Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Planocellularni karcinom drugog stupnja


Autor Poruka

Zree

08.03.2013. 17:40

Poštovani,

moj otac (56 godina) imao je izraslinu na vanjskom dijelu uške koja je okarakterizirana kao pigmentarna keratotična promjena. Ista mu je odstranjena jednostavnim ambulantnim operativnim zahvatom.
No, patološka dijagnoza je: Carcinoma planocellulare gradus 2.
Opis nalaza biopsije glasi ovako:
"Primljen je isječak kože 9×6 mm sa smeđom verukoznom lezijom 7×5×3 mm koja je histološki građana od akantotičnog, papilomatoznog i hiperkeratotičnog epidermisa a dijelom građena od atipičnih pločastih epitelnih stanica koje otkapavaju i čine nekoliko nakupina atipičnog pločastog epitela u papilarnom korijumu oko kojih ima nešto infiltrata, limfocita i plazma stanica. U pregledanim rezovima verukozni dio kao i tumorski odstranjeni in toto."
Naručen je na kontrolu za 3.mj. Doktor mu nije pregledavao limfne čvorove na vratu niti ga je uputio na daljnje pretrage ili liječenje.
Kakva je prognoza i daljnje liječenje?

Puno Vam hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.03.2013. 14:40

Poštovani, radi se o karcinomu pločastih stanica srednjeg stupnja diferenciranosti koji može izazvati nastajanje metastaza regionalnih limfnih čvorova, što se jednostavno prati UTZ-om vrata sa ev. citopunkcijom. Prva tri mjeseca obično se ne radi UTZ limfnih čvorova, budući da su očekivano povećani zbog prethodnog operativnog zahvata. Pretpostavljam da će kirurg prilikom slijedeće kontrole zatražiti da učinite navedenu pretragu.