Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nagluhost


Autor Poruka

aciram

05.12.2010. 12:35

Poštovani,
2001.g. sam prvi put sam primjetila da imam problem sa sluhom (nisam čula kucanje ručnog sata). Tonalni udiogram pokazuje mješovitu nagluhost (desno 25-50-40-45, a lijevo 25-40-45-45 dB) Rtg mastoida: dif.dg. mastoiditis chr.lat.dex. Rečeno mi je da uzimam vitamine i stugeron. Sve do 2007.godine nisam išla ni na kakve preglede. Tada tonski audiogram pokazuje zamjedbenu nagluhost sa razinom sluha desno na 50-70-65-75 DB, a lijevo na 35-65-65-70 dB. Na snimkama mastoida desno je nešto reducirana pneumatizacija uz vidljive mikrocelule. Na snimkama piramida nalaz je u potpunosti uredan, bez znakova destrukcije prikazanog skeleta, tj. bez uočljivih patoloških promjena. Od tada nosim slušno pomagalo na desnom uhu i više ne vidim nikakvog pomaka na bolje. Zapravo, nikad nisam ni saznala zbog čega mi se ovo dogodilo. Nisam nikada bolovala na uši, jedino sam često imala upale krajnika u djetinjstvu. Sada, sa 46 godina, zbog ovog problema se sve više povlačim u sebe. Slušno pomagalo prihvaćam kao nužno zlo jer je problem u komunikaciji i dalje prisutan i često me dovodi u neprijatne situacije. Primjetila sam i to da u uhu često osjetim kao da mi se kapljica vode spušta niz kanal, što pritisak prsta na područje ispod uha potvrđuje "bljučkanje" vode. U uhu imam osjećaj kao da zveckaju ključevi. Mislim, već sam toliko isfrustrirana svojim položajem da ne znam ni sama što mi je činiti. Možda sam se prerano pomirila sa ovom situacijom, ali noću kad se sve utiša sve moje fobije izlaze na vidjelo. Ima li za mene šanse u vidu operativnog poboljšanja sluha. Ili, možete li mi preporučiti neke pretrage koje bi trebalo učiniti u mom slučaju. Voljela bih doći na pregled u Zagreb.
Lijep pozdrav,

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.12.2010. 19:55

Sudeći po nalazu posljednjeg audiograma, vjerojatnije je riječ o zamjedbenom oštećenju (pužnica i viši slušni putovi), kada se operacijom ne može očekivati popravak sluha. No, kako bih dobio kompletnu sliku, nedostaju mi još neke informacije.
Idealno bi bilo ponoviti tonski audiogram, učiniti timpanometriju, ispitivanje stapesnog refleksa te govornu auduiometriju (može se učiniti u većini audioloških kabineta). S takvim nalazima mogao bih vam dati precizniji odgovor. Lijepi pozdrav!