Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


adenoma pleomorphe


Autor Poruka

Ivan

02.06.2006. 11:07

PATOHISTOLOSKA DIJAGNOZA - Adenoma pleomorphe

PATOHISTOLOSKI OPIS - Materijal je sedam parafinskih kocaka i sedam HE preparata primljenih radi imunohistokemijske analize.
Histoloski se u svim preparatima radi o tumoru koji je graden od velikih solidnih plaza okruglastih do vretenastih stanica koje su imunohistokemijski pozitivne na CK, dok tek rijetke daju pozitivnu reakciju na Alfa-aktin.Na jednom od rezova nade se sitno podrucje sa stvaranjem tubularnih formacija.Prisutna je i obilna miksoidna PAS-Alcijan pozitivna stroma izmedu opisanih solidnih zarista tumorskog tkiva.Nema polimorfije niti mitoza.
Nalaz odgovara celularnoj varijanti pleomorfnog adenoma,a kako se u primljenom materijalu,koji je u cijelosti razrezan i pregledan,ne nalazi tkiva slinovnice misljenja sam da tumor nije u cijelosti odstranjen.

Brat mi je bio na operaciji gore navedenog tumora na glavi u blizini uha, prije nego su stigli nalazi otisao je u Njem. na posao.Veli da se dobro osjeca i da nista ne otjece.Sad su stigli nalazi (gore), nimalo mi ne zvuci dobro ovaj dio da tumor nije u cijelosti odstranjen.Prije nego odem lokalnom lijecniku molio bih za vase misljenje o tome, i da li bi trebao hitno opet na operaciju i kakva je vrsta tumora to o cemu je gore opisano.

prof. dr. Željko Bumber

02.06.2006. 18:43

Radi se o dobroćudnom tumoru , ne baš glatke površine. Tijekom operacije, zbog povlačenje tumora pincetom, možda je potrgana ovojnica. To na preparatu stvara dojam da je u tkivu ostao dio tumora.
Najbolje se posavjetovati s operaterom. Predlažem ne žuriti jer se može dogoditi da se reoperacijom ništa ne nađe i da se bez potrebe
ponovno operira.