Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


potpuno blokirana vilica


Autor Poruka

Nataša

14.06.2005. 10:26

Molim Vas za mišljenje!
Mom je ocu u 11. mj. 2003. dijagnosticiran planocelularni karcinom gornje usnice (Ca. labii oris sup.) te mu je u Općoj bolnici Pula, na odjelu za bolesti uha, nosa i grla učinjen operacijski zahvat (Op. Excisio tumoris et plastica - paraalarni klizni režanj, te Dissectio colli supraomohyoidea bil.)
Od 5 limfnih čvorova jedan je bio pozitivan (l.č. uz angulus mandibule desno - Ca planocellulare metastaicum lymphonodi).
Odlazi na radioterapiju u KBC Rijeka gdje je zračen u području lica i vrata (T.D.-5760 cGy).
Sve daljnje kontrole i nalazi (ORL, radiološki te onkološki nalazi) su uredni i govore da nema znakova lokalnog recidiva tumora te da je vrat slobodan.
Međutim, u zadnja 3 mjeseca vilicu je mogao ograničeno otvarati da bi sada bila potpuno blokirana i zatvorena. Niti jedan kruti komad hrane ne prolazi jer je razmak cca 5 milimetara. Hrani se samo juhama te je smršavio 15 kg. Žali se na bolove u području vilice, dolje desno, što je i vidljivo otečeno i zadebljano.
Zadnja ORL kontrola je bila prije 3 dana s preporukom - potrebno vježbanje otvaranja usta! Međutim on to fizički ne može. Otečeno mjesto maže Voltaren mašću, stavlja obloge od raznih čajeva jer ne zna što bi drugo mogao i kome bi se trebao obratiti.
Napominjem da mu je zubalo kvarno i manjkavo, ali je preporuka za sanaciju bila tek nakon potpune rehabilitacije.
Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru!
Nataša

prof. dr. Željko Bumber

14.06.2005. 21:30

Učinite običan rtg oba temporomandibularna zgloba i konzultirakte maksilofac. kirurga. Nije isključena artroza zgloba zbog zračenja.

Nataša

17.06.2005. 11:12

Iskreno Vam zahvaljujem na vremenu koje izdvajate da bi savjetom pomagali pacijentima.
Sve pohvale Cybermedovoj stranici!
S poštovanjem,
Nataša

prof. dr. Željko Bumber

20.06.2005. 07:57

Također!