Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ponavljajući laringitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nati_26

22.03.2024. 20:55

Poštovani,

imam kćer koja je nedavno napunila 3g, ove je jeseni krenula u jaslice. Već u rujnu je prva prehlada završila laringitisom, i od tada nadalje, svaka 2-3-4 tjedna, ovisno kojom brzinom procuri nos /krene prehlada, kod nje krene laringitis (bez temperature, dobrog općeg stanja).
Na sam zvuk promuklosti / grubog kašlja, krenemo s inhalacijom Pulmicorda, nakon par doza bude ok.
U veljači je imala gingivostomatitis (najvjerojatnije infekcija herpex simplexom), odmah po smirivanju se aktivirao laringitis, tada je prvi put, usprkos kućnim inhalacijama Pulmicorda, morala i pedijatrici gdje je dobila injekciju dexametazona, a Pulmicordom se inhalirala ukupno 5 dana (po 2 doze). Tada je bila kući 3 tjedna, zatim u vrtiću tjedan dana, i nakon početnog curenja nosa, opet smo na Pulmicordu (ovaj put opet 5 dana).

Pročitala sam sve teme o laringitisu na ovom forumu, a opet imam nekoliko pitanja:
- obzirom na učestalost izbijanja laringitisa, bez obzira što je u podlozi uvijek respiratorna infekcija, je li moguće da i nešto alergijski uzrokuje ovako česte laringitise, odnosno, smatrate li da ima potrebe da odemo i alergologu (pedijatrica nam je dala uputnicu, uz mišljenje da po njoj nije riječ o alergiji, tako da ne znam što misliti).
- pronalazim oprečna mišljenja o inhalaciji fiziološkom, negdje čitam da obavezno inhaliram, negdje da inhalacije mogu i pogoršati laringitis. Je li u redu da u početku prehlade / curenja nosa inhaliram fiziološkom, a ukoliko čujem da kreće laringitis, prestanem i inhaliram samo Pulmicord?
- obzirom da baš svaka prehlada završi isto, biste li savjetovali ispis iz kolektiva? Kada uopće možemo očekivati da najobičnije curenje nosa neće završiti u laringitisu?

Hvala na strpljenju i srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.04.2024. 00:35

Teško da je u podlozi alergija, naročito ako se javja u zimskim mjesecima i popraćeno je povišenom temperaturom. Inhalacije vlažnog i hladnog zraka su najvažniji lijek kod laringitisa pri čemu 2,3% otopina morske vode (hipertonična otopina) ima prednost nad fiziološkom. Obzirom na dob ne savjetujem ispisivanje iz kolektiva. Teško je reći da li će trajati još koju sezonu.