Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 431 | Broj poruka: 1407

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Beba - odvajanje od majke


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

EMaja

19.06.2024. 20:10

Poštovani,
Molim Vas za odgovor. Situacija je slijedeća: kada je moja beba imala 2 mjeseca, napustila sam muža. On i njegovi roditelji isprva bebu nisu htjeli viđati nikako. To je trajalo 2-3 sedmice. Na moje insistiranje su počeli. Meni je bilo teško ali smatrala sam to ispravnim. Muž je vodio dijete roditeljima a ja nisam prisustvovala jer njegovi roditelji ne komuniciraju sa mnom. Isprva je beba plakala, vremenom se navikao ali je i moj muž tražio svaki put više i više vremena za viđanje. Ja sam popuštala ne želeći nove sukobe. U međuvremenu sam se odlučila na razvod i nisam ništa komplikovala oko viđanja ali problemi postoje i ogledaju se u slijedećem:
* Ne prati se bebinim raspored spavanja iako sam jasno naglasila i objasnila nekoliko puta sve. I slala mišljenja stručnjaka. Jedan dan bebina zadnja dremka je u 15h, slijedeći u 18.20h. Beba treba da ide na spavanje između 19 i 20h. Dobijam odgovor šta ima veze?
*Beba se ne vozi u za to predviđenoj sjedalici, nego je drže u krilu.
*Ne pridržavaju se uputa o hranjenju. Pa ako beba neće slanu, oni daju slatku kašicu.

Ima tu još puno toga što i nije za pitanja i foruma ali je meni najveći problem to spavanje, hranjenje i razdvojenost.
Beba ih trenutno viđa 3 puta u sedmici, po cijeli dan. Sad bi "muž" i 4. dan. Meni to nije uredu. Previše je. Imam osjećaj da se beba otuđila od mene, ne igra se istim žarom kao prije i ne veseli mi se kao prije. Kada dođe kući, prvih pola sata kao da se ljuti na mene i slično.
Da li je sve navedeno moguće i kako da dokažem da beba mora imati rutinu u svojim aktivnostima.
Da li odvojenost mene i bebe utiče na njeno ponašanje i da li bebama treba rutina u aktivnostima?
Beba trenutno ima 6,5 mjeseci.
Uskoro imamo susret u Centru za socijalni rad i Vaš bi mi odgovor puno značio!
Hvala puno.
Maja.

Hana Hrpka, prof. psih.

25.06.2024. 18:30

Draga mama Maja,

prije svega, želim Vam zahvaliti što ste se odlučili javiti i time mi iskazali svoje povjerenje. Na temelju Vašeg upita dobila sam dojam da se osjećate frustrirano i zabrinuto zbog nedosljednosti u rutini Vašeg djeteta. Želim Vas pohvaliti jer ste odlučili potražiti pomoć i podršku i jer aktivno tražite smjernice kako biste zaštitili dobrobit svoje kćeri.

U svom upitu navodite da se u vrijeme kada je Vaša beba kod tate ne prati njezin uobičajeni raspored hranjenja i spavanja te imate dojam da nije došlo do željenih promjena po tom pitanju ni nakon što ste upozorili na važnost rutine. Pritom imate dojam da se Vaš odnos s djetetom promijenio. Vjerujem da se zbog toga možete osjećati zabrinuto, tužno ili frustrirano. Želim naglasiti da su ove, ali i mnoge druge emocije koje Vam se mogu javiti sasvim prirodne i uobičajene u ovoj situaciji. To mi govori da ste brižna mama kojoj je stalo do dobrobiti djeteta, što je pohvalno.

Spominjete kako Vaše dijete ponekad nije u autosjedalici tijekom vožnje već ga drže u krilu. Želim Vam reći da me taj dio zabrinuo i želim naglasiti koliko je važno da se dijete, bez obzira na trajanje vožnje, vozi u autosjedalici radi djetetove sigurnosti. Osim toga, kao što ste i sami naveli, poželjno je i važno da djeca imaju rutinu u aktivnostima kao što su spavanje i hranjenje. Također, važno je da odrasle osobe u djetetovoj okolini imaju ujednačene odgojne postupke. Na taj način djeca razvijaju osjećaj predvidljivosti, a time i sigurnosti i stabilnosti u odnosu na njihovu okolinu. Naravno da će ponekad biti iznimnih situacija u kojima neće biti moguće pratiti uobičajeni raspored hranjenja i spavanja te da će svaka osoba u djetetovoj okolini uvesti nešto jedinstveno u svoj odnos s djetetom. To je sasvim u redu i ponekad je potrebno biti fleksibilan, no kompromisi nisu prihvatljivi kad su u pitanju sigurnost i zaštita djeteta.

