Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.11.2009. 10:45

Ako doručkujete redovno, onda se prebacite na vrijeme iz doručka, možda je to najpametnije. I to je samo bezazlena nuspojava koja će proći, naravno da smijete nastaviti.

ana022

17.11.2009. 13:30

dogodila mi se nezgoda da sam zbog ne razmišljanja i umora pomješala dana i mislila da sam zakasnila sa počekom pijenja pilula i jučer u ponedjeljak mislila da je utorak i popila pilulu za ponedjeljak i utorak i tako popila obadvije u isto vrijeme,a time popila ovu za utorak dan ranije!!Koja je sad procedura...dali isto kao kod propuštene ili??nastavljam pipti u srijedu i štitit se ili je zaštita aktivna??

Anit@

17.11.2009. 19:35

Poštovana,
ovako prošle godine sam pila yasmin i sve 5, prije 2 mj sam ga krenula piti i jednostavno mi nije odgovarao, osjećala sam povremeno bol u prsima i imala sam skrećen dah,otežano disanje.. tako da sam popila kutiju i cca 10 tableta iz druge i prestala jer nisam mogla dalje...nakon prestanka , sam dobila mjesečnicu ( to je vjerujem normalno)...yasmin sam više počela piti zbog akni jer mi je prije dosta pomogao, a lice mi se trenutno osulo kao nikada dosada ( najviše vrat i brada) ...Zanima me dali ću nakon ovoga krvarenja normalno u roku 21 dan dobit mjesečnicu i Vaše mišljenje što bih trebala kontrolirati, uzv planiram svakako, a od ginekologa sam tražila uputnicu za hormone , što mi je on odbio, jer kao ne smije , hzzo ne odobrava..??? puno sam čitala po forumima i što više čitam sve sam zbunjenija..ali svakako mislim da akne imaju veze s hormonima ili nešto slično ..

Unaprijed zahvaljujem

17.11.2009. 20:45

Ana - naravno da je zaštita održana. Danas popijte pilulu kao i svaki dan, i zaboravite da imate jednu manje u pakiranju.
Anita - imaju akne puno veze sa hormonima, ali je jedini lijek kontraceptiv, tako da hormone najčešće stvarno nema smisla vaditi, jer što ćete s tom informacijom osim piti pilule. Forumu laicima najčešće više odmažu nego pomažu, jer jako je teško procijeniti tko priča gluposti a tko nešto zna. Predlažem da pokušate Yaz, i nađete ginekologa s kojim možete popričati o svojim problemima.

Helena_09

18.11.2009. 00:00

Poštovana doktorice! Zadnju tabletu Yasmin uzela sam u ponedjeljak, nakom toga je uslijedila pauza i osmi dan, dakle u utorak sam trebala početi s novim pakiranjem. Zbog raznih obveza tabletu sam popila tek u utorak navece oko 23.00 pa me zanima je li to prekasno i postoji li mogućnost smanjene zaštite? Unaprijed se zahvaljujem!

18.11.2009. 11:35

Nije prekasno.

nika108

21.11.2009. 13:50

Poštovana doktorice, pijem vec 3. kutiju yasmina i greskom sam vec 2 puta preskocila pauzu od 7 dana i imala samo jednodnevne ,krivo sam shvatila ..da li sam time naskodila svom zdravlju?i da li mi savjetujete da dovrsim 3. kutiju i nakon toga napravim 7 dnevnu pauzu? Menstruacije sam imala kratko i slabo krvarenje,vidim zasto sad..
hvala unaprijed

21.11.2009. 20:30

Niste pogriješili, pilule možete uzimati bez pauze koliko hoćete, ili sa kraćom pauzom, kako vam paše. Jedino je važno da pauza ne bude duža od 7 dana, radi zaštite.

Lili23

22.11.2009. 20:35

Poštovana dr,
pijem Yasmin već 2,5g radi kontracepcije i mikrocističnih jajnika.Prije njih nisam koristila niti jedne druge.Libido mi je od početka bio smanjen ali sada je to več postalo nepodnošljivo i za mene i za dečka.Nemam želju za sexom ni kada sam sama niti kada sam s njim,osim za vrijeme menstruacije.Ostalih problema osim ponekad candide nemam.
Možete li mi preporučiti neke dr. pilule.
Hvala.

22.11.2009. 23:15

Morat ćete ipak razgovarati sa svojim ginekologom, ali treba probati pilule sa manje hormona - što su kod nas Yaz i Logest, ili triciklične, kao Triquilar

Lili23

23.11.2009. 22:25

Hvala Vam.
Zaboravila sam napomenuti da sam prije početka uzimanja Yasmina vadila hormone u folikulnoj fazi povišen je bio progesteron 10nmol/L(<3,2) i androstendion 19nmol/L(1-11).Mjesečnice su mi bile neredovite,a niti tada libido mi nije bio za pohvaliti ali sada je zbilja loše.
Da li ovi podatci išta mijenjaju glede izbora pilula?

