Autor
|
Poruka
|
Dejan Šakoronja, dr. med.
|
21.08.2012. 00:05
Poštovana, mislim da vam je menstruacija ranije došla i bila oskudnija. Ne brinite.
|
Kona__
|
21.08.2012. 00:10
Poštovani doktore, hvala puno na Vašem odgovoru. Da li biste preporučili Yaz, da li je u Yazu količina hormona veća? Ili nešto treće? Hvala još jednom.
|
|
21.08.2012. 17:30
Poštovana preporučio bih vam Yaz, radi se o novom kontraceptivu niskodozažnom, sa minimalnim razinama etinilestradiola i gestagenom najnovije generacije.
|
ivana199015
|
26.08.2012. 05:05
Poštovana doktorice!
Kolika je vjerojatnost za trudnoću, imala sam nezaštićeni spolni odnos zadnji dan pauze kod Yasmina?! A drugi dan ujutro popila prvu tabletu sljedeć kutije.
I zanima me dali je potrebno raditi pauzu od nekoliko, i koliko, mjeseci ako se Yasmin prije dugo?. Ja ga pijem već 4,5 godine.
Hvala.
|
|
26.08.2012. 12:45
Poštovana zaštičena ste i u pauzi uzimanja.
Pauze u uzimanju od nekoliko mjeseci nije nužno raditi, ali se je svakako važno redovito kontrolirati.
Ako vi zbog sebe želite napraviti pauzu od uzimanja, to uvijek možete.
|
maree85
|
10.09.2012. 04:10
Poštovana doktorice,
pijem Yasmin već 9 godina. Naime u subotu sam zaboravila popiti 6 pilulu u novom pakiranju.U nedjelju sam imala
nezaštićeni spolni odnos te sam isti dan navečer popila dvije pilule. Odnos prije toga je bio 3 dana prije zaboravljene pilule.
Da li je smanjena mogućnost zaštite?
Zahvaljujem!
|
Nataša Šemnički, dr. med.
|
10.09.2012. 16:20
maree85 ,
smanjena je zaštita pa koristite kondom slijdećih 7-10 dana.
L.p.
|
maree85
|
10.09.2012. 21:30
U redu. Puno Vam hvala. Kolika je mogućnost trudnoće zbog te propuštene pilule?
|
Kona__
|
11.09.2012. 23:40
Poštovani,
ostala mi je još jedna ,posljednja pilula u blisteru koju trebam redovno popiti sutra. Međutim večeras imam blage grčeve i bolove, nakon kojih imam crvenkasto-smeđi iscjedak, čini se da sam dobila menstruaciju ranije. Trebam li praviti pauzu po šemi ili odmah nastaviti sa slijedećim pakiranjem?
Unaprijed hvala.
|
|
12.09.2012. 11:35
maree85 ,
mala je mogućnost obzirom na višegodišnje uzimanje tableta.
l.p.
|
|
12.09.2012. 11:40
Kona__,
ako je danas nastupilo normalno krvrenje možete bez pauze nastaviti.
Ako je samo iscjedak provedite pauzu.
L.p.
|
micy991
|
12.09.2012. 21:20
Postovana doktorice
Pijem lek yasmin vec 4 meseca, u toku pauze od 7 dana 3. dan dobijem menstruaciju, pa me interesuje da li sam prethodna dva dana zasticena od trudnoce ili zastita traje samo dok pijem lekove? Hvala unapred
|
|
13.09.2012. 19:10
micy991 ,
neprekidno ste zaštićeni i u vrijeme pauze ako ste redovito uzimali tablete.
l.p.
