Autor
|
Poruka
|
leba87
|
09.05.2012. 18:45
Poštovana,
S kontracepcijskim tabletama sam počela 2009. zbog problema s aknama, tad sam uradila sve krvne pretrage, uključujući i hormone (testosteron povišen)...početkom ove godine sam prestala s yaz-om te ponovno planiram početi piti yasmin (zbog nešto niže cijene) te me zanima da li moram raditi krvne pretrage( nikakve krvne pretrega nisam radila od 2009) te da li ih mogu napravit i kad počnem s tabletama?? iskreno, malo ne strah yasmin tableta jer sam ih i prije pila te sam imala problema s disanjem i bolovima oko grudi, te su mi rukama znali prolaziti trnci, no nisam sigurna da li je to povezano s tabletama ili možda neurozom ili nečim sl??
|
sussie
|
11.05.2012. 13:45
Poštovana doktorice. Poslednja dva mjeseca, po prvi put, sam počela sa korišćenjem tableta za kontracepciju Yaz. Na polovini drugog mjeseca (dok sam još pila aktivne pilule) dobila sam iznenadno krvarenje koje je trajalo oko 14 dana. Otišla sam na pregled i doktorica mi je objasnila da se to dešava zbog male količine hormone, te mi preporučila da umjesto Yaz počnem sa Yasmin tabletama, nakon što popijem poslednju neaktivnu tabletu iz blistera, te da bih kao i inače trebala da dobijem menstruaciju u toku dok pijem te četiri neaktivne tablete. Tako sam i postupila, tj popila sam i poslednju neaktivnu Yaz tabletu i počela sa prvom iz Yasmin pakovanja, međutim danas sam na 14 tableti, a menstruaciju još nisam dobila. Da li je moguće da je došlo do trudnoće? napominjem da sam teblete redovno koristila prema uputama. Unapred hvala na odgovoru
|
Dejan Šakoronja, dr. med.
|
13.05.2012. 02:35
Poštovana Leba ja savjetuje krvne pretrage jednom na godinu.
|
|
13.05.2012. 02:35
Poštovana, niste trudna. Nastavite dalje sa Yasminom.
|
|
13.05.2012. 02:40
Poštovana Ana, ja bih se odlučio za Zolvadex kroz 6 mjeseci a nakon toga Mirenu.
|
ivček123
|
20.05.2012. 20:30
Poštovani, koristim yasmin već nekih 5 godina i samo sam jednom radila pauzu od 2 ciklusa (nakon prve 2 godine korištenja). redovito radim pauzu od 7 dana. nekad mi se desi da zaboravim popiti pilulu ali samo jednu i popijem 2 od jednom i nastavljam dalje. zadnju m. sam imala prije skoro 3 tjedna, sad sam u zadnjem tjednu tableta prije pauze. prošli tjedan mi se desilo da sam imala smeđkasti iscjedak, miris ok. nikakve druge simptome. i jučer blijedo rozo krvarenje odmah nakon odnosa, plus slaba sluz s primjesama krvi, ali jedva okom vidljiva. nemam neke druge simptome. prošlu kutiju sam zaboravila popiti jednu tabletu na početku ckutije. da li se ovo navedeno može ubrojati u simptome yasmin ili može biti nešto drugo. s gljivicama se borim dugo, zavisno o stresu nekad mi bude dobro i sve prođe a nekad ne. čitala sam kod vas da su kontraceptivi mogući uzrok gljivica, te da je slabi spotting moguć u početku korištenja pilula. da li je moguće da se radi o trudnoći i da li se trudnoća može redovno nastaviti iako je nastala pod pilulama? hvala
|
|
20.05.2012. 21:05
Poštovana, ne radi se nikako o trudnoći , već o probojnom krvarenju, u ovom slučaju uzrokovanim sa preskakanjem pilula.
|
ivap84
|
04.06.2012. 23:00
Poštovana,
od početka 12 mjeseca prošle godine pijem novynette. Od njih se dosta osjecam napuhano a i imam točkasta krvarenja. Prije nekih 5 ili 6 godina sam uzimala godinu dana Yasmin te od njih nisam imala nikakvih nuspojava. U razgovoru sa doktoricom rekla mi je da mogu prijeći natrag na Yasmin. Kad sam u ljekarni htjela kupiti pilule bio je neki mladi nadobudni ljekarnik i rekao mi da su te pilule jako opasne te da se svaki mjesec trebam kotrolirati te da mi moj recept vrijedi samo za jednom (jer su to tablete na nekoj posebnoj listi jako opasnih lijekova) te mi uzeo recept. Ja sam ostala zbunjena i nisam mogla vjerovati... On mi je rekao da je to za moje dobro jer su cure umrle od tih pilula.
E sad, meni je jasno da pilule treće generacije imaju neke rizike na zgrušavanje krvi i sl. i sa time sam se pomirila i osobno ne mislim da su Yasmin drukčije već da su novinari to prenapuhali. Ali kad cujem tako nešto od ljekarnika u ljekarni sad sam se ponovno zabrinula....
Jesu li uistinu Yasmin tablete na specijalnoj listi, opasnije od ostalih kontracepcijskih pilula?
