Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polip i sinus


Autor Poruka

gordana

14.09.2005. 15:43

Moji problemi sa sinusima su poceli prije 5 godina kad mi je ispala plomba na gornjoj sedmici. Zub me jako bolio, a niz zdrijelo su mi se slijevale grude zelenog sekreta. Nazalost, bila sam u inozemstvu i nisam odmah otisla lijecniku. To se smirilo samo od sebe, zub mi je poopravljen, ali ja od onda imam stalno pomalo zacepljen nos i gadan sekret. Prije 1,5 godinu mi je na pregledu dijagnosticiran i polip u nosu, nalaz rendgena sinusa: "potpuno zasjenjeni lijevi max. sinus (upalni proces)". Polip sam i operirala prije godinu dana. Nazalost, stanje se nakon operacije nije uopce poboljsalo, uklonjen je polip ali se nista nije napravilo protiv upale. Vec sam iz bolnice izasla sa upalom i prepisan mi je sinersul kojeg sam pila 8 dana, ali to nije bas previse pomoglo. Napravila sam bakterioloski bris nosa, nema niceg. Ponovila sam rentgen sinusa, nema poboljsanja u odnosu na stanje prije operacije: "na stand. rtg paranazalnih sinusa vidi se zasjenjenje maksilarnih sinusa znatno jace lijevo. Kostani diop septuma nosa je rtg b.o."
Opet mi je preporucena operacija, ovaj put polipektomija + sinusoskopija+cjevcica. U meduvremenu da koristim tafen sprej i pijem telfast makar nisam alergicna (ponovila sam test na inhalacijske alergene prije 6 mjeseci i sve je negativno). To mi uopce ne pomaze i moj polip je sad veci nego sto je ikad prije operacije bio i raste velikom brzinom. Prije mjesec dana sam ga mogla dotaknut malim prstom, sad ga vec vidim golim okom. Pitanja:
1. Zasto se prepisuje tafen i telfast, ako nisam alergicna? Naisla sam na podatak da se moze razviti alergija na infekt, ali zasto se onda ne boriti protiv infekta, pa nece biti ni alergije na infekt?
2. Mora li se operirati i sinus ili bi bilo dovoljno maknuti polip i onda odgovarajucim lijekovima lijeciti upalu? Obicno se na operaciju ide kad vise nista ne pomaze, ali ja osim sinersula nakon operacije i tafena i telfasta nisam nista drugo ni uzimala.
3. Citala sam da su kod kronicnih upala sinusa osim bakterija cesto prisutne i gljivice i virusi. Ako se makne polip i ocisti sinus i onda jos dobivam antibiotik, hoce li se te gljivice (ako postoje) same povuci?
4. Buduci da je meni stanje nakon operacije gore nego sto je bilo prije, a i na ovom forumu su se javljale osobe kojima su sinusi vise puta operirani, zanima me zasto se upala pa onda i polipi vracaju.
5. Sto da radim prije operacije? Prestala sam prije 2 dana uzimati tafen jer mi je to vec besmisleno uzimati kad uopce ne djeluje. Da li bi mi antibiotici bar malo i bar na neko vrijeme pomogli? Da li bi jos neke pretrage bile korisne?

Hvala!

prof. dr. Željko Bumber

15.09.2005. 10:46

Potrebna je svakako reoperacija sinusa i polipa , naravno u istom aktu.
Prije toga mislim da bi bilo dobro učiniti i CT sinusa. Bakterija , gljivica i/ili riješiti će se bakteriološkom i mikološkom obradom.
Lijekovi koje ste dobili predloženi su, vjerojatno, po principu - dati lijek pa vidjeti učinak (ex iuvantibus).
Ponovite ORL obradu.