Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tinaaaa

21.08.2014. 14:50

Poštovani doktore,
moj dečkić ima 10tj. i isključivo je dojena beba koja voli puno papati. S
otpusne težine od 2780g (porođajna 2950) u ovom periodu smo došli na 6100g. Bebica se normalno ponaša, sad već i spava više preko dana i ima normalniji ritam, a muče nas jedino jaki grčevi za koje pijemo kapi Kids Colics (prethodno probali Bio gaja i Sab Simplex no nisu pomagali). Prije 2 tjedna primjetila sam prvi puta točkicu krvavu koja se razvuče na malu žilicu do 2mm, a isto sam uočila prekjučer i danas.
Ne znam koliko je pametno te smije li se to stavljati ovdje kao link, ali šaljem sliku stolice.

http://tinypic.com/view.php?pic=2d8qdxx&s=8#.U_W8qhv8LqA

Inače mu je stolica redovita, 3-4 puta na dan, senfaste boje, sa komadicima kao na slici, ali od početka nam je ovako kao da se na mjeatima razvlači sadržaj. Na slici se vidi i ta crvena točkica.

Trebam.li se brinuti oko navedene točkice te da li je ovakva stolica kao na slici normalna kod dojenih beba (tj da li je presluzava)?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.08.2014. 12:30

Najčešće je riječ o bezazčenoj pojavi. Javite se pedijatru. Prpeoručio bih da se napravi hemoglobin, da se djettu da K-vitamin (dobio je u rodilištu) te da se donese odluka o eventualnoj dijeti za Vas (bez bjelančevina kravljeg mlijeka uz dodavanje kalcija 3x300 mg ili 2x500) kroz period od par tjedana dok se ne vidi ima li utjecaja na izgled stolice i intenzitet kolika.

Tinaaaa

26.08.2014. 15:10

Zahvaljujem na odgovoru.
Pedijatricu smo posjetili i dala nam je uputnicu da odnesemo stolicu na analizu (skuplja se 3 dana) te je također spomenula da se možda radi o alergiji na kravlje mlijeko.
Kakva bi to trebala biti dijeta, odnosno što sve osim mlijeka nebi smijela konzumirati? UUkoliko je dijete alergično, da li ta alergija prolazi ili ostaje trajno kod bebice?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.08.2014. 09:35

Pozorno čitajte deklaracije na prehrambenim proizvodima, mlijeka u prahu ima u keksima, paštetama, kobasicama i drugim namirnicama gdje ga ne bi očekivali. Naravno, mlijeko i mliječne proizvode također nemojte konzumirati. Svakako počnite uzimati kalcij kako je preporučeno.

Tinaaaa

31.08.2014. 16:50

Bili smo kod gastroenterloga koji nam je dao uputu da do pojave nekog veceg krvarenja ne treba jos provoditi dijete. Ja ipak pokusavam mlijecno konzumirati sto manje.
Moze li djetetu predstabljati problem povremeno krvava stolica? Dakle ne jako i je svaka stolica?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.09.2014. 10:55

Neće biti puno koristi od smanjenja unosa mliječnih proizvoda u Vašoj prehrani, trebalo bi izbaciti sve. Obzirom da dijete ima i grčeve ja bih bio ksloniji da započnete ovakvu dijetu. Sama pojava krvi nije ugrožavajuća, osim ako ne bude obilnija - tada treba pomišljati i na neke druge - rjeđe uzroke krvarenja.