Jel mislite da prodem na Yasmin ili da ostanem na Novynette?
Unaprijed hvala na odgovoru... zbilja sam zbunjena i ne znam dal da počnem piti Yasmin.
|
Nataša Šemnički, dr. med.
|
05.06.2012. 17:50
Poštovana,
ako niste imali problema uz Jasmin svakako ih počnite piti.
Učinite redovitu kontrolu krvne slike i faktora koagulacije kako bih ste znali da niste pod rizikom za poremečaj kogulacije sa mogućim posljedicama..
Šro se tiče liste nažalost nemam takvih informacija koje vam je lijekarnik proslijedio.
L.P.
|
ivap84
|
05.06.2012. 21:05
Zahvaljujem na odgovoru!
Bila sam prije pocetka pijenja pilula radila krvnu sliku i sve je bilo ok osim ukupni kolesterol 5.2 (točno na granici). Ovaj mjesec cu još piti novynette, napraviti krvnu sliku te onda ako je sve ok krenuti iduci mjesec sa Yasmin.
|
|
06.06.2012. 16:15
Pošrovana,
svakako ponovite kolesterol za 3mj a u međuvremneu uzimajte crvenu rižu ili ulje noćurka-sadrži omega masne kis koje su preporučljive kod problema s kolesterolom.
Naravno pazite na prehranu.
L.P.
|
jasmina_14
|
12.06.2012. 23:30
Poštovani, pijem Yasmin tablete već gotovo 12 godina i nikad nisam radila nalaz hormona.Nemam nekih većih problema (osim u zadnje vrijeme napuhanosti stomaka i ponekad bola u donjem dijelu stomaka) ali su me zaintrigirali prethodni postovi.Nisam čak ni pauzu pravila.Stoga molim Vas za savjet: da li da radim nalaz hormona i na šta da obratim pozornost.
Hvala.
|
|
13.06.2012. 10:35
jasmina_14,
navedene tegobe ne upućuju na potrebu hormonskih pretraga.
Javite se svom ginekologu te porazgovarate o potrebnim pretragama-krvna slika, urin, UZV.
L.P.
|
ella123
|
20.06.2012. 14:20
Poštovane doktorice i doktori!
Zamolila bih vas za pomoć. Naime, yasmin pijem već godinu dana redovno. Popila sve tabletice i dobila mengu. 7 dan pauze nakon sto su mi stvari prosle dečko je svršio u mene. 8 dan sam tek 10 sati poslije nego obicno popila tabletu, i danas redovno nastavljam piti. Dali sam sigurna od trudnoće? Hvala lijepa na odgovoru! Ella
|
|
21.06.2012. 10:10
ella123 ,
popili ste unutar 12h te ste tako održali zaštitni učinak tableta.
L.p.
|
ivana1805
|
04.07.2012. 22:20
Poštovani/Poštovana,
Yasmin pilule pijem već nekoliko godina. Svako pakiranje počinem u četvrtak,a završim u srijedu. Jučer sam krenula uzeti tabeltu(utorak) i vidjela da mi je to posljednja tableta iz tog pakiranja, a trebala je ostati još jedna(za srijedu) kao i svaki mjesec. Sada ne znam jesam li možda krenula s krivim danom(što je teško moguće) ili sam se zabunila jer sam početkom drugoga tjedna popila dvije tablete odjednom misleći da sam jednu zaboravila i na taj način poremetila dane. Zbilja ne znam kako mi se to dogodilo i ne znam što da radim. Trebam li sljedeće pakiranje početi odmah, bez pauze, ili da ipa napravim pauzu i na koliko dana?
Molim Vas za pomoć.
Unaprijed hvala
|
|
05.07.2012. 14:15
ivana1805 ,
obzirom da neznate uzrok nastavite piti bez pauze.
L.p.
|
jationa
|
07.07.2012. 02:25
poštovana, propustila sam 15. tabletu u pakiranju, popila sam idući dan 15. i 16. tabletu(yasmin), da li da sad radim stanku od 7 dana kao što bih to i inače radila nakon dovršene kutijice? inače taj dan kad nisam popila tabletu dečko i ja smo imali 2 puta odnos i svaki put je ejakulirao u mene. htjela bih sad ić vaditi krv jer sam se uvjerila u nepouzdanost testa za trudnoću od prijateljica pa me zanima nakon koliko vremena mogu ić vadit krv, odnosno nakon koliko vremena se to vidi?
|
ivana1805
|
09.07.2012. 11:10
Poštovani,
žao mi je,ali tek sada sam vidjela vaš odgovor i naravno nisam nastavila piti bez pauze. Da počnem piti 7 dana nakon posljednje tablete ili kao da sam tu posljednju tabletu popila,dakle kao i obićno-u četvrtak?? Je li to veliki problem i trebam li se dodatnbo zaštiti pri spolnom odnosu??
Puno hvala
|
|
09.07.2012. 21:50
jationa ,
štitite se kondomom i učinite stanku od 7 dana, a test iz krvi učinite 12-14 dana od nezaštićenog odnosa.
Ako je negativan nastavite nakon pauze piti dalje tablete.
L.p.
|