Autor
|
Poruka
|
Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.
|
20.10.2009. 21:40
Na prvi dan slijedeće menstruacije.
|
hrc987
|
20.10.2009. 21:40
poštovana doktorice, imam pitanje...cura mi je počela piti prvu kutiju kontracepcijskih tableta yasmin, već je snjom pri kraju...zanima me koliko sigurno možemo prakticirati sex bez kondoma?da li smo pijenjem tih tableta potpuno zaštićeni od neželjene trudnoće?
|
mareee
|
22.10.2009. 00:05
poštovana doktorice oprostite na smetnji,imam jedno pitanje....pijem jasmin cetiri mjeseca,ovaj mjesec sam zaboravila popiti tabletu drugi tjedan,pa sam popila iduci dan,no medjutim i treceg tjedna sam zaboravila popiti tabletu za 19. dan pa sam popila zadnje dvije tablete nakon 12h sto sam zaboravila...danas je treci dan i ne dobivam,inace mi dolazi dolazi drugi dan....sta da radim,da pocnem piti novo pakovanje ili....molim savjet,sto prije
hvala
|
|
22.10.2009. 11:45
Hrc - pročitajte temu Najčešća pitanja.
Maree - sa te dvije tablete produžili ste si ciklus. Nakon 7 dana pauze počnite novu kutiju, ali napravite test na trudnoću 2 tjedna nakon zadnjeg odnosa bez kondoma. A sad koristite kondom.
|
buci
|
22.10.2009. 21:45
Koristim Yasmin pilule vec 17 mjeseci,imam 24 god,idem na redovne ginekoloske preglede i sve je ok...Medjutim u zadnje vrijeme mi se desava da za vrijeme koristenje pilula dobijem menstruaciju,a ne za vrijeme sedmodnevne pauze..Inace koristim ove pilule radi bolnih menstruacija,i naravno zastite..Da li mi mozete reci koja je adekvatna zamjene za Yasmin,jer bih pocela koristiti neke nove pilule?Pozdrav
|
|
23.10.2009. 10:30
To morate dogovoriti sa svojim ginekologom. Ovoje inače nuspojava, vjerojatno uzrokovana stresom.
|
sto_prije
|
23.10.2009. 10:30
Poštovana dr.,
Imam dva pitanja:
1. Moja djevojka je počela piti novo pakiranje Yasmina, ali prvu pilulu iz novog pakiranja nije uzela osmog dana nakon posljednje pilule prošlog ciklusa, nego jedan dan ranije (točno sedam dana nakon). Imamo li razloga za brigu?
2. Pilule uzima nešto više od mjesec dana i uvijek u isto vrijeme (kasno navečer), međutim, to vrijeme joj više nikako ne odgovara zbog obaveza koje ima rano ujutro. Zanima nas bi li mogla nastaviti piti pilule u neko ranije vrijeme (manje od šest sati ranije od dosadašnjeg) i od kojeg vremena bi se u tom slučaju računalo dopušteno odstupanje od šest sati.
Zahvaljujem na odgovoru.
|
bubamara05
|
24.10.2009. 17:50
Poštovana dr., pijem Yasmin i neki dan mi je jedna pilula ispala dok sam je vani htjela popiti i nisam ju mogla naći,zato sam popila onu za idući dan. Sad me zanima da li moram kupiti novo pakiranje zbog te jedne pilule ili je u redu da ovaj mjesec popijem 20 pilula umjesto 21? Mislim postoji li kakav rizik trudnoće ukoliko popijem 20 pilula za ovaj ciklus?
I još jedno pitanje, trenutno pijem Klavocin bid za upalu grla, pa me zanima može li taj antibiotik imati nekakve interakcije s Yasminom i onemoguciti mu djelovanje? Zanima me da li je potrebno da ovo vrijeme dok pijem antibiotik koristim i kondom?
Unaprijed zahvaljujem!
|
|
25.10.2009. 04:05
Sto_prije - problem bi nastao da je sa kutijom započela kasnije, ovako je sve u redu. Također i vrijeme uzimanja može promijeniti na ranije, koliko god sati želi, nikako na kasnije.
Bubamara - ne trebate kupovati novu kutiju, ciklus može trajati 20 dana. Pročitajte temu Yasmin i drugi lijekovi radi interakcija, Klavocin ih nema.
|
Lili23
|
26.10.2009. 10:05
Poštovana dr.
2004 g operirala sam fibroadenom.Nakon toga počela sam koristiti Yasmin.Danas sam ponovno na drugoj dojci napipala kvržicu.Sljedeči tjedan idem na ultrazvuk.Ukoliko se opet radi o fibroadenonu da li ču smjeti nastaviti piti Yasmin?Pijem ga zbog mikrocističnih jajnika(mjesečnica mi je znala izostati više od 1 mj.)ali i zbog kontracepcije.
