Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


grlobolja,napadaji kašlja,gubljenje glasa........


Autor Poruka

ljiljana67

09.07.2012. 03:05

Poštovani,
Molim Vas da mi preporučite što da radim. Sve mi počinje sa jakom grloboljom i laganom temperaturom od liječnika dobijem antibiotik i mislim da mi baš ne djeluje jer u tijeku uzimanja antibiotika počnem kašljati koji su poput napadaja tako da mi ide na povraćanje i da se pomalo pomokrim. Taj napadaj kašlja koda mi još više podere grlo tako da uz to ostanem bez glasa i poslije mi je glas promijenjen hrapav i osjećam napor kad dulje govorim.Kod napadaja kašlja ostanem bez zraka pa mi se i zavrti u glavi. Imam iscjedak iz nosa povremeno proziran i žuto zeleni. Ujutro znam iskašljati isto žuto zeleni sekret. Na kraju vrata osjećam gušenje kao da me netko davi kad glavu malo zabacim prema natrag. Povremeno imam osječaj da ću se ugušiti. Nisam pušač niti sam bila ali mi jako smeta blizina pušača u ovoj fazi. Ove probleme imam zadnjih par godina i uvijek u ljeto kad su velike vrućine i u jesen prema zimi. Taj kašalj traje oko mjesec dana sa izgubljenim glasom i ja se osjećam vrlo iscrpljeno i slomljeno. Uzimam razne sirupe za kašalj ništa ne pomaže. To stanje prestane samo od sebe.
Obavila sam neke pretrage grla ali je sve bilo dobro jer dok sam došla na red po naručivanju meni je već bilo dobro. Radila sam i hormone štitnjače isto su uredu.
Hvala na odgovoru
Ljiljana

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

12.07.2012. 14:10

Poštovana,
Napadaj kašlja koji opisujete, grlobolja i iskašljavanje žutozelenog sekreta su tipični simptomi upale sinusa uslijed čega dolazi do slijevanja (postnazalne sekrecije) sekreta iz nosa u grlo što posljedično izaziva upalu sluznice s kojom dolazi u duži kontakt. Simptomatski se to manifestira najprije kao grlobolja, kašalj i promuklost, a kasnije može doći i do upala u donjim dišnim putevima. Promuklost je kod Vas najvjerovatnije posljedica traume glasnica zbog međusobno prejakog sudaranja prilikom kašljanja, a manje je vjerovatno posljedica upale sluznice zbog djelovanja sekreta. Duhanski dim obično izaziva edem hiperreaktivne nosne sluznice. Otežano disanje je normalna nuspojava prilikom napada ili salvi kašlja, ali može biti i posljedica bronhospazma, odnosno upale donjih dišnih puteva. Budući su problemi prisutni u ljeto i jesen zadnjih nekoliko godina, postoji sumnja na alergijsku reakciju na ambroziju, koja predstavlja jedan od najjačih inhalatornih alergena. Preporučujem Vam da učinite bakteriološki i citološki bris nosa, alergološko testiranje na inhalatorne alergene, RIST, RAST ukoliko postoji potreba i CT sinusa u aksijalnom i koronalnom presjeku.