine ,tada su naapravljene sve pretrage i rečeno je da su tikovi,tada je treptala i očni je isto obavljen,prošlo je samo od sebe.,vadili smo krv prije 2 mj kks,sve je bilo uredu,napravljen je bris nosa i grla,isto sve uredu,nedavno smo vadili krv za alergije rist i rast,čekamo nalaze,mene zanima dali je moguće da su sinusi u pitanju jer tu i tamo joj se nos začepi preko noći,tj.jedna nosnica.Pila je i sumamed prije mjesec dana baš zbog kašlja,doktoric je dala da vidi dali će pomoći,inače nije boležljivo dijete,nije sklona temperaturama imala ih je par puta u 5 godina.Koje još pretrage napraviti,dali je ostaviti na miru i ne davat joj ništa?Dali postoje neke kapi za oči za alergije pa da i to probamo?Što bi to moglo biti?Očajna sam više ne znam što da radim,onda dobro jede,super je raspoložena.I još da vas pitam koliko bi curica trebala biti teška i visoka za tu dob,jer meni se čini da je onda dosta sitna.Hvala lijepo unaprijd na odgovoru i ispričavam se na podužem postu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.12.2014. 13:20

Nažalost neće biti puno koristi od savjetovanja putem Interneta. Dobro je što prema svemu nije riječ o težoj bolesti, loše je što ste zbog toga tako dugo ustrašeni što može biti uzrokom tikova u djeteta. Mislim da je dosta jednostavno pogledati da li su spojnice oka podražene ili ne. Ako pedijatrica nije sigurna može dati kortikosteroidne kapi za oči kroz par dana - ako treptanje i okretanje očima prestane tada je riječ o alergiji. Na duluu stazu tada možete davati Opatanol kapi. Nos ispirajte hipertoničnom otopinom morske vode (2,3-2,4%), u ovoj dobi su sinusi vrlo slabo razvijeni - vjerojatnije je problem "treći krajnik" što se može provjeriti pregledom specijaliste za uho, grlo i nos. U stanu neka bude prohladno, vlažite zrak, neka redovito izlazi na svjež zrak. Suspregnite strah - od njega je više štete negoli koristi.

marinajastog

21.12.2014. 21:20

Hvala doktore na odgovoru,prvo je dijete i da previše brinem je istina,svašta čitam po internetu,tako da me bude strah nekada i kad je zaboli stomak.Znam da se treba opustiti i živjeti život opušteno i kako bude bit će,ali to mi je lakše reći nego napraviti.Ona je naša maza,naše zlato,u lijepoj okolini odrasta,ima sve,nikada je nitko nije ni udario,samo nekada zagalamimo na nju ,iako je i to rijetko,suprug na neki način kaže da je malo i razmažena.i priznajem je,jer svu pažnju pridajem njoj,ne radim pa mogu.Vidjet ćemo s vremenom,valjda će se tikovi povući,jer sada su već rjeđi.sad to radi samo kad gleda tv.okrene glavu i gleda prema ekranu.,ali ne uvijek.I samo još da pitam,nju malo pa malo peče koka,i to od malena od kada je propričala,radili smo urin jednom kad ju je peklo i bilo je uredno,ima li neka krema što se može češće koristiti?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.12.2014. 10:05

Nemojte je kupati u kadi, pogotovo nemojte koristiti pjenušave kupke. Skuhajte čaj od kadulje (žalfije) i perite "koku" njime a nakon toga namažite Canesten ili Plimycol kremu. To se može koristiti dulje vremena i po potrebi.

kikki90

28.01.2015. 19:30

Postovanje

Imam jedan problemcic...bebac od 4 i pol mjeseca je nedavno poceo kasljati..suho i culo se kao grebanje po grlu kad zakaslje...to je pocelo u subotu ja sam mu dala malo caja od sljezovog korijena a kasalj se polako pojacao i postao je vise mokar i pun slajma ali ja sam u ponedjeljak odmah isla pedijatru kako bi vidjela sto se desava...propisana je inhalacija ventolinom 2 kapi na 2 ml fizioloske i nakon inhaliranja smo samo sa aspiratorom izvukli iz nosica ono sto je pocelo curiti...cetiri dana smo ga inhalirali po dva puta na dan i na kontroli je sve bilo ok medutim nakon dva dana on je opet poceo sa onim suhim kasljem...dali mu ja sad smijem dati opet ventolin ili da pricekam jos pa se mozda smiri samo po sebi?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

29.01.2015. 09:35

Mozete ponoviti inhalaciju. U stanu temperatura ne bi trebala prelaziti 20 C, vlažite zrak, izvodite ga u šetnju, podignite uzglavlje krevetića. Ako se kašalj nastavi i čini Vam se da ima problema sa hranjenjem javite se na kontrolu. Čajeve nemojte davati.