Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Česte upale uha


Autor Poruka

silvitara

03.12.2010. 12:35

Dijete je u zadnjih 5.5 mj.imalo 5 upala uha.(curica, 3 godine). Svaki puta drugo uho upaljeno, par puta puknuo i bubnjic(sekret iz uha). Zadnjih 2 mj. kada spava hrče, govori malo kroz nos. Svaka prehlada(curenje iz nosa, kašalj, upaljeno grlo....)dovela je do upale uha. Dobivala je terapiju antibioticima svaki put. Nakon trece upale uha bili na pregledu kod specijal.otorin. koji je utvrdio da je dijete potpuno zdravo. Pošto su se upale i dalje pojavljivale otišli smo kod dr.specijalista i dijagnoza je slj; Tonsillitis chr.Vegetatio ad.Otitis media secret.bill. Ojašnjeno nam je da ce se morati ukloniti sve tri mandule i ugraditi umjetni ventilator u uho.
Zanima me vaše mišljenje.

silvitara

03.12.2010. 14:00

Dopuna nalaza:
END obostrano jako uvučeni bubnjići, sekret u bubnjištu, ne u cijelosti.
RNS mirno.
OFS hipertrofija tonzila, detritus.
Timpanogram; obostrano C, niski compl.
Indicirana je tonzilektomija, adenotomija i implatacija cijevčica, obostrana.

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.12.2010. 19:55

Operacija adenoida, tonzila i implantacija ventilacijskih cjevčica definitivno je maksimum operativne terapije koji se radi kod takvih pacijenata. Pitanje je, ovisno o duljini i težini bolesti, kao i lokalnom nalazu, da li je dovoljno učiniti i manje (nekada je samo odstranjenje adenoida dovoljno kako bi dijete uredno prodisalo te se učestalost i težina upala uha smanjili, tonzile se vade ovisno o patologiji i veličini istih). No, posve precizno mišljenje mogao bih dati tek nakon dobrog pregleda. Lijepi pozdrav!