Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol iza očiju zbog devijacije septuma sa spinom


Autor Poruka

zero7

05.12.2010. 12:25

Poštovani!

Prije otprilike godinu dana po prvi puta mi se pojavila jaka bol u području iza očiju. Ta bol zahvaća oči naizmjenično, nikad oba oka istovremeno, te ne ovisi o nikakvim vanjskim uvjetima ili mojim radnjama. Sve je češća,otprilike jednom tjedno te traje cijeli dan. Jake tablete protiv bolova (voltaren, kafetin) pomažu na sat vremena te se bol opet vraća, ponekad ju ne ublažavaju niti tablete niti spavanje. Par puta sam primjetila i slabiju prohosnost jedne od nosnica, no inače nemam problema s nosom, sinusom ili slično. Oftalmološki pregled je pokazao da je s očima sve u redu. Nakon ct-a sinusa, koji je uredan. ORL pregled - parcijalnom endoskopijom vidi se devijacija septuma sa spinom (vidi se i na ct snimci). Nalaz glasi :"Devijacija septuma sa značajnom spinom u području sfg impaktirana u lateralnu stijenku odn u području stražnjeg pola nosne školjke. Cijela desna strana etmoida kao i srednja školjka je paradoksalno zakrivljena kompenzatorno. Orl funkcionalni zahvat na nosnoj pregradi i lat. stijenci."
Zanima me dali je moguće da mi ta spina uzrokuje jaku bol iza očiju, te koje je najbolje rješenje? Dali je operacija nužna, kakav je postupak iste?
Unaprijed hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.12.2010. 19:55

Takve spine mogu uzrokovati opisane glavobolje, no ne postoji siguran test koji će to utvrditi, odnosno glavobolje mogu biti i drugog uzroka (migrenozne...). Nažalost, jedini siguran način da se isključi spina (deformacija setpuma) kao uzrok glavobolja je da se operativno ukloni. Lijepi pozdrav!