Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


nocno mokrenje kod dece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sasa

15.01.2005. 14:44

moja cerka ima 7 godina i ima problem noacnog mokrenja.nekoliko puta u toku noci se upiski. nalaz mokrace je uredan,kao i uroloski pregled.
preporucen joj je lek eupramin,molim vas za savet i ako se slazete koliko dugo lek pije.

unapred hvala za pomoc i savet

Dr. Darko Richter

16.01.2005. 15:54

Ako je sigurno da nema organsku bolest urotrakta, jedna od opcija za savladavanje noćnog mokrenja jest i tirciklički antidepresiv, kakav je Eupramin. Ti lijekovi imaju,osim antidepresivnog učinka ima dodatni učinak da "rastresaju" san, te se dijete lakše probudi kada nastane pritisak u mjehuru. Pretpostavljam da su vas uputili u to kako se uzima i koje su mjere opreza. Uziam se nekoliko mjeseci, npr. 3-6 mj., dok se dijete ne nauči na suhoću noću. Inače, ima i drugih pristupa, npr. davati Minirin, tj. sintetski hormon vazopresin, koji se inače luči iz stražnje hipofize i koji smanjuje lučenje mokraće tako da potiče bubrega da što više vode iz buduće mokraće vraćaju u krvni optok. No, najprije bih vam savjetovao slijedeće: neka djevojčica NE PIJE NIŠTA IZA 18 H, neka se neposredno prije lijeganja na spavanje ode pomokriti i, u početku, odvedite je još oko 23-24 h na mokrenje. Prvo probajte ovo, a zatim lijekove. Za oproštaj ponavljam pitanje: jesto li 100% sigurni da nema organsku bolest urotrakta, npr. infekciju mjehura, bubrega? Ako jeste, pokušajte s mojim prijedlogo, potom tek lijekovi.

sasa

17.01.2005. 13:05

kao prvo zahvaljujem se na brz i opsiran odgovor,
od lecnickih nalaza ima ultrazvuk bubrega koji je uredan kao i pregled urina bakterioloski koji je isto tako uredan.kao mala devojcica je imala bakteriju e.coli ali unazad dve godine mokraca je uredna bakterioloski jer vrlo cesto je kontrolisemo.
napominjem da devojcica ima veoma cvrst san i tesko se budi.
izvrsicemo medicinske pretrage po vasem savetu i sa novim nalazima vam se ponovo obratiti.

srdacan pozdrav

NSanja

24.01.2012. 01:10

Postovani ,
po preporuci prijateljice se obracam vama za pomoc . Naime, dete (decak) ima 6,5 godina i ima ucestalo nocno mokrenje. Od sedam dana u nedelji ne upiski se samo dva u proseku ...Prvo smo po savetu lekara radili vezbe sa crtanjem sunca kada nam noc prodje suva a oblaka kad se umokrimo , sunce smo uvek nagadjivali a oblakom smo ukidali igranje igrica na kompu koje nam ionako nisu korisne ali njemu puno znace . U pocetku je to palilo ali posle ni to nije pomagalo . Posle smo radili vezbe besike tako sto smo odlagali mokrenje koliko mozemo i tako "ucili" besiku da duze zadrzava mokracu , ni to nije pomoglo dugorocno. Sada smo izvadili uput za urologa i nefrologa pa cemo videti ima li tu neki problem , analize urina smo uradili sa te strane je sve ok.
Da vam pojasanim jos malo situaciju...Dete je iz suprugovog prvog braka , mokrenje se dogadjalo i pre mog dolaska u njihov zivot , sto iskljucuje to kao revolt . Razvod je nastupio posle navrsene detetove druge godine.Suprug mi je objasnio da je dete sa 2.5 godine prestalo da nosi pelenu ali je ubrzo pocelo nocu da mokri u snu ponovo sto traje i do dan danas.Nemamo pomoc i saradnju njegove majke sto nam puno otezava situaciju a dete je iskljuceno iz skolske ekskurzije, na koju je trebao da ide ovog proleca ,zbog ovog problema i plasimo se da ce mu to sve vise muka zadavati. Hvala unapred na ukazanom vremenu i pomoci .

Srdacan pozdrav, porodica Vitez

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.02.2012. 14:25

Prema opisanom radi se o tzv. primarnoj noćnoj enurezi. Ona u pravilu nije uzrokovana infekcijom niti emocionalnim poteškoćama. Češće se javlja u nekim obiteljima (dosta izražen faktor nasljednosti). Trebalo bi voditi dnevnik mokrenja i unosa tekućine kroz dva dana, koliko mililitara popije u koje doba i koliko mililitara pomokri u koje doba dana i noći (dobro ga je preventivno probuditi da se pomokri noću kako bi mogli točno procijeniti koliko se mokraće stvara noću). U pravilu je to posao za nefrologa (urolog tu nema baš neku ulogu).Načelno, ako prilikom mokrenja mlaz krene bez puno zadrške i ako nije isprekidan tada nije riječ o poremećaju funkcije mokraćnog mjehura (neurogeni mjehur) a volumeni izmokrene mokraće su relativno veći 80 i više mililitara. Dijete ide mokriti manje od 6 puta danju. Ako je sve ovo uredno tada se može dati Minirin tableta navečer uz napomenu da više ne uzima tekućinu iza 19 sati do jutra. Nema značajnijih nuzpojava i može se uzimati duže vremena. Za sve navedeno postoje jasni protokoli kako se postupa i to će nefrolog moći odraditi kvalitetno. Mislim da da ekskurzija uz ovu tabletu neće biti nedostižan san.

NSanja

28.02.2012. 23:25

Hvala puno za odgovor , bili smo kod nefrologa i dobili Minirin bas kao sto ste i vi preporucili , nadam se uspehu ! Hvala jos jednom !