Hvala.
|
|
26.10.2009. 15:10
Da, fibroadenomi nisu kontraindikacija za uzimanje kontracepcije.
|
ponedjeljak
|
26.10.2009. 22:55
draga doktorice,
pijem jasmin već godinu i pol. uredno se kontroliram, uradila sam i papa, zasad nije bilo nikakvih nuspojava i sve je ok. kako su me u ljekarnoj upozorili da ističe valjanost mom prvom receptu, danas sam otišla po novi. i doktorica mi ga je samo propisala, bez ikakvog razgovora ili uputnice za nalaze. je li to uredu? je li to normalna procedura pri izdavanju novog recepta?
hvala puno unaprijed!
|
|
27.10.2009. 09:50
Je, ako se u vrijeme u koje uzimate Yasmin nije desilo ništa zbog čega bi sumnjali da vam je narušeno zdravlje. Ja svoje pacijentice savjetujem da svakih par godina, kad idu kod svojih liječnika, pa budu upućeni na vađenje krvi, usput zamole da se naprave i jetrene probe i lipidogram. Osim toga potrebni su samo redovni pregledi.
|
dan
|
01.11.2009. 22:15
dajte mi molim vas recite koliko mogu računati na zaštitu ovaj mjesec jer sam zaboravila popiti 6-u tabletu?? ps. nije mi ovo prva kutija. unaprijed zahvaljujem
|
|
02.11.2009. 10:40
Pročitajte temu Važne informacije.
|
Cvijeta
|
09.11.2009. 15:30
Poštovana doktorice,
pročitala sam sve postove koji se odnose na yasmin tablete i propuštenu tabletu. Danas cijeli dan pokušavam kontaktirati svog ginekologa kako bi se savjetovala s njime, no slučaj je da je to nemoguće pa se stoga uz dužno poštovanje obraćam Vama za pomoć. Naime, propustila sam 7. tabletu u prvom tjednu i popila sam je nakon 12 sati i 20 minuta od uobičajenog vremena, a sljedeću u običajeno vrijeme kako i piše u vašim uputama. Dan prije propuštene tablete imala sam nezaštičeni odnos. Smirilo me kad sam pročitala da se od odnosa prije propuštene tablete ne može zatrudniti i uputa koju ste davali svim djevojkama u takvim slučajevima je da koriste mehaničku kontracepciju sljedeća dva tjedna. Zdrav razum mi govori da nije moglo doći do trudnoće jer sam promašila 20 min od dozvoljenih 12 sati u kojem je djelovanje tablete pouzdano (po uputama uz tablete). Moram li zbog toga svejedno nastaviti s novom kutijom odmah nakon 21 tablete ili normalno dalje piti s pauzom od 7 dana? Unaprijed Vam zahvaljujem!
|
|
09.11.2009. 22:20
Zdrav razum vam dobro govori, ja se ne bih bojala. Pauzu možete napraviti ako želite, samo se pridržavajte ovih 2 tjedna dodatne zaštite. I hvala na čitanju postova.
|
charlie
|
11.11.2009. 20:10
Poštovana doktorice!
Pijem yasmin već godinu i pol i nisam imala nikakvih zdravstvenih problema koje bi mogla povezti s pilulama... Prije nekoliko dana vadila sam krv i pokazalo se da imam povišenu sedimentaciju i CRP ( ne jaku povišeno, ali ipak povišeno).... zanima me da li pilule imaju utjecaj na te povišene vrijednosti....malo me strah jer mi je i prošli nalaz krvi pokazao povišnu sedimentaciju, pa me zanima imaju li pilule kakave veze s tim...Hvala unaprijed!
|
|
13.11.2009. 10:55
Nikakve.
|
alm_sss
|
15.11.2009. 19:40
Poštovana dr.
pišem vam s molbom da mi razjasnite jednu moju dilemu..naime, protekla 2h sam provela iščitavajući Vaš forum i neke stvari su mi puno jasnije, ali bih ipak željela ako možete da mi odgovorite na slijedeće:
Naime počela sam piti Jasmin tablete prije 6 dana , tj. maloprije sam popila 6 tabletu.. već nakon 2-3 tablete počela mi se javljati blaga mučnina, suhi kašalj koji ponekada završi nagonom za povraćanje i slabiji bolovi u želucu, koji su ubrzo prestajali dok mučnina traje i po cijeli dan...
Znam da je mučnine jedna od nus pojava i pročitala sam da vi savjetujete da se promijeni vrijeme uzimanja tableta, te da je najbolje tablete uzimati poslije ručka...zapravo, istu stvar mi je rekla i moja dr. ali zbog specifičnosti mog posla, ja skoro nikada ne ručam u isto vrijeme, ručak mi varira od 14-17h, i upravo zbog toga ja i uzimam tablete u 18h..
Sada me zanima šta vi mislite, kada da uzimam tablete: ujutro ili navečer? i da li uopće da ih nastavljam uzimati kada završim ovu prvu kutiju...? hvala Vam puno na strpljenju i odgovoru
|