Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
30.11.2009. 22:35
Nemam takvih iskustava, ali obzirom na sastav jednog i drugog ovo što vam se dešava nije mi začuđujuće. Iako je i Cilest dobar kontraceptiv, mislim da je Yasmin bolje rješenje za vaš problem.
|
ladyv
|
30.11.2009. 22:55
Poštovana doktorice,
pila sam yasmin prošle dvije godine i onda sam po savjetu ginekologa napravila pauzu od 2 ciklusa. prije 2 tjedna sam opet počela uzimati yasmin, no u međuvremenu(dok nisam pila yasmin) mi je nađen šum na srcu(mislim da piše insuficijencija srčanog zaliska na nalazu) a ja sam rekla kardiologu da ne pijem yasmin jer mi je bila pauza.sad sam u uputama vidjela da je povećan rizik od arterijske tromboze u tom slučaju, a nekad osjećam da mi srce preskače, ili ubrzano tuče bez razloga.je li sigurno piti i dalje yasmin ili da prestanem?
hvala!
|
imari233
|
30.11.2009. 23:55
poštovana doktorice,
molim vas, pomozite. radi upale mjehura pila sam antibiotike i mjesečnicu sam dobila dva dana prije nego što sam prestala piti yasmin pilule, koje pijem od 6.mj, uvijek bez ikakvih komplikacija....pilule pijem isključivo radi kontracepcije. mjesečnica je bila normalna, trajala je 5 dana. još uvijek mi je muka i osjećam slabost, apetit nikakav, ali nisam povraćala. ne znam je li to zbog tog mjehura ili mjesečnice ili...?krvna slika odlična. uglavnom, zanima me treba li me brinuti i mogućnost trudnoće radi tih svih simptoma ili ne. unaprijed hvala.
|
|
01.12.2009. 09:25
Ladyv - ne znaš što i gdje ste pročitali, ali insuficijencija srčanog zaliska, ukoliko nemate simptoma, nije kontraindikacija za uzimanje kontracepcije. A da li je vaše preskakanje srca simptom i je li značajan morat ćete razgovarati sa kardiologom.
Imari - mislim da malo fantazirate.
|
Anit@
|
02.12.2009. 21:30
Poštovana, prije sam uzimala yasmin no prestala sam nakon što sam osjećala bol u prsima i skraćen dah, potom sam uradila uzv koji izleda ovako: uterus malen, mjeri 50*35mm, endoemtrij tanak, trolinijski. Ovariji obostrano unutar uobičajenih veličina, obostrano dosta folikula do 10mm, Ima folikula i u stromi ovarija, ali ipak djeluju policistično, ne vidim videći folikulum.
nalaz krvi mi je uredu, koagulacija: APTV 28,4 (21-28), fibrinogen 2.4 (2.0-4.0), INR 1,13 (0.9-1.2) i protrombinsko vrijeme 77%
Mislite li da bi trebala zbog nalaza uzv ponovno početi piti yasmin ili neku dr. kontracepciju i koju, jer ne razumijem ovo djeluju policistično,??'
Da napomenem da pijem antibiotike Minocyclin, te me zanima dali možda oni umanjuju djelovanje yasmina??? (INače imam problema s tenom)
Unaprijed zahvaljujem
|
|
02.12.2009. 22:40
Ne mislim da zbog ultrazvučnog nalaza trebate piti pilule, ali zbog tena bi svakako pomogle. Pa ako vam uz to treba i kontracepcija još bolje. Minociklin neće smetati, ali vam nakon što uzmete pilule vjerojatno više neće ni trebati. Razgovarajte sa svojim ginekologom što bi vam odgovaralo.
|
girl05
|
11.12.2009. 00:00
Draga doktorice,ako mi mozete pomoci. Pijem yasmin vec nekoliko mjeseci. Oduvijek imam uredan ciklus i sve,pa tako i od kada pijem tablete. Nista se nije promijenilo. Savršeno mi odgovaraju. Jedino me zanima kako da promjenim pocetni dan ciklusa. Od kada pijem yasmin,svaki puta mi 21 tableta pada na cetvratk,petak. Pa me zanima kako da promjenim pocetni dan,da mi bude ponedjeljak. Sutra taman pijem zadnju tabletu. Hvala,unaprijed.
|
|
11.12.2009. 10:15
Skratite pauzu, pa novu kutiju počnite u ponedjeljak.
|
barbie_22
|
17.12.2009. 15:40
Imam jedan problem pa se nadam da ćete mi pomoći. Ovako. Pila sam yasmin 4 godine i zadnji nalazi su mi pokazali povećane jetrene vrijednosti pa mi je ginekologica rekla da prestanem sa uzimanjem tableta mjesec-dva pa da ponovno odem vaditi krv. Zadnju tabletu sam popila prošli četvrtak (završila sam sa cijelim pakiranjem), no u subotu sam imala spolni odnos i snošaj u rodnicu (bez kondoma). Znači u petak (sutra) bi trebala početi sa novim pakiranjem ali ne smijem jer mi je ginekologica rekla da prestanem sa uzimanjem. Zanima me da li postoji rizik da sam ostala trudna? Puno vam hvala.
