Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upala uha u trudnoći


Autor Poruka

LILY_X

10.07.2012. 13:25

Poštovani,

U 16. sam tjednu trudnoće. Budući da sam dobila jaku upalu grla i vjerojatno sinusa liječnica opće prakse mi je propisala Azitromicin 50 mg 3 dana. Fizološkom obilo ispirem nos, inhalacija nakon koje se svaki puta javlja izuzetno jaka glavobolja od koje ( kao i migrene) inače patim. Nakon 10 dana i dalje curi nos, koji je i djelomično začepljen te mi se začepljuju i uši uz šum u uhu. Liječnica kaže kako su oba bubnjića djelomično upaljena/crvena. Nemam povišenu temperaturu. Prije 7 mjeseci također isti scenarij (s time da je uz upalu grla,sinusa,uha, perforaciju bubnjića bila prisutna i upala pluća), nakon dva antibitotika nije bilo poboljšanja već tek nakon 8 injekcija Rocephina. Sada mi liječnica, kako ne bih ponovno pila antibiotike, daje Maxitrol kapi koje moram kapati 3 puta dnevno. Molila bih Vas mišljenje o terapiji najviše s obzirom na trudnoću te kako spriječiti ponavljanje upala.

Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

12.07.2012. 13:55

Poštovana,
budući da navodite crvenilo bubnjića, bez promjena na koži zvukovoda, zaključujem da bolujete od upale srednjeg uha. Upale srednjeg uha često nastaju kao posljedica prethodne upale sluznice nosa ili paranazalnih sinusa zbog anatomskog položaja ušća Eustahijeve tube koje srednje uho povezuje sa gornjim dijelom ždrijela ili epifarinksom. Maxitrol kapi nisu efikasne u rješavanju upale srednjeg uha, nego se koriste prilikom upala zvukovoda. Obzirom na činjenicu da ste u 16. tjednu trudnoće, preporučujem oralni antibiotik iz grupe cefalosporina koji nije kontraindiciran u trudnoći nakon prethodno uzetog bakteriološkog brisa nosa i epifarinksa. Iako nije isključeno da će nalaz bakt. brisa biti lažno negativan zbog prethodno trošenog Azitromicina. Prilikom upala srednjeg uha važno je i održavati prohodnost nosa, točnije ušća Eustahijevih tuba. Uobičajeno se u tu svrhu koriste efedrinske kapi za nos koje su u trudnoći kontraindicirane. Stoga koristite hipertonične otopine sterilne morske vode kao alternativu kapima za nos. Začepljenost i šum u ušima nastaju kao posljedica opstruiranih Eustahijevih tuba. U svrhu prevencije budućih epizoda upala srednjeg uha i sinusa, preporučujem održavanje prohodnosti nosnih šupljina toaletom sterilnom morskom vodom ili fiziološkom otopinom ili ev. kapima za nos.