Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

yasmin

Autor Poruka

Natalija Beljo, dr. med.

16.03.2012. 10:30

Nastavite piti dalje.

zbunjena1234

24.03.2012. 22:55

bok.
imam nekoliko pitanja... dakle... imam jako bolne mjesečnice toliko jako da popijem po nekoliko tableta dnevno....čitajući vaše postove vidim da kontracepcija tj. pilule pomažu i kod bolnih mjesečnica???? isto tako željela bih i kontracepciju.... Dosta sam čula o yasmin tabletama, čak mogu reći da su najpopularnije tu oko mene...zanima me koje sve pretrage trebam raditi da bi se odredilo koje mi tablete odgovaraju.. Viljela bih uzimati yasmin jer koliko primjećujem ne izazivaju debljanje kod žena...a opet jednom je bilo ono aktualno da izazivaju plućnu emboliju..tako da sam kako bi rekli između dvije vatre..pa eto voljela bih čuti i Vaš savjet... Oprostite šta sam odužila :happy)

JeCu

25.03.2012. 18:10

Pozdrav,

uzimam Yasmin godinu dana u ovom navratu, a s prekidima ih pijem oko 5 godina. Menstruacije su uvijek redovite i nikad nema problema. Sada lagano krvarim, što mi se događa prvi put otkad pijem yasmin; a imam još tableta do petka, dakle 5 dana ranije. Krvarenje je slično kao na početku menstrucije. Prošli tjedan (u prvom tjednu) bila sam uvjerena da sam promašila treću tabletu, no popila sam samo krivi dan, dakle nisam ni preskočila tabletu. Tijekom prethodnog i ovog ciklusa pila sam ljekove za želudac, na kojima nije bilo nikakvog upozorenja za eventualno smanjenje zaštite ili sl. - radilo se o Lanzulima. Molila bih Vas da me savjetujete da li je ovo uobičajeno. Svakako ću posjetiti ginekologa čim ovo krvarenje prestane. Unaprijed zahvaljujem.

Natalija Beljo, dr. med.

26.03.2012. 21:50

zbunjena Odlična ideja , ali trebate napravitipapa i krvne pretrage i u dogovoru sa svojim ginekologom početi Yasmin.
jeCu Ako je to prvi put nije zabrinjavajuće, zaštita je ista.

lara1306

30.03.2012. 21:05

Pozdrav,

Ovako, ginekolog mi je prepisao kontracepciju yasmin. Jos nisam počela piti,tek drugi tjedan dok dobijem menstruaciju. Bila sam na vađenju krvi i krvna slika mi je u redu,ali sam čitala po forumima da su neke žene od tableta yasmin umrle,pa me ulovio strah. Doktor mi je rekao nek dođem nakon 6 mjeseci i tada će mi napraviti papa test. Da li je u redu da počnem piti te tablete ili ne??

Pomozite,puno hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

31.03.2012. 11:50

Slobodno počnite piti, novinari napuhali naslov bez pravog obrazloženja zašto se to dogodilo. Vi imate nadzor i redovite kontrole ginekologa i niste počeli piti pilule koje Vam je dala prijateljica.

tinka3

03.04.2012. 13:40

Poštovana doktorice,
tražila sam po postovima moj odgovor, ali nisam ga u potpunosti pronašla stoga imam dva pitanja. Yasmin tablete pijem oko 4 godine, imam problema s aknama te mi je dermatologica s obzirom na nalaze rekla da je vjerojatno hormonski poremećaj, ali hormona na koje Yasmin ne djeluje. Zato mi je dala da pijem Hiramicin i nakon drugog dana uzimanja Hiramicina imala sam mučnine i povraćala sam, povraćala sam unutar 2 sata od uzimanja Yasmina, to mi je bio prvi dan uzimanja Yasmina nakon pauze od 7 dana i menstruacijskog ciklusa, ali sam nakon što se smirila mučnina ponovno popila još jedan Yasmin i nastavila s Hiramicinom.
Da li će biti manja djelotvornost ako popijem samo 20 Yasmina ili da kupim novo pakiranje i uzmem taj jedan koji nedostaje?
Da li Hiramicin smanjuje djelotvornost kontracepcijskih pilula Yasmin (znam da ste pisali kako niti jedan antibiotik ne smanjuje djelotvornost, ali želim biti potpuno sigurna)?

