Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prehrana beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva

13.09.2001. 12:50

Poštovani,
s obzirom da su podaci u literaturi vrlo različiti, a ja sam novopečena mama, lijepo molim da mi pobliže kažete nešto o prehrani djeteta od 6.mjeseca života do godine dana.Kada se uvodi kravlje mlijeko umjesto adaptiranog, kada meso ulazi u prehranu?Zanima me i u kojoj dobi se može u hranu početi dodavati sol, šećer, te da li je štetno djetetu od 6 mj.dodavati u kašice od povrća vrhnje?Na kraju, kada mogu početi s Petit keksima u voćnoj kašici?Oprostite na ovoliko pitanja, ali vrlo je teško dobiti podatke o tome drugdje.
Hvala najljepša!

prof dr sc Ana Votava-Raić

13.09.2001. 21:09

Jelovnik djeteta nakon 6.mjeseca života znatno je širi u usporedbi s prethodnim periodom. Mlijeko više nije jedina ili glavna namirnica, ali i dalje ostaje važan izvor energije i hranjivih tvari, te njegova dnevna količina ne bi trebala biti manja od pola litre. Bilo bi idealno da mlijeko bude majčino i nakon uvođenja druge hrane, do navršene prve godine života. U slučajevima kada prirodna prehrana nije moguća, izbor čine tvornički mliječni pripravci koji su bazirani na kravljem mlijeku ali su maksimalno kvantitativno i kvalitativno prilagođeni majčinom mlijeku i dobi dojenčeta. Komercijalno kravlje mlijeko iz trgovačke mreže ili nabavljeno izravno iz seoskog domaćinstva najlošiji je izbor, pa ga treba izbjegavati, naravno, ako to obiteljske materijalne mogućnosti dozvoljavaju. Inače, poslije 6. dojenačkog mjeseca može se davati nerazrijeđeno kravlje mlijeko. U dojenačke se kašice ne dodaje soli ni drugih začina, a valja ograničiti i količinu šećera.
Za detalje dohrane dojenčadi, molim Vas, pogledajte moj odgovor na isto pitanje od 29. 8. o.g. Za eventualna podpitanja i objašnjenja (posebno ako za to postoji neki razlog u zdravstvenom statusu djeteta), preporučam da se osobno obratite meni ili nekom od mojih kolega u ambulanti za gastroenterologiju i prehranu Klinike za pedijatriju u Zagrebu, na Šalati.