Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Problem s mliječnim zubom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aragorn

15.04.2015. 16:00

Poštovani,
prije godinu dana sinu koji će za koji dan navršiti 5 godina liječena je i plombom zatvorena gornja lijeva mliječna petica. Dok smo bili na moru, cca dva mjeseca nakon toga, plomba je ispala i nakon povratka s mora krajem osmog mjeseca prošle godine stavljena je nova. Prije desetak dana sin se ujutro prije odlaska u vrtić potužio da ga taj zub boli, tokom dana je još par puta osjetio bol, navečer smo otišli njegovoj stomatologici koja je rekla da joj se čini kako je s tom 5-icom sve u redu i da, iako je oko zuba bilo natečeno možda raste šestica, a on se i tužio da ga boli zub i iza zuba. Prije spavanja ga je opet malo boljelo. To je bilo u četvrtak. U petak gotovo ništa bolova iako jede na drugu stranu, jer ga smeta pritisak i pranje zuba, no tu noć ga je bol probudila i plakao je, pa sam mu dala Ibuprofen nakon čega je uspio zaspati. Ujutro u subotu opet nije osjećao bolove, no ipak sam ga odvela stomatologu, ovaj put novom kojeg sam našla da radi subotom i dobio je antibiotik (Klavocin, no osuo se pa je pedijatar promijenio u Zinnat). U nedjelju sam kraj te petice s vanjske strane čeljusti gdje je oteklina primijetila mali gnojni prištić. Danas je peti dan antibiotika, već dva dana ne osjeća nikakve bolove, oteklina i gnojni prištić su se smanjili. Stomatologica je rekla neka pije antibiotik još 4 dana, pa ćemo vidjeti dalje.
Rekla je da ako će ga opet boljeti i antibiotik ne pomogne treba probušiti zubić. Isto tako, ako će upale biti učestale, treba otvoriti zubić i tako ga ostaviti do prirodne smjene zuba, kojeg onda nakon svakog obroka treba čistiti kako ostaci hrane ne bi ostali. Zubić se dodatno može izbrusiti do mesa da čišćenje bude lakše.
S obzirom da opisano i s obzirom da se radi o 5-ici koja zadnja ispada i činjenici da dijete ima tek 5 godina, htjela sam Vas zamoliti za mišljenje. Zar se stvarno ništa drugo osim otvaranja zuba, skraćivanja i puštanja da sam istrune ne može napraviti ako će se upale/bol i nakon ovog antibiotika ponavljati.
Zadnjih par dana mu provjeram stanje zuba uz pomoć baterije i čini mi se da na toj petici na jednom mjestu na spoju plombe i zuba vidim malu crnu točkicu, koju obje stomatologice nisu spomenule.
Hvala i lijep pozdrav

Dean Cekić, dr. med. dent.

16.04.2015. 00:15

Poštovana,
na žalost obje kolegice su u pravu.
Crna točkica nema veze sa simptomima.
Liječenje mliječnih zubi predstavlja ozbiljan problem u svakodnevnom radu.

aragorn

16.04.2015. 11:35

Poštovani,
hvala na brzom odgovoru. Po Vama, ima li smisla nakon terapije antibiotikom, kada se upala povuče, otvoriti zubić pobrusiti/opet liječiti i staviti novu plombu (ako je crna točkica na spoju zuba i plombe možda se ispod razvio novi karijes), eventualno slikati da se vidi stanje korijena...... bilo što samo da zubić potraje.
U prethodnoj poruci sam zaboravila napomenuti da je upitno da li gornje trajne petice uopće postoje, jer smo prošlo ljeto u dobi od 4,5 godine radili ortopan zbog gornje mliječne jedinice koja nije izašla (prije tri mjeseca je sin u KB Dubrava bio na zahvatu pod općom anestezijom te su izvadili retiniranu mliječnu jedinicu i još zubić viška koji je sve blokirao), i tada je stomatologica rekla da na snimci ne vidi petice.

Dean Cekić, dr. med. dent.

17.04.2015. 15:45

Poštovana,

s obzirom na sve parametre koje ste naveli, mislim da Vam je najbolje obratiti se za pomoć na zavod za dječju stomatologiju, Stomatološkog fakulteta u Zg. Gundulićeva 5.