|
|
18.12.2009. 03:25
Ne postoji, ali dalje pazite jer sad postoji.
|
dan
|
22.12.2009. 17:55
daj mi molim Vas recite , jučer sam trebala počet pit novu kutiju yasmina osmi dan pauze, nisam, jel mogu danas- 9-i dan počet? i kakva je zaštita u tom slučaju? hvala
|
|
22.12.2009. 20:30
Možete. Zaštita je nepouzdana, koristite kondom 2 tjedna.
|
Nina06
|
23.12.2009. 22:35
Poštovana doktorice,
pijem Yasmin pilule već 1,5 godinu. Trudim se redovito raditi krvne pretrage. Na prvom krvnom nalazu (prije godinu dana) sve mi je bilo u redu osim povišenog kolesterola koji je iznosio 6,7. Nedavno sam počela imati jake vrtoglavice. Točnije, 3 puta u 10 dana mi se dogodilo da se cijela soba vrti čim se probudim, a da se nisam ustala iz kreveta ili pomakla, i sva sam slaba... A tokom dana me srce zna par puta ''štrecnuti''. Stoga sam učinila nove pretrage... Kolesterol mi se smanjio na 6, MCV,MCH su mi sniženi, hemoglobin na granici(prema sniženom), a željezo i TIBC povišeni... Sve mi je to zbunjujuće i nelogično, pa bih Vam bila zahvalna kad biste mi pokušali pomoći. I da li je moguće da se to događa zbog kontracepcijskih pilula, pa da ih prestanem piti?
|
|
24.12.2009. 10:40
Odgovor je na drugoj temi.
|
Monika66
|
24.12.2009. 10:40
Poštovana doktorice,
Pijem Yamin već 3 godine bez ikakvog prestanka ili zaboravljanja uzimanja tableta. Menstruacije mi uvijek počinju 4 dana od prestanka uzimanja tableta i traju 5-6 dana. Ovaj mjesec sam dan prije menstruacije imala smeđi iscjedak, menstruacija mi je trajala samo 3 dana i bila je jako slaba. Može li se to događati zbog upale, nadam se da nije nešto gore?!
|
|
24.12.2009. 20:20
Ne mora biti zbog upale, spotting kod uzimanja kontracepcije obično je reakcija na nekakav stres - bilo bolest, bilo iscrpljenost, bilo psihički stres. Nije zabrinjavajući.
|
alm_sss
|
25.12.2009. 01:25
Poštovana dr. prije svega želim Vam Sretan Božić i Novu godinu, da Vam se sve želje ispune i da uvijek budete zdravi, sretni i nasmijani....
Sada slijedi moje pitanje, kada god odgovorite bit ću Vam jako zahvalna... Naime, pijem tablete Yasmin 2 mjeseca, u subotu trebam početi novo pakovanje, ovo je inače prva pauza koju sam pravila. Prva 2 pakovanja sam pila u kontinuitetu i sve je bilo ok... Međutim, posljednih 10 dana sam u totalnoj depresiji, sve mi je crno, samo bih plakala i svađala se za najmanju utnicu.. Pošto uopće nisam takva osoba, čak sam jako vesela nasmijana, to me je počelo brinuti... i sexsulana želja mi se totalno smanjila, skoro da je ni nemam... inače tablete sam pila redovno (uz variranje vremena uzimanja 45 -60 min), nikada nisam prskočila nijednu...
sada me zanima da li su sve ovo nuspojave i trebam li mijenjati tablete?
bila sam prije 3 edmice na pregledu kod svoje dr. i sve je bilo ok...
hvala Vam puno, izvinite na smetnji i puno pozdrava iz (sada već toplog) Sarajeva...
|
|
25.12.2009. 22:50
Hvala na čestitkama, vama također sretni blagdani.
Moguće je da je riječ o nuspojavama, koje su se potencirale zbog kontinuiranog uzimanja. Svakako, akose depresija nastavi, ja bih mijenjala kontraceptiv nakon mjesec dana pauze - da se vidi da bez kontraceptiva nema depresije.
|
andrea22
|
28.12.2009. 10:55
Draga doktorice, prije svega vam želim ugodne blagdane. Imam par pitanja za vas. Zanima me koliko je sigurna metoda prekinutog snošaja i da li je sigurnost manja ukoliko sam prestala sa uzimanjem yasmin tableta prije par tjedana? Da li je istina da i prije ejakulacije izlazi manja količina sperme pa također postoji mogućnost trudnoće? Unaprijed hvala
|
|
29.12.2009. 00:45
Sigurnost te metode je oko90%, više pročitajte ovdje http://www.sveokontracepciji.com/...racepcija/02_vrste_kontracepcije.php
|