Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hydrops Cohlea (Meniere)


Autor Poruka

Drazen

16.05.2006. 19:02

Postovani,
Prije nekoliko godina poceo mi se javljati "osjecaj vode" u lijevom uhu koji je s vremena na vrijeme nestajao ali kada se vracao sve je duze trajao. Pored toga poceo mi se javljati i osjecaj pritiska i fluktuacije sluha. Na zalost tek nakon sto sam promijenio 3. lijecnika u istoj klinici (!?) dijagnosticiran mi je Hydrops. Zapoceta je terapija medikamentima (Urutal, Moduretic, Normabel) koja na zalost i uz moje najvece zalaganje (neslana dijeta, smanjena kolicina unosa tekucine, izbjegavanje opterecenja) daje slabe rezultate.
Nakon sto mi se po prvi puta javio napad prosle godine u kolovozu od tada sam imao ukupno tri serije jacih napada. Konacno sada sam dobio osjecaj da sam kontinuirano bez balansa i da mi je lijevi vestibularni dio popunjen limfom. Takodjer mi je sve teze predvidjeti napade, a pored svega po prvi puta pored pritiska poceli su mi se javljati bolovi unutar uha i oko njega u licnim misicima. Najvise od svega me je zabrinulo sto su se bolovi pojavili i na desnoj strani.
PITANJA:
1. Da li su lijevi i desni vestibularni sustavi povezani limfom ili na neki drugi nacin i da li je moguce da nakon ispune lijevog sustava ta povezanost uzrokuje punjenje i pritisak na suprotnom sustavu?
2. Ako jesu da li drenaza oboljelog moze sacuvati ostecenja "zdravog"?

prof. dr. Željko Bumber

18.05.2006. 11:21

U tehničkom smislu /vodovodnom/ nisu povezani. Bolest koju imate
često zahvaća i jednu i drugu stranu. Negativan je odgovor i na drugo pitanje. Ostanite u kontaktu sa otorinolaringologom koji je ustanovio bolest . Moguće je još jedno mišljenje u drugoj klinici, kad se pogledaju svi nalazi.

Drazen

18.05.2006. 14:16

Zahvaljujem na odgovoru prof. Bumberu koji je kao i uvijek spreman pomoci, a to je ono sto nama u Hrvatskoj najvise nedostaje - razgovor sa pacijentom. Puno pozdrava!