Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


granulom na zubu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

rum_rum

31.08.2012. 22:15

poštovanje,
prije par dana zub (četvorka na kojoj imam plombu i koja je već ranije popravljana) me zabolio na hladno, otišla sam odmah stomatologu koja je rekla da mi se lagana upalica iznad njega počela raditi,te da ga neće otvarati i dala mi antibiotike, da bi meni taj dan navecer otekla cijela desna strana lica i napravila mi se iznad zuba gnojna vrečica, bol je bila jaka i pulsirajuća, morala sam čekati takva do ponedjeljaka, u ponedjeljak sam napravila ortopan na kojem se vidi granulom iznad četvorke, zubarka mi je otvorila zub i osjetila sam olakšanje i bol je skroz nestala, s tim da mi je pomalo taj gnoj curio iz zuba, danas sam bila na čišćenju kanala i zub je privremeno zatvoren,te je stomatolog rekao da ću još par puta morati doći radi tog zuba, sada 5 sati nakon toga osjetim laganu bol tj. više kao nelagodu u tom zubu. Da li je moguće da mi se stvara novi granulom ili je normalno da tako osjećam? jel moguće da mi se zub izljeći bez vađenja? jer nebi baš htjela ostati bez četvorke....kako se uopće granulom pojavi u popravljenom zubu? radi zaostalog karijesa? bila bi Vam vrlo zahvalna kad bi mi odgovorili

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.09.2012. 12:00

Poštovana,
Granulom ili periapikalni proces, označava upalu na vrhu korijena zuba.
Ona nastaje kada zubu odumre zubna pulpa, te se u prostor u kojem je inaće zubna pupla nasele bakterije.
Kako organizam nema načina da dođe do bakterija, radi upalni proces na vrhu korjena nebili izolirao izvor infekcije i sprječio bakterije da se šire dalje po organizmu.
Terapija se svodi na endodontski zahvat, tj. potrebno je proširiti sve korjenske kanale na zahvačenom zubu, "poubijati" bakterije u istom, te na kraju same kanale hermetički napuniti kako se bekterije više nebi imale gdje naseliti. Ako smo uspiješni u provođenju ovog zahvata, upalni proces na vrhu korjena će proči kroz neko vrijeme.
Endodontski zahvat se po današnjim standardima struke najčešće izvodi u jednoj posjeti.

snitraj

19.03.2015. 10:15

Poštovani,
ispričavam se ako ne budem znala koristiti ispravnu terminologiju no moj sin(10 godina) ima iznad gornje četvorke nešto za što pretpostavljam da je granulom. To je malo tvrđe zadebljanje iznad zuba s rupicom iz koje nakon pritiska izađe mala količina guste žućkate tekućine, pretpostavljam gnoja. Što me zabrinjava je to što to traje već godinama. Ne usudim se više točno ni odrediti koliko ali mislim da ne pretjerujem kada kažem tri godine. Našem stomatologu sam ukazivala na to i on nas je prije određenog vremena uputio na snimanje cijele čeljusti. Na snimci navodno nije ništa vidljivo...no zadebljanje i gnoj su i dalje pristuni. Ima li mjesta zabrinutosti ili da u miru ipak pričekam da mliječnu četvorku "istjera" trajni zub pa da vidimo što će dalje biti.
Uz lijep pozdrav veoma zahvalna na odgovoru...mama...

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.03.2015. 18:45

Poštovana,

najčešće se u ovakvim situacijama radi o potpuno destruiranom mliječnom zubu sa upalom na vrhu korijena.
Kako je situacija blizu samoriješenja nicanjem trajnog zuba, predlažem Vam da čekate ako nema nekih pogoršanja.