Navodite kako uskoro imate dogovoren susret u Zavodu za socijalni rad. Želim Vas pohvaliti na dogovorenom terminu i potičem Vas na suradnju s djelatnicima Zavoda. Vjerujem da Vam oni mogu pomoći kako biste dogovorili plan roditeljske skrbi te u ujednačavanju odgojnih metoda Vas i oca Vašeg djeteta. Ohrabrujem Vas da podijelite sa stručnjacima i svoje brige u vezi neadekvatnih odgojnih postupaka koje primjećujete, poput vožnje bez autosjedalice. Stručnjaci iz Zavoda imaju ovlasti i resurse potrebne da bi se educiralo i podržalo roditelje u adekvatnoj brizi za dijete, ali i da bi poduzeli potrebne mjere ako je djetetova sigurnost kontinuirano narušena. Također, ako ikad posumnjate da su djetetov život, sigurnost i dobrobit neposredno ugroženi, važno mi je da znate da možete pozvati policiju i ohrabrujem Vas da to učinite bez odgode.

Napisali ste mi i da se ponekad osjećate kao da Vaš odnos s kćeri više nije isti, odnosno kao da Vam se ona više ne raduje kao prije i da se ljuti na Vas nakon što se vrati od oca. Voljela bih Vam naglasiti da su tako mala djeca osjetljiva na različite promjene u okolini, koje mogu i ne moraju biti povezane s roditeljima i drugim odraslima u njihovoj okolini. Baš kao i odrasli, i djeca su ponekad bolje, a ponekad lošije raspoložena, stoga promjene koje primjećujete ne moraju biti trajne. Također, s obzirom na to da se dječji razvoj odvija brzo i ponekad nepredvidivo, prirodno je da se mijenjaju i djetetove reakcije i način na koji izražava emocije. Ono što je važno je da redovito djetetu pružate pažnju, vrijeme, toplinu i strpljenje, a iz svega što ste mi napisali činite mi se kao angažirana mama koja se trudi biti tu za nju. Ako primijetite neke promjene koje Vas zabrinjavaju i ako one potraju duže vrijeme, potičem Vas da se obratite pedijatru kako biste dobili dodatne smjernice. Pitam se kako Vam zvuči sve što sam Vam napisala.

Za kraj, želim Vam puno hrabrosti i strpljenja. Važno je da odvojite i vrijeme za sebe te aktivnosti u kojima uživate jer je roditeljska uloga često zahtjevna i iscrpljujuća, a koliko vidim iz Vašeg upita brižna ste mama koja ulaže mnogo truda, vremena i promišljanja u nju. Ako budete htjeli dodatno razgovarati o ovoj ili nekoj drugoj roditeljskoj temi, možete mi ponovno pisati ovim putem, a ohrabrujem Vas da nazovete i savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom između 9 i 20 sati.



Topli pozdrav,

Hana Hrpka, prof.

EMaja

21.07.2024. 12:20

Poštovana prof. Hana,

Hvala puno na detaljnom odgovoru i razumijevanju koji su mi pružili utjehu.
Izvinite što nisam prije odgovorila, ali isprva sam bila poprilično razočarana sastanakom u Socijalnoj službi a onda sam poslije bila zaokupljena bebom i nekim drugim događanjima.
Radnica u socijalnoj službi nije imala nimalo razumijevanja oko bebinog rasporeda spavanja, hranjenja i slično. Njen je odgovor bio da ja radim po svom a porodica muža i muž po svom. Kao da se radi o igrački a ne o bebi. Nije pokazala ni puno brige u vezi činjenice da se beba ne vozi u sjedalici. Kad sam rekla da se 4 mjeseca borim s tim, samo je priupitala muža: a vozite li sad bebu u sjedalici? Nikakva opomena, ili objašnjenje zašto je to bitno....
Nadam se samo da ovo sve i te promjene neće ostaviti nikakve psihičke ili emotivne posljedice u daljem razvoju bebe...
Jer je ovo sve jedna velika borba s vjetrenjačama.


Vama svako dobro želim u daljem radu, da i dalje dajete ovako prije svega stručne i odgovore pune razumijevanja i utjehe.
Srdačan pozdrav.

Hana Hrpka, prof. psih.

26.07.2024. 20:20

Draga mama Maja,

hvala Vam na odgovoru i na dodatnim detaljima koje ste podijelili. Iz svega što ste mi napisali dobila sam dojam da od strane stručnjaka s kojima ste bili u kontaktu niste dobili razumijevanje i podršku kakve ste priželjkivali. Vjerujem da se zbog toga možete osjećati frustrirano, obeshrabreno i razočarano. Žao mi je što ste imali takvo iskustvo i voljela bih Vas potaknuti da nastavite biti ustrajni i tražiti načine da Vaše dijete bude sigurno i zaštićeno. Ako Vaša suradnja sa socijalnim radnicima iz nadležne službe ni nakon nekog vremena ne rezultira željenim promjenama, potičem Vas da poduzmete daljnje korake, koji se mogu razlikovati ovisno o državi u kojoj živite. U sustavu socijalne skrbi u Hrvatskoj procedura je takva da korisnik u slučaju nezadovoljstva prvo kontaktira ravnatelja nadležnog Zavoda za socijalni rad, a ako ni tada nije zadovoljan radom Zavoda, može se obratiti inspekciji koja djeluje pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Nadam se da ćete uz vrijeme i trud doći do stručnjaka koji će Vam pomoći da osigurate mirne, sretne i sigurne uvjete odrastanja za svoje dijete. Još jednom Vam želim puno sreće, hrabrosti i podrške na tom putu.

Topli pozdrav,

Hana Hrpka, prof.