Autor
|
Poruka
|
Nataša Šemnički, dr. med.
|
05.11.2012. 14:20
sunshine9 ,
postupite po uputi koju ste pročitali.
l.p.
|
ludaljilja
|
15.11.2012. 23:45
Poštovana,
pilule Yasmin koristim nekoliko godina. Desilo mi se da sam u trećoj nedelji mislila da sam propustila jednu pilulu i sutradan uzela dve. Međutim, kasnije sam primetila da sam ipak uzela pilulu na vreme, tako da sam sada ustvari popila dve pilule od jednom. Znači jednu viška. Sada u pakovanju imam jednu pilulu manje. Kako dalje da nastavim sa uzimnjem?
|
amellii
|
20.11.2012. 09:50
Molim za jedno pitanje, vec prethodno sam pitala kakve su poslijedice kad se pauzira sa Yasmin, mene intersesuje sad s obzirom da upravo pravim pauzu s njima i ne pijem ih vec nekih 15-tak dana poslije menstruacije i pauze od 7 dana,dali je moguce da se ne dobije menstruacija na vrijeme dok se ne regulise s obzirom da sam prosli mjesec pila Yasmin? kako inace u vecini slucajeva i bi trebalo biti? ,dali treba neki period da se organizam sada vrati na staro bez pilula? ili je normalno da se dobije na vrijeme bez obzira sto sam ih prosli mjesec pila?
hvala unaprijed i
LP
|
|
26.11.2012. 09:35
amellii
moguće su sve opcije
l.p.
|
Kona__
|
03.12.2012. 21:10
Zbog učestalog probojnog krvarenja na yasminu i nakon 6 mjeseci uzimanja, koje bi pilule bile dobra zamjena? I na koji način ih početi piti? (sa pauzom/bez pauze)
Hvala unaprijed.
|
|
04.12.2012. 12:40
Kona__ ,
prvo morate učiniti ginekološki pregled, Papa test CB na Chl. trach, UZV pregled i labaratorijeske pretrage da bi se moglo zaključiti ispravno o dosadašnjem uzroku te razgovarati o prelazu na druge tablete.
l.p.
|
Kona__
|
04.12.2012. 17:40
Poštovana doktorice,
hvala Vam. Prosšle sedmice sam bila na ginekološkom pregledu i radila PAPA test, koji je kako je doktor rekao uredan. Može li se iz uobičajenog PAPA testa vidjeti klamidija?
Moj doktor misli da bih se trebala strpjeti, jer pilule sa više hormona imaju više nuspojava, međutim meni je baš mučno ovo kvarenje..
Hvala unaprijed.
|
jasmina_14
|
05.12.2012. 14:25
Poštovana,
zanima me da li je moguće da usljed dugogodišnjeg, tačnije 11tak godina ispijanja Yasmina, opada kosa?Naime, posljednje tri godine mi je jako puno kose opalo a nastavlja se i dalje.Razmišljam da napravim dvomjesečnu pauzu s tabletama, pa me interesuje kako ju započeti i da li je bitno kad ću ih prestati piti odnosno kada ću ih nakon pauze ponovo početi piti.
|
|
05.12.2012. 18:10
jasmina_14,
prestanite piti po završetku kutije i javite se liječniku radi obrade uzroka.
Uzmite naravno i kutiju Bvitamina koji ima folnu kis
l.p.
|
|
05.12.2012. 18:10
Kona__ ,
najsigurnije se dokazuje cervikalnim brisom.
l.p.