Natalija Beljo, dr. med.

03.04.2012. 23:40

Nastavite piti dalje, dok pijete Hiramicin koristite dodatnu zaštitu.

kmarina

09.04.2012. 23:05

Poštovana dr., imam problema sa nesanicom i zanima me mogu li piti nekakve tbl za spavanje uz Yasmin. Najsretnija bih bila kada bi one bile na biljnoj bazi pa Vas molim da mi preporucite nesto. Imam malo dijete i iscrpljena sam te često imam promjene raspoloženja i napade ljutnje, bjesnoće itd... Smijem li piti nesto za smirenje i postoje li takve tbl na biljnoj bazi? Molim Vas preporucite mi nesto sto mogu kupiti u ljekarnoj bez recepta. Hvala puno

Natalija Beljo, dr. med.

11.04.2012. 09:45

Nemam neke posebne za preporučiti tako u ljekarni zamolite da Vam preporuče .

anabell5

18.04.2012. 15:35

Poštovana!
Prije 2 godine sam od ginekologa dobila na korištenje Yasmin, prvenstveno zbog nepodnošljivih bolova tijekom mjesečnice i zbog jako lošeg tena.ultrazvuk je pokazao da nemam policistične jajnike i da je sve u redu. dakle, 2 godine nisam radila pouzu od tableta jer je sve bilo ok, bolovi su nestali, akne se povukle (eventualno koja pred mjesečnicu). danas sam bila na pregledu kod novoga ginekologa koji mi je rekao da obavezno moram napraviti pauzu od yasmina, neka 3 mjeseca jer mi jajnici "spavaju" a ne želimo da potpuno "zaspu".
nakon što je napravio ultrazvuk rekao je da su mi krvarenja slaba (što je istina, mjesečnicu dobijem 4. dan nakon zadnje tablete, traje 3 dana, eventualno 4) i da bi se za koji mjesec dogodilo da mi krvarenje potpuno izostane,te prorade mliječne žlijezde i sl.
međutim, kao što sam već rekla, nemam nikakvih negativnih nuspojava zbog yasmina i sad me strah da će se sa puzom od kontracepcije ponovno vratiti oni užasni bolovi i da će mi lice ponovno buknuti.
dobila sam novi recept i to za logest, koji mogu početi piti za 3 mjeseca, ali kako čitam yasmin je najbolji u borbi protiv akni.
zanima me vaše mišljenje za sve ovo napisano, jer ja sam malo skeptična zbog te pauze i prelaska na logest.
unaprijed hvala!

inanna

18.04.2012. 16:05

Poštovani!
Molila bih Vas da mi razjasnite samo malu nejasnoću.... Naime, kontracepcijske pilule djeluju na način da sprečavaju ovulaciju. (?) Ono što mene zbunjuje su moji simptomi - nakon prvog tjedna uzimanja tableta počinje osjećaj 'stezanja' u jajniku i bolne grudi - tipično za ovulaciju! S druge strane, mjesečnica uvijek dođe 4 dana nakon zadnje tablete. Kolegica je imala iste simptome kada je morala promijeniti tabete jer joj yasmin nije odgovarao u smislu da su pretrage pokazivale kao da ne pije nikakvu kontracepciju. Da li imam razloga za zabrinutost ili su ti simptomi ovulacije normalni? Hvala unaprijed.

Natalija Beljo, dr. med.

18.04.2012. 20:50

anabell 5 Nema razloga za pauzu.
inna Sve ok, nema ovulacije.

barbie48422

27.04.2012. 15:45

Poštovana,

Počela sam piti Yaz pilule prije 17 dana na prvi dan mjesečnice i prije nekoliko dana mi se javio smeđi iscjedak no danas mi je to prošlo u više krvav nego smeđi iscjedak, kao slaba menstruacija.. Da li to stvarno je slaba menstruacija ili je obični iscjedak kao posljedica privikavanja organizma na pilule? Nisam sigurna što da radim, da li nastavim piti blistere do kraja ili? I da li imam razloga za brigu?