|
Rena1990
|
24.09.2012. 15:10
Poštovana doktorice, pijem Yasmin malo više od godinu dana bez ikakvih nuspojava, ali posljednjih mjesec dana imam svaki dan intenzivne glavobolje koje su lokalizovane uvijek na istom mjestu (desna polovina glave, s tim da mi se danas počela bol širiti i na lijevu polovinu glave). Kada su počele glavobolje bila sam u periodu spremanja ispita za septembarski rok i pripisala ih umoru i stresu. Međutim, već pola mjeseca nisam ni pod kakvim stresom, a mene glavobolje ne popuštaju. Znam da je jedna od nuspojava uzimanja kontraceptivnih pilula glavobolja, ali pošto mi to stanje traje već mjesec dana, i bez tablete protiv glavobolje mi je nemoguće funkcionisati, malo me to počelo zabrinjavati. Da li i Vi mislite da je to od tableta? I ako jeste, da li da ih prestanem piti, ili će to proći? Unaprijed puno hvala na odgovoru! Lijep pozdrav!
|
|
24.09.2012. 18:05
Rena1990 ,
obzirom na dužinu trajanja glavobolje potrebno je javiti se svom liječniku opće prakse radi analize krvne slike uz jetrene probe, lipidogram i koagulogram.
Prekinite uzimati tablete kako bih smo vidječi dali će doći do povlačenja tegoba.
Ako ne pijete dovoljno tekućine svakako počnite do 2l dnevno uz to uzimajte minerlizirano vodu ili Donat Mg.
Svakako nemojte izbjegavati redovito hranjenje i spavanje.
L.p.
|
Rena1990
|
24.09.2012. 23:45
Hvala Vam puno na brzom odgovoru!
Uradila sam sve moguće pretrage iz krvi pretkraj 8. mjeseca i jetreni enzimi, lipidi, minerali, koagulacija i sve ostalo je u fiziološkim granicama, od tada se nije moglo ništa drastično promijeniti, ispravite me ako griješim. Ponovit' ću ih ako mislite da je potrebno?
Imam još 11 tableta, juče sam imala zadnji odnos, pa da li da ih već sutra prestanem uzimati ili moram potrošiti cijeli blister? Što se tiče spavanja, vode i hrane, rekla bih da mi ne fali nijednog previše, ali sad sam upisala 4.godinu medicine i puno provodim vremena na klinici, tako da nekad ne mogu stići pravilno se hraniti i dovoljno spavati. No, glavobolje su počele na raspustu kada sam bila odmorna, pa zato ne pripisujem glavobolje stresu i umoru. No, pokušat' ću što više se pridržavati Vaših savjeta
L.p.
|
|
25.09.2012. 11:45
Rena1990 ,
često se nakon prestanka stresa javi glavobolja.
Prekinite piti tablete i ako se glavobolja nastavi ipak ponovite krve nalaze.
Da nemate nuspojava moglibi se pouzdati na njih.
Ako Vam nisam napisala Mg ili Donat Mg svakako počnite piti i bočicu u torbu sa sobom na fakultet.
L.p.
|
Rena1990
|
27.09.2012. 20:10
Poštovana doktorice, samo da javim da već nakon jedne izostavljene tablete nemam više nikakve probleme sa glavoboljom, nisam mogla vjerovati kad sam dočekala da me puna 24h glava ne boli Nadam se da neću puno ciklus poremetiti jer sam tako naglo prestala piti tablete, ali i da se malo poremeti, ne bih žalila jer su glavobolje stvarno bile nepodnošljive. Hvala Vam puno na savjetima, od danas će svakako biti u mojoj blizini Donat Mg Lijep pozdrav!
|
|
28.09.2012. 12:45
Rena1990 ,
Pozdrav i vama
|
sunshine9
|
05.11.2012. 11:25
Poštovani,
Pijem yasmin već 4 godine, do sad po preporuci ginegologa nisam radila pauze. Sad sam u 3 tjednu pijenja tableta te sam u subotu preskočila popiti tabletu (16 po redu) te sam prema uputama uz pilule popila jučer 2 tablete , u nedjelju ujutro sam odmah dobila točkasto krvarenje. Danas sa zvala svog ginekologa te rekla o čemu se radi (trebam napomeniti da sam do četvrtka stavljala vaginalete Medazol) ona mi je rekla da popijem kutiju do kraja te radim pauzu od 7 dana, a u uputama piše da se pauza ne radi, pa sad ne znam koga slušat .-) eto treći savjet nije naodmet, hvala na odgovoru
|