|
AngelDesconfiado
|
07.12.2012. 12:45
Postovani,
Zanima me da li lek Baktrim (trimetoprim/sulfametoksazol) koji se koristi kod urinarnih infekcija umanjuje dejstvo kontraceptivnih pilula? Hvala unapred
|
ln25
|
09.12.2012. 17:45
Poštovana doktorice,
Yasmin pilule sam uzimala oko godinu dana pa sam nakon toga napravila pauzu od 6 mjeseci. Prethodni mjesec sam ponovo počela sa uzimanjem Yasmin pilula i kao i uvijek napravila pauzu od 7 dana. Međutim kako sam neplanski duže ostala na putu a nisam sa sobom imala recept za pilule zakasnila sam 2 dana sa uzimanjem novog pakovanja. Da li da pravim 7-dnevnu pauzu ovaj ciklus? I šta da radim sa pilulama koje sam zaboravila uzeti? Da uzmem samo 19 pilula ovaj ciklus ili da popijem sve? Svjesna sam da je kontraceptivno dejstvo vjerovatno oslabljeno ovaj ciklus ali sam uzela pilule sa kašnjenjem iz razloga što prvi mjesec uzimanja Yasmin pilula imam neželjena dejstva(akne, promjene raspoloženja itd.). Da li je čitav ovaj ciklus potrebna dodatna zaštita ili samo određeni broj dana? Hvala unaprijed! Lijep pozdrav!
|
|
13.12.2012. 21:05
AngelDesconfiado ,
nije evidentirano
l.p.
|
cvjetic3
|
15.01.2013. 14:50
Postovana doktorice,
osmi dan od pocetka uzimanja tableta za kontracepciju sam zaboravila popiti jednu. Sledeci dan uzela sam samo jednu tabletu. Danima posle nastavila sam piti u uobicajno vrijeme. Ostalo mi je jos 11 tableta. Da li da koristim dodatnu zastitu do kraja kutije? Da li treba da pravim pauzu od 7 dana kad zavrsim sa tom kutijom ili odma da pocnem novu? Hvala
|
Panca93
|
18.01.2013. 09:20
Postovana doktorice, imam jedno piranje za vas. Moja lepsa polovina je imala nekoliko nedelja krvarenja i onda je doktor prepisao da pije tablete Yasmin posle nekoliko dana krvarenje je prestalo ,zavrsila je sa jednom kutijom napravila pauzu 9 dana i nastavila sa koriscenjem druge ture,i sada nema krvarenja. Tacnije moje pitanje glasi, posto je pocela sa tabletama u sred menstrualnog ciklo tacnije dok je kravarila tih nedelja, sada ne znamo tacan prvi dan ciklusa , i da se vratim na pitanje da li je ona sada zasticena od oplodanje ? posto nije pocela sa koriscenjem tableta od prvog dana ciklusa!
|
ivanicaa
|
18.01.2013. 19:00
pocela sam da uzimam yasmin pilule u menstruaciji su se pojavili krvni ugrusci da li je to razlog za brigu? unapred hvala.
|
Dejan Šakoronja, dr. med.
|
22.01.2013. 22:55
Poštovana cvjetić trebali ste popiti sljedeći dan dvije i koristiti do kraja blistera dodatnu zaštitu.
Sada sve što možete je da koristite dodatnu zaštitu do kraja blistera.
|
|
22.01.2013. 23:00
Poštovani panca nije zaštičena od trudnoće tj oplodnje. Tablete su se koristile za zaustavljanje krvarenja a ne u svrhu kontracepcije.
|
|
22.01.2013. 23:00
POštovana ivanica, ne brinite, nastavite sa svakodnevnim pravodobnim korištenjem prepa propisanoj shemi.
|
ivček123
|
27.02.2013. 21:10
Poštovani
Yasmin sam pila nekoliko godina bez pauze te sam sada odlučila napraviti pauzu da vidim kakvi su mi ciklusi. Prije sam imala nepravilne cikluse od 35 -40 dana uz policistične jajnike.
Međutim nisam planirala baš sad napraviti pauzu no zbog teške viroze i povraćanja prestala sam piti nakon što sam popila 2 tablete iz novog pakovanja. Kako bi sada trebala izračunati ciklus, odnosno kada bi trebala očekivati menstruaciju.
Koliko policistični jajnici utječu na začeće?
Hvala
|