I još jedno pitanje, jesu li Yaz pilule 100 posto sigurne i da li mogu dopustit dečku da ejakulira u mene bez straha da ostanem trudna?

Hvala unaprijed.

save

27.04.2012. 15:45

27.04.2012
Poštovana doktorice,
Ovako, imam 37 god.,ginekolog mi je prepisao yasmin zbog regulacije ciklusa. Jos nisam počela piti. Rezultati PAP-a ,mikrobiol.,ultrazvucni su ok.
Zanima me trebam li uraditi jok neke pretrage jer do sad nisam nikad koristila hormonske kontraceptive ( koristila sam preservative),jer sam pusac, trebam li prema savjetu ginekologa poceti piti tablete odmah(danas je 9 dan menstruacije, krvarenje jos nije prestalo)ili imati strplenja da prestane i poceti prvog dana naredne menstruacije.Dali definitivno ostaviti cigarete za vreme uzimanja yasmina.

Natalija Beljo, dr. med.

28.04.2012. 11:30

barbie48422 Privikavanje i zaštićeni ste.
save Napravite krvne pretrage , smanjite br. cigareta i počnite od prvog dana.

josob

30.04.2012. 11:40

Djevojka mi pije yasmin pilule malo vise od 1god.
2 dana za redom je zaboravila popiti pilulu, tako da je jucer popila 3 odjednom.
Sto da radi sad.
Dali da normalno popije ostale (ima jos 7) ili da prestane piti.

Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

01.05.2012. 15:10

Nastavi piti dalje.

Ana1313

01.05.2012. 21:20

Cijenjena, zanima me vase misljenje iako sam srodne struke. Naime imam 40 godina i tri mioma od kojih jedan 6,5x5cm , intramuralno, i ne postoji mogucnost histeroskopije samo histerektomije za sto smo se odlucili da je prerano. Pokusaji stavljanja mirene nisu uspjeli..nisam nikad rodila a miomi smetaju . S obzirom na jaka krvarenja i jaku anemiju zbog koje sam stalno na zeljezi u dogovoru s ginekologom smo odlucili da pijem i dalje kontracepciju. Nekada davno mi je odgovarao stediril m, zatim sam bila na yasminu pa par mjeseci na qlairi sto je bilo uzasno zbog ugrusaka i probojnih krvarenja.. Sada je misljenje ginekologa da samo imamo cilj i pokusamo smanjit krvarenja iako vjerojatno nece biti normalnog ciklusa. Ono sto me zanima je zbog cega se moj ginekolog u razmislajnju kad je rekao stavit cemo vas na neki tipa yasmin ili logest nakraju izmedu yasmina i logesta odlucio za logest..sad ga trebam pocet piti i strah me da cu zbog niske doze imati jos vise probojnih krvarenja nego na yasminu? Da li mislite da je yasmin ipak bolja opcija ili logest? Mislim da mi je i na Qlairi problem bila niska doza..pa se bojimda cu na logestu non stop krvariti

someone_like_me

05.05.2012. 00:30

Draga doktorice,

odlucila sam uzeti kontracepciju i nakon sto sam napravila jetrene probe moj ginekolog mi je dao yasmin kontracepcijske pilule. Cula sam da postoji Jazz (koji piju gotovo sve moje frendice) i s kojima nema nekih pretjeranih neuspojava. Ono cega je mene strah su zapravo te Yasmin tablete...citala sam da je puno cura umrlo od toga. Koja je zapravo razlika izmedju Yasmin i Jazz tableta? Moze li se samo na osnovi nalaza jetrenih proba zakljuciti o tome koje su pilule najbolje za osobu? Iskreno, mene je strah tako da bi voljela cuti vase misljenje.
Unaprijed hvala!