Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6627 | Broj poruka: 26392

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptoccocus pyrogenes(?)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Martina

16.09.2001. 20:04

Imam dijete od skoro 2 godine koje je u zadnjih 6 mjeseci (otkada je krenuo u vrtic) imalo ucestale upale grla uzrokovane streptokokom koje su uvijek lijecene Silapenom (na temelju antibiograma). Postoji li kakvo cjepivo za tu vrstu bakterija?

Lijep pozdrav lijecniku koji ce mi odgovoriti

Dr. Darko Richter

17.09.2001. 18:30

Prema podacima iz vašeg pitanja radi se najvjerojatnije o beta-hemolitičkom streptokoku grupe A (Streptococcus pyogenes grupe A). On jest doista uzročnikom klasičnih angina i katkada šarlaha. Širi se kapljicama izdahnutog ili iskašljanog zraka, osobito među djecom, i nije čudo da se rado širi vrtićima. Zbog toga što ima mnogo podtipova ove bakterije, dijete može mnogo puta (dvadeset do trideset puta) oboljeti od infekcije novim podtipom. Cjepiva nema, ali bih vam savjetovao da projverite da li je piogeni streptokok grupe A eliminiran iz ždrijela i krajnika vašeg djeteta odgovarajućom terapijom (Silapen je sirup penicilina koji najbolje djeluje na streptokoka grupe A). Ako je dijete nakon jedne angine ostalo kliconošom, možda se ne radi o novim streptokoknim anginama, već o virusnim upalama grla, uz koje se u obrisku izolira bakterija koje je dijete kliconoša. Dao bih vam jedan savjet koji vjerojatno ne dijele svi liječnici, a to je da kliconoštvo ipak pokušate, uz pomoć ordinariusa svog djeteta (ako se on s time slaže), eliminirati. Ponavljane infekcije ili neiskorjenjivo kliconoštvo piogenog streptokoka grupe A može biti indikacijom za vađenje krajnika.

Martina

18.09.2001. 11:02

Na moje inzistiranje je svaki put nakon lijecenja napravljen kontrolni bris zdrijela i nalaz je bio uredan.
Zanima me ipak, koliko traje djelovanje Silapena, postoji naravno sansa da smo prebrzo napravili kontrolni bris.

Hvala

Dr. Darko Richter

19.09.2001. 22:44

Djelovanje Silapena traje dok se daje, ili najduže 8 h od zadnje doze. Prema tome, kontrolni bris može se napraviti već idućeg dana od prestanka terapije i time provjeriti da li je terapija uspjela. Moguće je da dijete nakon prestanka liječenja opet pokupi novi soj streptokoka, a vjerojatnost toga raste se vremenom proteklim od prestanka terapije. Ako i nakon nekoliko dana od završetka liječenja bris ostane negativan, može se zaključiti da je streptokok iskorijenjen. To, međutim, ne isključuje mogućnost reinfekcije drugim sojem u bilo kojem času. Mislim da nije najuputnije da "inzistirate" da vaš liječnik poduzme ovo ili ono. On ipak najbolje procjenjuje što treba učiniti, i, kao što vidite, kontrolni bris u stvari i nije bio neophodan, gledajuću svaki puta negativan nalaz nakon provedene terapije. Za vas i vaše dijete najvažnija je suradnja, a ne natjecanje s liječnikom. Ako postoji neko nepovjerenje, treba ga uspostaviti, ili, promijeniti liječnika/pacijenta (i liječnik ima pravo ustvrditi da nije u stanju liječiti nekog klijenta; to se naravno ne odnosi na neodložne intervencije).

Martina

20.09.2001. 09:50

Ja nemam problema u komunikaciji s lijecnicom koja lijeci moje dijete, nego s medicinskom sestrom u vrticu koja mi namece da je zapravo moje dijete kliconosa. Otuda inzistiranje na kontrolnom brisu. Nisam se zapravo dobro izrazila jer su sve kontrole napravljene u suradnji s lijecnicom.

Pozdrav

Dr. Darko Richter

21.09.2001. 16:18

Onda ste dobro uradili što imate kontrolni bris. Medicinska sestra u vrtiću trebala bi s negativnim nalazom biti zadovoljna. Inače, stručno (epidemiološki) bilo bi korektno povodom jednog slučaja streptokokne bolesti u dječjem vrtiću uzeti briseve svoj djeci iz grupe i upozoriti njihove roditelje i ordinariuse ukoliko ispadnu pozitivnima, a osobno bih tretirao sve one s pozitivnim nalazom (ponavljem, s time se mnogi liječnici možda ne bi složiili).

Martina

24.09.2001. 08:49

Kad se dijete prvi puta zarazilo doktorica na zavodu za javno zdravstvo mi je rekla da obavijestim vrtic jer bi trebalo napraviti kontrolni bris, sto sam ja i ucinila. Kad sam rekla teti za bakterije odgovorila mi je da su se te bakterije vec prije pojavile u starijoj grupi i da ce ona obavijestiti medicinsku sestru. Dva dana kasnije u telefonskom pozivu doticna medicinska sestra mi je odrzala lekciju o dizanju panike i bezrazloznom sirenju laznih vijesti da se u vrticu siri zaraza. Na pitanje koliko djece treba biti bolesno da bi se napravio kontrolni bris odgovoror je glasio 30% prijevljenih slucajeva. Jos mi je rekla da nemam nikakvog razloga biti na bolovanju jer to sve nije nista, da dovedem malog u vrtic i da prestanem pricati lose o tudjoj kuci.
Toliko.