Maja86

23.11.2009. 22:25

Poštovana doktorice,pila sam Yasmin godinu dana,zaključno s prošlim mjesecom,menstruaciju sam imala 26.10,tj peti dan pauze,kako je i redovito dolazila,svako 28 dana. znači po tome sam trebala dobiti danas,no znam da se zbog prestanka uzimanja hormona ciklus može poremetiti,pa me zanima kolike su normalne oscilacije,tj. koliko bi trebala tolerirati kašnjenje. trudna nisam,tj. nebi trebala biti,odnose sam zadnji put imala 24.10,u vrijeme pauze,i zanima me da li sam i tada bila zaštićena,pošto nisam nastavila idući mjesec piti tablete. hvala

24.11.2009. 10:10

Lili - ne mijenja
Maja - ovisi kako su vam redovne menstruacije bile prije kontracepcije. Ako su bile neredovite bit će opet. Ako su bile redovite, malo se strpite, par dana, nema tu neke propisane doze tolerancije.

hrc987

24.11.2009. 10:10

poštovana doktorice, cura mi je popila drugu kutiju yasmina..nakon prve kutije mnestruaciju je dobila 3. dan pauze, a sad nakon druge još je nije dobila ( nadan je 5.dan pauze)...trebamo li se zabrinuti zbog toga što ju nije dobila?

24.11.2009. 20:20

Ako je redovno pila pilule ne, varijacije nisu neobične.

Lili23

26.11.2009. 20:00

Poštovana dr.,
nedavno sam Vam se obratila glede smanjenog libida.Da Vas podsjetim pijem Yasmin nešto manje od 3 g.i prije početka uzimanja libido nije bio baš nešto.Imam osječaj da se još smanjio.Seksualnu želju uvijek jače osiječam za vrijeme mjesečnice.Posjetila sam ginekologa.On ne vjeruje da je to od Yasmina već od stresa i načina života.Savjetovao mi je da napravim pauzu 2 mj pa da sa sigurnošču utvrdim da li mi libido od Yasmina pada,na što ja nisam pristala jer sam studentica,u stalnoj vezi i želim biti 100% zaštičena.Ipak
dao mi je jednu kutiju Yaza da probam.Prema njegovom već drugi tj uzimanja Yaza biti će vidljivo.Ukoliko nema promjene savjetuje mi da nastavim sa Yasminom.
1.Šta vi kažete na to?
2.Da li sam pri prelasku na Yaz u potpunosti žaštičena, te da li ih počinjem piti 8 dan nakon pauze od popijenog Yasmina?
3.U Yazu sam vidjela da postoji veća mogučnost tromboze pri promjeni kontraceptiva.Je li onda pametno tako mijenjati pilule?
Hvala.

26.11.2009. 22:25

Morate shvatiti da su brojevi o kojima govorimo kod rizika za trombozu reda veličine jedna više na 100000 žena. Zato je taj rizik doktorima prihvatljiv. Da li je i vama ovisi o tome koliko vam smeta problem sa libidom.
Da, i ja mislim da ćete već za 2-3 tjedna moći reći da li se situacija popravila. Pratite uputstva iz pakiranja.

alm_sss

29.11.2009. 21:10

Poštovana dr.
treba mi savjet vezano za Yasmin.. naime, ja sam večeras oko 18i10 popila 21. tabletu iz pakovanja, što znači da bi sutra trebala uslijediti pauza od 7 dana, međutim 20 minuta nakon tablete sam imala diareju... zbog poslovnog puta nisam imala namjeru praviti pauzu već odmah sutra nastaviti novo pakovanje..
po onome što sam pročitala ovdje, trebala sam popiti još jednu tabletu s obzirom da se ova nije apsorbirala, što sam i učinila 2h nakon prve tablete tj. uzela sam jednu tabletu iz novog pakovanja koje sam danas slučajno uzela u dežurnoj apoteci... od sutra ću nastaviti piti novo pakovanje i popit ću 20 tableta te nakon toga napraviti pauzu od 6 dana!
da li sam sve dobro napravila i da li mi je dobar plan? izvinite zaista ako se pitanje ponavlja, pročitala sam sve stranice o Yasminu i mislim da sam sve dobro napravila ali mi ipak treba stručna potvrda...
Najljepše hvala...

29.11.2009. 22:00

Sve ste dobro isplanirali.

icheus

30.11.2009. 10:35

poštovana doktorice,

prije tjedan dana pocela sam uzimati Cilest, i primijetila sam da mi kosa pojacano ispada. znam da cete reci da je prerano, no zaista imam osjecaj da ispada primijetnije vise vlasi.

sad, to je problem zato sto sam pocela uzimati pilule najvise zbog ispadanja kose, tj. imam policisticne jajnike, i povisenu razinu androgena (DHEA test). ginekologica mi je dala Cilest kako bi regulirala problem s androgenima, sto se nadala da ce pomoci kosi.

prije sam pila Yasmin i uz njega sam primijetila da mi je kosa bujnija, tako da me ova nuspojava prilicno zacudjuje.

zaista se bojim za svoju kosu pa me zanima da li imate iskustva s tim da se uz Cilest zna desiti da opada kosa vise nego uz Yasmin?

hvala, srdacan pozdrav!